Την πρώτη μονάδα απεξάρτησης που θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα σωφρονιστικού καταστήματος εγκαινιάζει σήμερα, Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για την Θεραπευτική Κοινότητα «ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» που λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, στα Διαβατά.
Πρόκειται για την πρώτη μονάδα απεξάρτησης σε ελληνικές φυλακές η οποία θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα σωφρονιστικού καταστήματος, δίνοντας στα μέλη της τη δυνατότητα να ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους.
Η Θεραπευτική Κοινότητα «ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα, γεγονός που την καθιστά και το μεγαλύτερο πρόγραμμα απεξάρτησης διαμονής σε όλη τη χώρα. Τα πρώτα 12 μέλη έχουν ήδη εγκατασταθεί στον χώρο, ενώ αλλά 50 άτομα, τα οποία παρακολουθούν το πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στο Κατάστημα Διαβατών, επίσης προετοιμάζονται να ενταχθούν σύντομα σε αυτήν.
Συνολικά, περίπου 170 άτομα παρακολουθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας και ήδη αρκετά από αυτά έχουν υποβάλει αίτηση για τη μεταφορά τους στη νέα θεραπευτική κοινότητα στα Διαβατά.
Όσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και ένταξη στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας μετά την αποφυλάκιση και η στήριξη της πλήρους κοινωνικής επανένταξης των συμμετεχόντων, η οποία είναι και τελικός στόχος του όλου εγχειρήματος.
Να σημειωθεί ότι, η διώροφη πτέρυγα όπου λειτουργεί το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το ΚΕΘΕΑ και διαθέτει στο ισόγειο μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και αυτόνομο χώρο προαυλισμού και άθλησης, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν διαμορφωθεί κελιά τριών ατόμων. Την ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου και την προετοιμασία των γευμάτων έχουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι.
Το εγχείρημα θεωρείται καινοτόμο, αφού ανάλογα προγράμματα με αυτόνομη λειτουργία μέσα σε φυλακές υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Μ. Βρετανία. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν υψηλή αποτελεσματικότητα, ενώ αναμένεται και περιορισμός του κόστους για το σωφρονιστικό σύστημα, καθώς οι απαιτήσεις φύλαξης είναι μειωμένες και οι εργασίες που είναι απαραίτητες για την καθημερινή λειτουργία της Κοινότητας γίνονται από τα μέλη της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ σημαντικός αριθμός κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές αντιμετωπίζει πρόβλημα χρήσης ουσιών. Συνεπώς, η λειτουργία ανάλογων προγραμμάτων αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε εθνικό επίπεδο.
Η προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ στον τομέα αυτόν έχει ξεκινήσει από το 1987 και σήμερα ο οργανισμός διαθέτει ένα δίκτυο 19 προγραμμάτων συμβουλευτικής και τεσσάρων προγραμμάτων απεξάρτησης, σε ανδρικές και γυναικείες φυλακές όλης της χώρας, διασυνδεδεμένων με Κέντρα Υποδοχής και Επανένταξης στην κοινωνία, το οποίο υποστηρίζει σε ετήσια βάση 2.000 άτομα.