Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για το χαράτσι στα κινητά



Σε άτακτη υποχώρηση φαίνεται να τρέπεται η κυβέρνηση  η οποία δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το φόρο 2% για τα κινητά μετά το σάλο που προκλήθηκε από την επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού και μάλιστα σε προϊόντα νέας τεχνολογίας.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μετά από επικοινωνία που είχαν νωρίτερα.

Καθώς, ως φαίνεται, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια σύνταξης της τροπολογίας, οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν, αφού είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του κ. Παππά στο ραδιοφωνικό σταθμό 247 (ενδεικτικώς, στο Twitter ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είχε γράψει ότι ο εν λόγω φόρος «πρέπει να επανεξεταστεί»).

Στην επικοινωνία των δύο υπουργών, ο κ. Βερναρδάκης πρότεινε την επανεξέταση της ρύθμισης μόνο για τα κινητά, και ο κ. Παππάς δέχθηκε αμέσως την πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα εξετασθεί εκ νέου ο φόρος, είναι τρεις μήνες περίπου.

Παππάς άδειασε Κονιόρδου για το ξαφνικό χαράτσι
Την θέση ότι το τέλος 2% που επιβλήθηκε σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα πρέπει να επανεξεταστεί, εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τεχνολογίας και Επικοινωνιών, Νίκος Παππάς, στο Ραδιόφωνο 24/7, αδειάζοντας την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για την αιφνιδιαστική τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και επιβάλει το νέο χαράτσι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος σημειωτέον συνυπέγραφε την τροπολογία, θα έπρεπε να υπάρξει ενδεχομένως μία λύση που θα προσανατόλιζε το συγκεκριμένο τέλος σε συσκευές με μεγάλη υπολογιστική ισχύ που κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται για το "κατέβασμα" προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας και ζήτησε να αποφεύγονται οριζόντια μέτρα τα οποία δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα.

Όπως είπε, γίνεται αυτόν τον καιρό μία προσπάθεια περαιτέρω εξοικείωσης του κόσμου με τις κινητές συσκευές μέσω των προγραμμάτων ψηφιοποίησης του Δημοσίου, του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα που απαιτούν μεγαλύτερη χρήση τέτοιων συσκευών από όλους.

Βολές από Μανιάτη και ΣΕΠΕ
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε πως «η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης» τονίζοντας πως «η υποκρισία του πρωθυπουργού συντρίβεται στην κυνική του απόφαση».

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, «σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

Τι προβλέπει η ρύθμιση
Με τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση εισάγεται η εφάπαξ "εύλογη αμοιβή" 2% σε τάμπλετ και smartphone, υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων. O ίδιος φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε χθες προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως, αν και η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη πάνω από 4 Gigabytes.

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) αντέδρασε άμεσα και έκανε λόγο για ένα «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό» ψηφιακό τέλος, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

«Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου –αφορά κυρίως τους εισαγωγείς, αλλά και τους συναρμολογητές PCs, smartphones κ.λπ.– εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία.

Όπως εκτιμάται, το κόστος αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και του εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τάσος Τζήκας ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του, να αποσύρει οριστικά το μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το άδικο και ιδιαίτερα αρνητικό για τον κλάδο.

«(Eίναι) ένα μέτρο άδικο, που πλήττει ευθέως το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου», είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Τζήκας εισηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τη θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% για κάθε επιχείρηση οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει εξαιρετικά γόνιμες συνθήκες για νέες επενδύσεις στον κλάδο.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία κατέθεσε την τροπολογία, σημείωσε σχετικά:

"Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διενεργήσουμε πλήρη δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό, όπως θα θέλαμε κατά την εκπόνηση του ν. 4481/2017, κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε πάρα πολλά φλέγοντα ζητήματα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν".

Για τη νομοθεσία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είπε ότι "ισχύει ό,τι προβλέφθηκε και τον Ιούλιο του 2017".

Σε σχέση με εισπράξεις των οργανισμών από την ιδιωτική αναπαραγωγή αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια νούμερα.

"Σε χώρες πληθυσμιακά παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία η συνολική εύλογη αμοιβή που καταβλήθηκε το 2015 στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανήλθε περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, στο Βέλγιο σε 25 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο έτος, τα ποσά εύλογης αμοιβής που καταβλήθηκαν εκ μέρους των υπόχρεων, για όλα τα τεχνικά μέσα, συσκευές και υλικούς φορείς και αποθηκευτικά μέσα, ήταν συνολικά 1.593.407,92 ευρώ".

 

Διαβάστε επίσης: Βάζουν παντού φόρους: Ηρθε η ώρα για smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές