Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη την Κυριακή θα συγκεντρωθούν στην Βασιλεία της Ελβετίας, στην έδρα της Bank for International Settlements (η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ή BIS). Σύμφωνα με το Bloomberg, οι "φρουροί του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος", στη συνάντηση τους θα θέσουν επί τάπητος τα σχέδια περιορισμού των ζημιών που προκάλεσε το Brexit και μάλιστα μετά από μια περίοδο όπου η οικονομία του πλανήτη βίωσε μεγάλες αναταράξεις, από μια πλειάδα ζητημάτων.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να προβούν στην εκτίμηση του αντίκτυπου της απόφασης των Βρετανών στην ανάπτυξη και στην πορεία του πληθωρισμού, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Όπως αναφέρει ο Marchel Alexandrovich, ανώτερος οικονομολόγος ευρωπαϊκών θεμάτων της Jefferies International, η αίσθηση των τραπεζιτών είναι ότι το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό outolook. Συμπλήρωσε δε, ότι επί μακρόν θα υπάρξει ασάφεια στις αγορές.
Η BIS, η οποία είναι ένας θεσμός που στο παρελθόν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που διατρέχει η παγκόσμια νομισματική πολιτική, πιθανών να δει τους κεντρικούς τραπεζίτες να ρίχνουν προτάσεις για περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας. Από όλους όσους θα παραβρεθούν στην συνάντηση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Mark Carney, του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας.
To forum της ΕΚΤ
Το Brexit συνέπεσε με το προγραμματισμένο ετήσιο forum της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Δευτέρα, στη Sintra στην Πορτογαλία. Παρότι ο χαρακτήρας της συνόδου παραδοσιακά είχε έναν πιο ακαδημαϊκό χαρακτήρα, θεωρείται απίθανο να μην κυριαρχήσει στην ατζέντα το βρετανικό ζήτημα.
Η ΕΚΤ στην έκθεση της του Ιουνίου έκανε προβλέψεις για ανάπτυξη 1,6% το 2016 και 1,7% για το 2017. Επίσης καταγράφει τον Μάιο πληθωρισμό 0,1% στην ευρωζώνη, με πρόβλεψη για 1,6% ως το 2018. Αναθεωρημένα στοιχεία θα υπάρξουν τον Σεπτέμβριο, αλλά μετά το Brexit ο υπολογισμός τους αναμένεται να είναι δύσκολος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Pacific Investment Management, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η πτώση της ζήτησης για αγαθά από την ΕΕ από την Βρετανία, θα μεταφραστεί σε μια μείωση της τάξης του 0,3% για το ΑΕΠ της Ευρώπης των 27. Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, "αυτό το συμπληρωματικό σοκ στην ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, πιθανώς να αναγκάσει την ΕΚΤ να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".