2
Οκτωβρίου
2017
- 07:34
Τελευταία τροποποίηση στις 23 Ιανουαρίου, 2021 - 01:18
Μαζικά αιτήματα για μετάπτωση πλειστηριασμών από το... φυσικό στο ηλεκτρονικό περιβάλλον θα αρχίσουν να υποβάλλουν από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης το νέο σύστημα είναι έτοιμο.
Στόχος τους είναι να επισπευσθούν οι ρευστοποιήσεις ενεχύρων για υποθέσεις που μπορεί να... σέρνονται ακόμη και από το 2015, λόγω των συνεχών αναβολών που προκάλεσαν κυρίως οι δράσεις κινημάτων αλληλεγγύης με την παρεμπόδιση των συνεδριάσεων και τον προπηλακισμό συμβολαιογράφων.
Στο στόχαστρο των πιστωτικών ιδρυμάτων θα βρεθεί και η πρώτη κατοικία για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη και δεν είναι συνεργάσιμοι για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης για το δάνειό τους. Οι τραπεζικές διοικήσεις θα επιδιώξουν στο μέτρο του δυνατού να προχωρήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς έχουν δεσμευτεί στην ΕΚΤ να παρουσιάσουν πρόοδο σε αυτό το μέτωπο.
Μετρούν... επιδόσεις
Διαφορετικά κινδυνεύουν με επιπρόσθετες προβλέψεις. Στην τελευταία συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων στη Φρανκφούρτη με κορυφαία στελέχη της Ευρωτράπεζας, οι ελληνικές διοικήσεις έλαβαν... κίτρινη κάρτα για τον χαμηλό βαθμό αξιοποίησης των πλειστηριασμών. Κλείστηκε δε και νέο... ραντεβού για τα τέλη του 2017 προκειμένου να επαναξιολογηθούν οι επιδόσεις τους. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα στοκ της τάξεως των 60.000 ακινήτων, για τα οποία έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής από τις τράπεζες. Θα αποτελέσουν δε τη βάση από την οποία θα επιλεγούν τα πρώτα περιουσιακά στοιχεία που θα πουληθούν μέσω της νέας πλατφόρμας.
Τα πάντα είναι έτοιμα
Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση των συμβολαιογράφων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτήν. Ως εκ τούτου τα πάντα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες για τη φόρτωση των ακινήτων στο σύστημα. Για να φτάσει μια υπόθεση στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα πρέπει ο οφειλέτης να ενημερωθεί σχετικά από την τράπεζα τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες πράξεις θα γίνουν τον Δεκέμβριο και σταδιακά θα αυξάνονται για να καλύψουν τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.
Ερωτηματικά υπάρχουν για τη στάση που θα τηρήσει το Δημόσιο, το οποίο επίσης θα έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε πλειστηριασμούς μέσω της πλατφόρμας. Μάλιστα, οι διαταγές πληρωμής που εκκρεμούν είναι πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες των τραπεζών. Εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αποφασιστεί αν θα βγουν στο σφυρί ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου και πόσα θα είναι αυτά.
Σημειώνεται ότι η μοναδική ασπίδα προστασίας για την πρώτη κατοικία είναι ο επικαιροποιημένος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σε αυτόν μπορούν να ενταχθούν μόνο πολίτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, καθώς τα σχετικά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια από το 2016 έχουν αυστηροποιηθεί.
Η δε προθεσμία για την υποβολή αίτησης λήγει στα τέλη του 2018.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στο «Βήμα» ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση τα νομικά τμήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων θα στραφούν ενάντια σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που διαθέτουν τα εισοδήματα και την περιουσία που τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το δάνειό τους αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην το κάνουν.
Στο στόχαστρο
Επίσης, στο στόχαστρό τους θα βρεθούν και πολίτες που αποφεύγουν συστηματικά τη ρύθμιση αλλά και όσοι χρησιμοποιούν ακίνητα πολυτελείας σε ακριβές περιοχές, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τις δηλώσεις τους στην Εφορία.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης που να μη βρήκε ανταπόκριση από τις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές διαχωρίζουν τον οφειλέτη που αντιμετωπίζει πραγματικές αδυναμίες και επιζητεί τη διευθέτηση από τον κατά συνείδηση κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από νόμους, αδυναμίες του συστήματος και ενώσεις καλοθελητών/υποστηρικτών αλληλεγγύης.
Και προσθέτουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν κανέναν λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη σημασία για τους πολίτες, αλλά περιορισμένη οικονομική αξία για τις ίδιες.
10.000 ακίνητα στο σφυρί το 2018 με στόχο έσοδα 1,5 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το μέσο τίμημα ανά ακίνητο που θα βγει στο σφυρί τον επόμενο χρόνο θα κινηθεί στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, αποφέροντας συνολικά έσοδα της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ περίπου το 2018.
Με τον τρόπο αυτόν τα πιστωτικά ιδρύματα θέλουν να καλύψουν το 10% της επιδιωκόμενης προσαρμογής της επόμενης χρονιάς, για την οποία έχουν δεσμευτεί στον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM. Θα είναι ουσιαστικό το πρώτο σοβαρό... τεστ αποτελεσματικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς από τον ερχόμενο Ιανουάριο οι τράπεζες θα επιταχύνουν τις διαδικασίες, μετά τη δοκιμαστική περίοδο του τελευταίου τριμήνου του 2017.
Πάντως, οι πωλήσεις ακινήτων θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά ώστε να μην πιεστούν σημαντικά οι τιμές τους λόγω της αύξησης της προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες εκτιμούν ότι εφόσον οι εκποιήσεις κινηθούν στα επίπεδα των 10.000 ακινήτων, οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους τους χωρίς σημαντικές παρενέργειες στην εγχώρια κτηματαγορά.