21
Νοεμβρίου
2016
- 18:03
Τελευταία τροποποίηση στις 24 Ιανουαρίου, 2021 - 15:16
Συνέντευξη στη «Le Monde» παραχώρησε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει την ανάγκη για αφύπνιση της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι του φαινομένου της τρομοκρατίας, τόσο με τη λήψη μέτρων όσο και με την εφαρμογή τους.
Η ενίσχυση της συνεργασίας απέφερε, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, εδώ και έναν χρόνο, περίπου 4.000 αναφορές για μαχητές με προέλευση την Ευρώπη, από τους οποίους 2.500 σε ζώνες συγκρούσεων και περίπου 9.000 αναφορές για άτομα που είναι ύποπτοι για ριζοσπαστικοποίηση.
Απαριθμώντας τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και οκτώ μήνες μετά τις Βρυξέλλες, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση και βούληση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών, τομέας στον οποίο εντοπίστηκαν σημαντικές ελλείψεις μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι». Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (ECTC) ενιχύεται εντός τους πλαισίου της Europol, και πρόκειται να εξελιχθεί σε «πλατφόρμα αριστείας» που θα παρέχει αναλύσεις και επιχειρησιακή υποστήριξη, θα συντονίζει την ανταλλαγή πληροφοριών και θα αναλαμβάνει τον σχεδιασμό κοινών επιχειρήσεων.
Ο Επίτροπος αναφέρεται στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, υπογραμμίζοντας αφενός ότι η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων αποτελεί πλέον κανόνα στα hotspots, αφετέρου ότι υπάρχει συνεργασία, μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Europol, της Eurojust και της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (πρώην Frontex), με τους εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών σε θέματα ασφάλειας.
Κάνει επίσης αναφορά στο ΕΤΙΑS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου), ένα νέο σύστημα καταγραφής, που αφορά όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που μπορούν να ταξιδεύουν προς την Ευρώπη χωρίς υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης και το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το 2020.
Προκειμένου να ολοκληρωθεί το παζλ των μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θα πάρουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, προσθέτει ο κ. Αβραμόπουλος, που αφορούν στην απόκτηση και κατοχή όπλων, τις κυρώσεις κατά των τρομοκρατών και όσους τους υποστηρίζουν επιχειρησιακά και οικονομικά.
Τέλος, συνεχίζει τον διάλογο με τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. «Η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, οι κίνδυνοι της κυβερνοτρομοκρατίας και η υποστήριξη των προσπαθειών για τον εντοπισμό των «μοναχικών λύκων» αποτελούν τα ζητήματα των προσεχών ετών» υπογραμμίζει.