Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 -

Bloomberg: Η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί την πρόταση του ΔΝΤ



Το ΔΝΤ προτείνει ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουν παράταση στην αποπληρωμή των δανείων, γράφει αρθρογράφος του Bloomebrg Mark Gilbert, επικαλούμενος διαρροή που δημοσίευσε η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τους τόκους των δανείων μέχρι το 2040. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να ανακάμψει γράφει ο αρθρογράφος, αλλά η ιδέα ότι ο Σόιμπλε θα δεχθεί μία τέτοια πρόταση και ότι η Μέρκελ θα πάει σε εκλογές το 2017 με ένα τέτοιο σχέδιο για την Ελλάδα είναι παράλογη και επικίνδυνη.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι οι σχέσεις του ΔΝΤ με τους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το τρίτο πρόγραμμα.

Το βάρος του ελληνικού χρέους είναι τόσο μεγάλο και τα 10 δισ. που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξαφανιστούν στην αποπληρωμή των χρεών της χώρας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2017 θα χρειαστούν ακόμη 7 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ γράφει ο Mark Gilbert, έχει δίκιο όταν λέει ότι είναι βασική μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας. Αλλά το να ματαιώσεις όλες τις πληρωμές μέχρι το 2040 είναι κάτι που δεν θα δεχθούν οι δανειστές και κυρίως η Γερμανία.

Το ΔΝΤ επίσης επιμένει ότι πρέπει να νομοθετηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός που θα επιβάλλει πρόσθετα μέτρα αξίας 3,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν εάν η Ελλάδα αποτύχει να πετύχει τους στόχους του προγράμματος. Αλλά υπάρχει μικρό κομμάτι λογικής σε αυτό είτε πολιτικής είτε οικονομικής. Δεν μπορεί ένα έθνος που παλεύει να αναπτύξει την οικονομία του να τιμωρείται με προληπτικά μέτρα για την περίπτωση που το πρόγραμμα ξεφύγει από τους στόχους.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει αναιμική. Ο Τουρισμός συνεισφέρει περισσότερο από το 18,5% του ΑΕΠ, αλλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού Ανδρέας Ανδρεάδης προειδοποίησε ότι μπορεί να μην επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 15 δισ. ευρώ και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η φετινή χρονιά ίσως είναι χειρότερη από την περσινή.

Η πρόταση του ΔΝΤ να βγάλει το αγκίστρι του χρέους από την Ελλάδα, έρχεται σε μία ζόρικη στιγμή. Στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί ψηφίζουν για το εάν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την ΕΕ και το δημοψήφισμα έχει ενισχύσει ευρωσκεπτικιστές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι ακόμη εύθραυστη με το 13% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg να προβλέπουν ύφεση τον επόμενο χρόνο. Η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα κατά της ΕΕ και να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς ανάμεσα στις χώρες.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο απαιτείται ρεαλισμός από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogrup. Η Γερμανία χρειάζεται να αποδεχθεί ότι μία ελάφρυνση χρέους είναι λογική, όχι μικρότερη από αυτή που μπορεί να «πουλήσει» ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η θέση του είναι στην καλύτερη περίπτωση επισφαλής. Το ΔΝΤ πρέπει να είναι λιγότερο δογματικό στις απαιτήσεις του και η Ελλάδα πρέπει να κάνει βήματα για τα «κόκκινα» δάνεια που βάζουν τρικλοποδιές στις τράπεζες και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα μιας επανάληψης της υπαρξιακής Ευρωπαϊκής κρίσης που απείλησε την ενότητα και το ίδιο το νόμισμα.