Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

Αυτά είναι τα ονόματα που ακούγονται για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα



Τον Ιανουάριο του 2016, όταν δηλαδή ολοκληρώθηκε η εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ., το κυρίαρχο αίτημα της βάσης της παράταξης ήταν, όπως αποδείχθηκε, η «αλλαγή». Αλλαγή σελίδας, αλλαγή γενιάς, αλλαγή γενικώς.

Η πρακτική εφαρμογή της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν περιορίζεται στις κλασικές κινήσεις, όπως η... αλλαγή ηγετικής ομάδας, ούτε στις πρακτικές όπως η αλλαγή κτιρίου. Στόχος είναι να διατρέξει τη Ν.Δ. ένα κύμα αλλαγής νοοτροπίας, όπως χαρακτηρίζουν στην Πειραιώς -πλέον- την επιτακτική ανάγκη ανανέωσης ιδεών και ανθρώπων στην κεντροδεξιά παράταξη, αλλά και να εξυπηρετηθεί το άνοιγμα στο Κέντρο.

Και για μεν τις ιδέες πολλά λέγονται, αλλά λίγα, όπως όλοι ξέρουμε, περνούν προς τα κάτω, προς την κοινωνία. Ομως, σε σχέση με τους εκφραστές των ιδεών, το ανθρώπινο δυναμικό δηλαδή, το θέμα αλλάζει, γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένο, μετρήσιμο και απτό. Αλλάζει... όπως τα ψηφοδέλτια!

ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ

Κατ’ αρχάς, να θυμίσουμε ότι αν οι εκλογές γίνουν μέσα στο 18μηνο από τις τελευταίες κάλπες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2017, θα ισχύσει η λίστα. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα έχει στα έδρανά της όλους τους σημερινούς βουλευτές, με ένα ερωτηματικό για τους βουλευτές Επικρατείας και, αν έρθει πρώτο κόμμα, θα προστεθούν στη δύναμή της όσοι θα εκλεγούν βάσει του αυξημένου ποσοστού αναλογικά, αλλά και οι 50 του bonus.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ηθικά να έχει στη λίστα μόνο τους νυν εκλεγμένους, αλλά όχι τους επιλαχόντες, δηλαδή από τον τελευταίο εκλεγμένο και μετά. Εκεί μπορεί να αλλάξει και ονόματα και σειρά στη λίστα. Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο πως όσοι κατέχουν σήμερα κάποιο κομματικό οφίτσιο, είτε στο οργανόγραμμα της Ν.Δ. είτε στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα χρειαστεί να το εγκαταλείψουν, αν θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στον εκλογικό στίβο.

Οπως είχαν αποκαλύψει προ μηνών τα «Π», πρόθεση της νέας ηγεσίας ήταν να τεθεί όριο ηλικίας, που δεν έχει μεν προσδιοριστεί, αλλά έχει τοποθετηθεί μεταξύ 65-70 ετών. Η σκέψη και μόνο λειτούργησε επιταχυντικά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του Γιάννη Τραγάκη. Βέβαια, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής προωθεί τον υιό του, Παναγιώτη.

Και άλλα αναγνωρίσιμα «επίθετα», όμως, σκοπεύουν να θέσουν υποψηφιότητα για μια θέση στα νέα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Οπως η κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη, δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, η οποία είχε πολιτευτεί το 2009 στη Φωκίδα, αλλά πλέον δραστηριοποιείται στη Β’ Αθήνας.

Ακόμα, ο εξάδελφος του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, συζητείται για το Ηράκλειο, ενώ ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη, είναι πιθανό όνομα για τα Χανιά.

Επίσης, επανέρχεται δυναμικά στην Αιτωλοακαρνανία ο Σπήλιος Λιβανός, γιος του εκλιπόντος Διονύση Λιβανού και στενός φίλος του Κ. Μητσοτάκη. Τέλος, αλλά όχι τελευταίος, ο αντιδήμαρχος ΠειραιάΒασίλης Βουγιουκλάκης, ανιψιός του πρώην υπουργού Ηλία Βουγιουκλάκη, ακούγεται για τη Β’ ή και την Α’ Πειραιά.

ΠΑΛΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Τώρα, το όριο ηλικίας για ιστορικά και εξαιρετικά δημοφιλή και προβεβλημένα από τα ΜΜΕ στελέχη, όπως π.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης, δεν μπορεί να τεθεί, κι αυτό το έχουν καταλάβει στην Πειραιώς. Γι’ αυτό και τοποθετούν «κομψά» το θέμα, κάνοντας λόγο για «αξιοκρατικά κριτήρια και όχι κριτήρια κομματικής επετηρίδας».

Οσο για «παλιούς» πολιτικούς, όπως ο Θανάσης Μπούρας στην Περιφέρεια Αττικής ή ο Γιώργος Καρασμάνης στην Πέλλα ή ακόμη και ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης στην Α’ Θεσσαλονίκης, θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί τρόπος αποκλεισμού τους από τα ψηφοδέλτια, ακόμη κι αν υπήρχε τέτοια πρόθεση, που, όπως λένε στην Πειραιώς, «δεν υπάρχει».

Υπάρχει μια διάταξη στο νέο Καταστατικό του κόμματος που «φωτογραφίζει» τους «επαγγελματίες πολιτευτές»: Αποκλείει από θέσεις όσους επιθυμούν να πολιτευτούν. Στόχος είναι να αποθαρρυνθούν όσοι λειτουργούν με βάση προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές και να μπουν στα ψηφοδέλτια πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίες που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν.

Ανάμεσα στα 700 και πλέον βιογραφικά που έχει το στενό επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη στα χέρια του υπάρχουν πολλά που αξίζουν να έχουν μια θέση στα ψηφοδέλτια.

Επίσης, υπάρχουν οι 3-4 «άσοι» τους οποίους κρατά κρυφούς ο πρόεδρος της Ν.Δ., επαγγελματίες διεθνούς κύρους και προσωπικότητες με ιδιαίτερο ειδικό βάρος. Αυτοί θα ανακοινωθούν στο κατάλληλο timing…

Τώρα, στις περιφέρειες έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί αρκετά νέα ονόματα, πολλά εκ των οποίων είναι προσωπικές επιλογές του Κ. Μητσοτάκη: Ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ Νίκος Σοφιανός για την Α’ Αθήνας και ο νέος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου και πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚΚωνσταντίνος Κυρανάκης για τη Β’ Αθήνας.

Επίσης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος Μακάριος Λαζαρίδης πιθανόν να πολιτευτεί στην Καβάλα, ενώ για τη Β’ Αθήνας συζητείται ο γραμματέας Οργανωτικού ΒασίληςΣπανάκης. Αναμένεται ακόμα η επαναδραστηριοποίηση στην Αχαΐα του διευθυντή του γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, ενώ για τον ισχυρό άντρα της προεδρικής φρουράς, τονΤάκη Θεοδωρικάκο, θεωρείται λογική μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αυτά πάντα υπό την αίρεση της τελικής στρατηγικής και του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών.

Υποψηφιότητες δημοσιογράφων

Μετά και τη διπλή, σαρωτική επιτυχία των δύο ευρωβουλευτών δημοσιογράφων, του Γ. Κύρτσου και της Μ. Σπυράκη, οι μετοχές των δυνητικά υποψηφίων έχουν ανέβει κατακόρυφα. Το πιο εντυπωσιακό όνομα που ακούστηκε ήταν αναμφισβήτητα του Κ. Μπογδάνου για την Α’ Αθήνας, αλλά οι φήμες θέλουν τον Γ. Πιτταρά στις Κυκλάδες, τον Γ. Λοβέρδο στη Β’ Αθήνας και τον Γ. Ευθυμίου στην Αρτα. Εχουν όμως υπάρξει και πιο ριζοσπαστικές σκέψεις, χωρίς ανταπόκριση. Οπως αυτή του Π. Μανδραβέλη, υπέρμαχου του φιλελεύθερου μπλοκ, που όμως σκόνταψε στην οξύτατη αντικαραμανλική του αρθρογραφία. Αλλά και του Γ. Κουβαρά, που το όνομά του συζητήθηκε και συζητείται, καθώς θεωρείται ένα από τα εγκυρότερα και μετριοπαθέστερα ονόματα του χώρου. Επίσης, εξετάστηκε και η υποψηφιότητα του Μ. Κοττάκη στην Ξάνθη, καθώς πέραν της αναγνωρισιμότητάς του είναι στενά συνδεδεμένος με τη Θράκη και γνώστης των θεμάτων.

Οι μεγάλες περιφέρειες

Ως προς τα ονόματα που θεωρούνται λίγο-πολύ «σίγουρα» για μια θέση στα ψηφοδέλτια, στη δύσκολη περιφέρεια της Α’ Αθήνας θα επιχειρήσει να εκλεγεί ο βουλευτής Επικρατείας και τ. πρύτανης Θ. Φορτσάκης. Σίγουρη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του Δ. Ιατρίδη, πρώην γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ένα όνομα-έκπληξη εκ των προσωπικοτήτων είναι στο συρτάρι του Κ. Μητσοτάκη. Στην πολυπληθή Β’ Αθήνας ο αγώνας θα γίνει σκληρότερος. Εκεί μετακομίζει η βουλευτής Επικρατείας Ν. Κεραμέως.

Ο Γ. Οικονόμου, ακόμα, θα είναι ξανά στο ψηφοδέλτιο, όπως και η επικεφαλής Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος Ζ. Ράπτη. Στο ίδιο πλαίσιο, ακούγονται ο επικεφαλής Παραγωγικών Τομέων και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς, Β. Ξυπολυτάς, ο αναπληρωτής στη Γραμματεία Προγράμματος και πρ. δήμαρχος Μελισσίων Μ.Γραφάκος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας Τ. Γαϊτάνης.

Ακόμη, συζητείται ο φίλος του προέδρου της Ν.Δ., ιατρός Δ. Φελέκης, και το μέλος της Π.Ε. και της Εκτελεστικής Γραμματείας Στ. Σταμούλης. Τέλος, συνομιλητές του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σ.Ιωαννίδη, εξακολουθούν να εκφράζουν βεβαιότητα για την υποψηφιότητά του, παρά τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Στην Περιφέρεια Αττικής θα πολιτευτεί ξανά αυτή τη φορά με τη Ν.Δ. ο νυν βουλευτής Επικρατείας Β. Οικονόμου. Σίγουρος θεωρείται και ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Γ. Κώτσηρας, όπως και η πρώην γραμματέας Ισότητας Β. Κόλλια. Το όνομα που προκαλεί πάντως τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι αυτό του 28χρονου αντιδημάρχου Ραφήνας, Γ. Κοκκόλη.

Στην Α’ Πειραιά η εικόνα είναι ακόμη ρευστή, ενώ αντίθετα στη Β’ Πειραιά υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι. Πέραν του γιου του Γ. Τραγάκη, μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μ. Λιβανός, που διατηρεί στενή σχέση με τον Κ. Μητσοτάκη. Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη Κ. Μαραγκάκηςκαι ο Α. Παλευρατζής, παλιός συνεργάτης του πρ. βουλευτή Τ. Νεράντζη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιος από το Επικρατείας ο Δ. Σταμάτης, ενώ θα είναι ξανά υποψήφιος ο Σ. Σιμόπουλος. Ενδιαφέρον έχουν δείξει και η δικηγόρος Α. Ευθυμίου, ο Δ. Πανοζάχοςκαι η Β. Νάκου, η οποία είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Μητσοτάκη. Στη Β’ Θεσσαλονίκης ακούγονται δύο κυρίες, η πρώην έπαρχος Λαγκαδά Π. Καλαϊτζή και η πρώην γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Β. Ευταξά,που ωστόσο συζητείται και για τη Χαλκιδική.

Επίσης ο πρ. γ.γ. Επικοινωνίας Γ. Καραγιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Γιούτικας και τέλος, αλλά με έντονη παρουσία, ο πρ. γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Α. Οικονόμου.

Η υπόλοιπη Ελλάδα

Στον Εβρο θα είναι ξανά υποψήφιος ο πρ. βουλευτήςΣτ. Κελέτσης που στήριξε τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ θα είναι υποψήφια και η νεαρή Χρ. Μπαχαρίδου, μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. και κόρη της παλιάς πολιτευτού της Ν.Δ. Φ. Μπαχαρίδου.

Στις Σέρρες σίγουρη είναι η εκ νέου υποψηφιότητα του αναπληρωτή γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης και στενού συνεργάτη της Ντ. Μπακογιάννη Τ. Χατζηβασιλείου.

Στην Πιερία θα κατέβει ο «μητσοτακικός» δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας, Λ. Μωυσιάδης, όπως και ο Ηλ. Τάπρας, πρ. πρόεδρος ΝΟΔΕ, παρότι είχε υπογράψει την υποψηφιότητα του Απ. Τζιτζικώστα.

Στη Μαγνησία θεωρείται σίγουρη η υποψηφιότητα του δικηγόρου και μέλους της Π.Ε. Γ. Καλτσογιάννη, ενώ στην Καρδίτσα του ιατρού Σ. Κουλοκτσή και τηςΣ. Τόλια, μέλους της Π.Ε. Στα Γιάννενα ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μ. Κεφάλα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία πέρα από τονΣπΛιβανό έχει ακουστεί το όνομα του περιφερειακού σύμβουλου Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκη.

Στη Βοιωτία έχει «κλειδώσει» η επιστροφή από το Ποτάμι του Γ. Καράμπελα.

Στην Αχαΐα πέρα από το ερωτηματικό για το τι θα κάνει ο Μ. Μπεκίρης, υπάρχουν δυνατά ονόματα για το ψηφοδέλτιο. Ο πρ. υφυπουργός ΟικονομικώνΓιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος Γ. Κουτρουμάνης, όπως και ο Γ. Μάκκας, πρ. πρόεδρος ΝΟΔΕ Αχαΐας.

Στην Ηλεία θα κατέβει το μέλος της Π.Ε. Δ. Λυγούρα, πολιτική φίλη του προέδρου της Ν.Δ., ενώ στη Μεσσηνία υπάρχει… συνωστισμός: Ο σαμαρικός Μ. Χρυσομάλλης, τρίτος σε σταυρούς μετά τους Σαμαρά και Λαμπρόπουλο, που όμως είχε στηρίξει τον Απ. Τζιτζικώστα.

Ακόμα, ο στενός συνεργάτης και πρ. διευθυντής του υπουργικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, Δ. Μελιτσιώτης και ο επίσης στενός συνεργάτης του προέδρου στο πολιτικό του γραφείο στη Β’ Αθήνας Θ. Νέζης.

Και μία κυρία, η Π. Κουμάντου, κόρη του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Π. Κουμάντου. Στη Λακωνία θα είναι υποψήφιος ο πρ. πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γ. Κουλιζάκος, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα είναι ξανά υποψήφια η πρ. βουλευτής Φ. Πατριανάκου.

Στην Κρήτη τώρα, για το Ηράκλειο πέρα από την υποψηφιότητα του Ζ. Κεφαλογιάννη υπάρχουν δύο πολύ γνωστοί που ακούν στο ίδιο όνομα: Γρ. Πασπάτης και Γρ. Pοκαδάκης. Για τα Χανιά ακούγεται έντονα, χωρίς όμως να υπάρχει επιβεβαίωση, το όνομα του στενού συνεργάτη και ανιψιού του προέδρου της Ν.Δ. Γρ. Δημητριάδη.

Αντίθετα, σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του γ.γ. του Δήμου Χανίων Δ. Φραγκάκη. Αγνωστο το αν θα πολιτευτεί ξανά ο Μ. Βολουδάκης, ενώ είναι πιθανή, όπως προείπαμε, η υποψηφιότητα του περιφερειακού συμβούλου Αλ. Μαρκογιαννάκη. Στα Δωδεκάνησα, τέλος, υποψήφιοι θα είναι το μέλος της Π.Ε. Γ. Παππάς και πιθανόν ο πρ. βουλευτής Β. Υψηλάντης.

Πηγή κειμένου: 

parapolitika