Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 -

Αύριο καταθέτει ο πατέρας του Παύλου Φύσσα



Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να καταθέσει στη δίκη για τη δράση της Χρυσής Αυγής, στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ο πατέρας του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, πρώτος μάρτυρας στην λίστα των 131 μαρτύρων κατηγορητηρίου στην μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Δύο χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του παιδιού του, ο Παναγιώτης Φύσσας, εργάτης στην Ζώνη του Περάματος, αναμένεται να σταθεί ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το εδώλιο όπου κάθεται ο δολοφόνος του γιου του Γιώργος Ρουπακιάς, για να πει «αυτά που πρέπει να ακουστούν», όπως ο ίδιος ανέφερε σε δήλωση του πριν λίγες ημέρες.

Το δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής που το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 έσπευσε αμέσως, όταν ειδοποίηθηκε με μήνυμα στο κινητό και οδηγώντας ανάποδα στην Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, σκότωσε τον 34χρονο με την βοήθεια και υπό τα βλέμματα μελών «τάγματος Εφόδου» της Χρυσής Αυγής.

Μία δολοφονία που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα και τον αρμόδιο εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο ήταν «οργανωμένη» και όχι αποτέλεσμα στιγμιαίας διένεξης και συμπλοκής. Υπήρχε κεντρική εντολή -αναφέρει ο κ. Ντογιάκος- να «τον φάνε όπου τον βρουν».

Τόσο ο πατέρας του Παύλου Φύσσα όσο και η μητέρα, συγγενείς και φίλοι του, βρίσκονται από τις 20 Απριλίου που ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, εφόσον ξεκινήσει όπως έχει προγραμματιστεί, αναμένεται να γίνει απουσία της πλειονότητας των κατηγορουμένων ως «διευθυνόντων» την εγκληματική οργάνωση και υπό το βάρος των πρόσφατων δηλώσεων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου περί ανάληψης «της πολιτικής ευθύνης για την δολοφονία στο Κερατσίνι».

Από την έναρξη της δίκης, ο κ. Μιχαλολιάκος δεν θέλησε να παρευρεθεί σε καμία από τις συνεδριάσεις, όπως η σύζυγος του Ελένη Ζαρούλια, ο Χρήστος Παππάς και η πλειονότητα των πρώην και νυν βουλευτών της Χρυσής Αυγής με εξαίρεση τους ανεξαρτητοποιημένους Στάθη Μπούκουρα και Πολύβιο Ζησιμόπουλο, τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο σε κάποιες συνερδριάσεις, και τον Μιχάλη Αρβανίτη σε μία συνεδρίαση.

Η κατάθεση Φύσσα θα γίνει υπό το βάρος της απόφασης της 29ης Ιουνίου, οπότε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως η Πολιτική Αγωγή δεν δικαιούται να παρίσταται κατά της ηγεσίας του κόμματος αλλά και όσων εκ των κατηγορουμένων δικάζονται μόνο για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου έχει μεγάλη νομική σημασία αφού πρακτικά στερεί από τα θύματα επιθέσεων να διεκδικήσουν αστική αποζημίωση από όλους τους κατηγορουμένους ενώ ουσιαστικά απαγορεύει στην Πολιτική Αγωγή να εξετάσει τα μέλη της ηγετικής ομάδας τόσο για την δολοφονία Φύσσα όσο και για τις επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ και των Αιγυπτίων ψαράδων.

Για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι κατηγορούμενοι είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός, ενώ κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας.

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στη δολοφονία είναι οι: Ιωάννης Αγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης, γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Για την παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής δικάζονται συνολικά 68 κατηγορούμενοι - παραπέμφθηκαν 69 αλλά ένας όπως δηλώθηκε στο δικαστήριο έχει αποβιώσει.