Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025 -

Αρχές Ιουνίου πιθανώς να επανέλθει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες


Ενώ οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας αυξήθηκαν, η αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup και τις προσδοκίες ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα ολοκληρωθεί σύντομα συνεχίστηκε, οδηγώντας τις αποδόσεις τους σε νέα χαμηλά έτους.
Εφόσον μάλιστα κλείσει η συμφωνία Αθήνας - πιστωτών για την πρώτη αξιολόγηση στο Eurogroup στις 24 Μαΐου, η ΕΚΤ όπως εκτιμάται ευρέως στην αγορά είναι έτοιμη να συζητήσει στη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου στη Βιέννη την επαναφορά του waiver - της ελάφρυνσης του haircut (κουρέματος) στα collaterals (εγγυήσεις) των τραπεζών από την ΕΚΤ - στις ελληνικές τράπεζες, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητά τους και μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησής τους, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη μπορούν να προέρθουν από τη βελτίωση συνολικά της επενδυτικής ψυχολογίας.
Ηδη, σύμφωνα με το Bloomberg, η ΤτΕ και η ΕΚΤ εργάζονται πάνω στη διεύρυνση των χρεογράφων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μετατρέποντας παράλληλα την εναπομείνασα ρευστότητα από το «ταμείο» του ELA σε κανονική χρηματοδότηση με το ισχύον επιτόκιο. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ.
Η χώρα θα μπορούσε επίσης σε μία δεύτερη φάση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αν και με βάση τα κριτήρια που ισχύουν θα μπορούν να αγοραστούν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 4 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η δυνατότητα αγορών θα εξαντληθεί σε μόλις τρεις μήνες.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πάντως μειώθηκε ως 7,488%, ενώ η Morgan Stanley είχε εκτιμήσει πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει τις αποδόσεις  ως το 5,7%, εκτιμώντας μάλιστα πως η σειρά των ελληνικών ομολόγων (GGB strip) θα ανέλθει στα 81 σεντ του ευρώ στο σενάριο της ελάφρυνσης του χρέους και εφόσον οι αγορές της ΕΚΤ αρχίσουν να υλοποιούνται.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της συνεχίζουν πάντως τις διαπραγματεύσεις ενώ στο Eurogroup συζητήθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ενώ πάντως η αισιοδοξία έχει βοηθήσει τις ελληνικές μετοχές να ανακάμψουν από τα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 1989 μετά από κέρδη 40% το τελευταίο διάστημα, η JP Morgan εκτίμησε πως είναι ίσως αργά για να αγοράσει κανείς ελληνικές μετοχές. Θα μπορούσε να υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη στήριξη στο χρηματιστήριο εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, προσθέτοντας ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής των ελληνικών μετοχών δείχνει να έχει εξαντληθεί.
Οι ελληνικές μετοχές έκαναν «βουτιά» μεγαλύτερη του 23% τα προηγούμενα δύο χρόνια και μέχρι τον Φεβρουάριο εφέτος σημείωναν πτώση 30%. Στη συνέχεια όμως σημείωσαν το μεγαλύτερο ράλι μεταξύ των 93 αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg και τώρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει «σβήσει» σχεδόν όλες τις ετήσιες απώλειές του, την ώρα που οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν χαμηλότερα κατά 8,1%.
Εν τω μεταξύ οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ισπανικών και ιταλικών ομολόγων σημείωναν άνοδο σε υψηλό αρκετών μηνών, καθώς η Ισπανία ολοκλήρωνε την πώληση 50ετούς ομολόγου και οι επενδυτές ανέμεναν αντίστοιχη κίνηση από την Ιταλία. Η Μαδρίτη, όπως αναφέρει το  Reuters, έχει λάβει προσφορές ύψους 10 δισ. ευρώ. Το spread έναντι των mid-swap ορίστηκε στην έναρξη της έκδοσης στις 250 μονάδες βάσης. 

Η Ρώμη παρακολουθεί τη ζήτηση στην αγορά για ένα τόσο μακροχρόνιο ομόλογο παρά το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία της ανέφερε ότι δεν έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό. Η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν ήδη εκμεταλλευτεί τα χαμηλά επιτόκια-ρεκόρ και εξέδωσαν 50ετή ομόλογα εφέτος ακολουθώντας την τάση για μακροχρόνιες εκδόσεις στην ευρωζώνη σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Οι αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να αυξηθούν στη δευτερογενή αγορά καθώς οι επενδυτές δημιουργούν χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για να αποκτήσουν τα 50ετή.

Ορισμένοι επενδυτές αγοράζουν αυτά τα ομόλογα ως εξασφάλιση έναντι του κινδύνου εισόδου της ευρωζώνης σε μία υπερδεκαετή περίοδο αποπληθωρισμού όπως συνέβη στην Ιαπωνία. Ποσοστό άνω του ενός τετάρτου των ομολόγων που εκδόθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους θα λήξουν μετά από 12 έτη ή και αργότερα.