Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ



Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης για τη συμφωνία στο Σκοπιανό. 

Συνολικά ψήφισαν 280 βουλευτές: 153 είπαν «όχι», και 127 δήλωσαν «ναι» καταψηφίζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Απείχαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, που αποχώρησαν από τη διαδικασία, ένας βουλευτής της ΧΑ και οι ανεξάρτητοι Κατερίνα Παπακώστα, Χάρης Θεοχάρης, Νίκος Νικολόπουλος και Κώστας Μπαρμπαρούσης. 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κατσιαντώνης ψήφισε «ναι», συντασσόμενος με την άποψη της ΝΔ.

 Ψήφισε «ναι» στην πρόταση μομφής ο Δημήτρης Καμμένος -Διαγράφεται από τους ΑΝΕΛ

Μία απώλεια είχε η κυβερνητική συνοχή στην ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης για τη συμφωνία στο Σκοπιανό. 

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος καταψήισε την κυβέρνηση ψηφίζοντας «ναι» στην πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Το «ναι» του Δημήτρη Καμμένου, με το οποίο ο βουλευτής συντάχθηκε με την άποψη της ΝΔ, χειροκροτήθηκε θερμά από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Αμέσως μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης από τον Δημήτρη Καμμένο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος διέγραψε τον βουλευτή Β' Πειραιώς από την Κοιοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 

Ομιλία πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα 

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με το Σκοπιανό μίλησε για ιστορική συμφωνία. 

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωήν πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,.

Αυτες οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστιουν ιστορικές, είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε την ΝΔ για πολιτικό κυνισμό

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή την πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε. Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε πολιτικό οπορτουνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εσείς τι λέγατε για τη Μακεδονία; ποια ήταν η θέση» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας. 

«Βγήκατε και μας είπατε ότι με τη Συμφωνία «διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς". Για κακή σας όμως τύχη, την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα ο Γκρουέφσκι, ο κ. Ιβάνοβ και οι συν αυτώ, λένε ακριβώς το ίδιο για τον κ. Ζάεφ. Ότι διχάζει το λαό του για να ενώσει τους Έλληνες» επισήμανε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «η  αλήθεια είναι ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο».

«Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Νομιμοποιήσετε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

«Δεν καταγγείλατε στην ομιλία σας τον εθνικισμό, προφανώς γιατί τον έχετε στην παράταξη σας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και σημείωσε: «Αφήσατε τους βουλευτές σας, αν δεν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες και για εσχάτη προδοσία, με  αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας».

«Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του μέσα στο άδρο της δημοκρατίας,  στο ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «έχετε  τεράστια την ευθύνη, γιατί είστε εσείς αυτός που επιλέγετε τελικά να διχάσετε τους Έλληνες, στην  προσπάθειά σας να ενώσετε την τριχοτομημένη σας παράταξη. Και δεν διστάσατε μάλιστα, να εμπλέξετε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε. Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ειλικρινά, ότι παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού  που έχετε στήσει για το Μακεδονικό, το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε». 

«Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. «Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το άρθρο 1, παρ. 3β, «διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας". Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη "Μακεδόνας", που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις "πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας". Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει, για πρώτη φορά και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, απόλυτη διαφοροποίηση - μια για πάντα - της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματός της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ, σε διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 μιλούσε στη Βουλή για μακεδονική γλώσσα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ: "Έχομεν φάκελλον. Τον κρατούμεν εις το συρτάριν" και συμφωνούσαν μυστικά στη γραμμή της σιωπής; Στη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;». Τα ερωτήματα αυτά έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα αγωνίσθηκε – σε πολύ δύσκολες συνθήκες - για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Σαμαράς όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, συναντάει τον κ. Πινέιρο, Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών την 1η Απριλίου του 1992. Και o Πινέιρο τού παρουσιάζει το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας "απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία", όπως λέει. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το όνομα "Νέα Μακεδονία", αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος στο πακέτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

«Η συμφωνία δεν αναφέρεται σε καμία ρύθμιση του έθνους και της γλώσσας, και ο κ. Σαμαράς δεν το ζήτησε από τον κ. Πινέιρο, όπως και στην ενδιάμεση συμφωνία που δεν υπάρχει ούτε καν της ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του όρου "Μακεδόνας" και "μακεδονική γλώσσα" όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καταλόγισε θράσος στη ΝΔ και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αντώνη Σαμάρα, είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είχε την ευθύνη, καθώς σε δυο συνεδριάσεις δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, ήρθε και χρέωσε την ευθύνη στον πρωθυπουργό του». «Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής κατά της εθνότητας και της γλώσσας, να κατοχυρώσει τη θέση του; Ο πύρινος μαχητής ήρθε να πει ότι είμαι εθνομηδενιστής» συνέχισε την κριτική του ο κ. Τσίπρας προς τον Αντώνη Σαμαρά.

«Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, σας ρωτώ λοιπόν ευθέως. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουν γίνει είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους Βόρειους γείτονές μας;» είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι στάση πατριωτική να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας και το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο, Είναι προς το συμφέρον του τόπου να κρατήσουμε με δική μας ευθύνη πια, ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο στην εξωτερική μας πολιτική ;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Παρέμβαση Μπακογιάννη

Ο επιλεκτικός αποχαρακτηρισμός εγγράφων δημιουργεί εντυπώσεις, δήλωσε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη σε έγγραφα που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

«Ζήτησα χτες να καταθέσει ο κ. Κοτζιάς όλα τα έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα. Ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε διαβαθμισμένα έγγραφα. Οφείλω να καταθέσω στην βουλή τρία έγγραφα που δεν είναι αποχαρακτηρισμένα», σημείωσε.

Ομιλία Κοτζιά

"Κανείς άλλος δεν θέλει λύση στο Σκοπιανό περισσότερο από εμάς", είπε ο Νίκος Κοτζιάς στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση ,μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πρόκειται για "πατριωτική" συμφωνία, συμπληρώνοντας: "Να πάψουμε να είμαστε φυλακισμένοι της ιστορίας".

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο πατριωτισμός καμαρώνει, αγαπάει τα πάτρια εδάφη, τις πάτριες παραδόσεις, το αντίθετο συμβαίνει με τον εθνικισμό. "Είναι μικρό πράγμα η χώρα να αλλάζει το όνομα και το σύνταγμά της; Και εμείς μετά θα επικυρώσουμε", αναρωτήθηκε ο ΥΠΕΞ απευθυνόμενος στη ΝΔ. "Να δούμε και να αναπτύξουμε τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή", είναι ο σκοπός της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά.

"Έχετε κάνει ποτέ σοβαρές διαπραγματεύσεις; Η μόνη σοβαρή είναι η διαπραγμάτευση-πακέτο, όπου θα δώσεις αυτό που θέλει ο άλλος, και θα σου δώσει ό,τι θες. Στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση σε αυτό που βρίσκουμε μπροστά μας", συμπλήρωσε.

Κατόπιν, ανέφερε: "Ακούω τον Ιβάνοφ, το VMRO να λένε ότι μας παραδίδουν τα πάντα. Πώς γίνεται και εμείς να παραδίδουμε τα πάντα και αυτοί να μας παραδίδουν τα πάντα;"

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η χώρα χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που θέλουν λύση, και σε αυτούς που έχουν δημιουργήσει όλα τα προβλήματα. "Είστε οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας. Η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος", είπε προς τη Νέα Δημοκρατία.

"Η ΝΔ κυβέρνησε 10 χρόνια με επτά υπουργούς και ακόμα και σήμερα δεν κατάλαβα τη θέση της. Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας αλλά και κακής, όπως τα επτά χρόνια διαπραγματεύσεων", σημείωσε.

 

Ομιλία Μητσοτάκη 

Πρίν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου της Βουλής Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

«Αυτός ο άνθρωπος που είδατε πριν από λίγο στο βήμα είναι ο υπουργός Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και μόνο για αυτή τη μνημειώδη ομιλία άξιζε η πρόταση μομφής. Τέτοιο ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και κυνισμού αυτή η αίθουσα δεν έχει ξαναδεί. Αν και δεν είναι εδώ να ακούσει. Έφυγε αμέσως. Αναρωτιέμαι γιατί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 
Υπάρχουν και ανάγκες παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής...
 
Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βάλουν οι εκλογές τέλος στην καταστροφική πορεία σας, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οι Έλληνες αξίζουν πολύ καλύτερα από αυτή την ανεύθυνη κυβέρνηση, συνέχισε. Εξήγησε και γιατί κατέθεσε την πρόταση μομφής τώρα: για να θέσουμε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους. Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ αύριο. «Ο καθένας ξεχωριστά ψηφίζοντας ναι βγάζει εισιτήριο για τις Πρέσπες. Χωρίς επιστροφή, γιατί μετά θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» υπογράμμισε. 

Στο σημείο αυτό εστίασε στους ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Πάνο Καμμένο. Λένε ότι διαφωνούν, αλλά στηρίζουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία, ανέφερε. Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης και στους δυο σας, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Έχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτή την αίθουσα, ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει για τον κ. Καμμένο μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους της πολιτικής, επέμεινε στην επίθεσή του στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Tweet11

Περνώντας στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε για μυστική διπλωματία, περιφρόνηση των πολιτών και εργαλειοποίηση ενός εθνικού θέματος για την επίτευξη κομματικών σκοπών. Ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τους πολίτες που διαμαρτύρονται, αλλά η ΝΔ δεν υποδαυλίζει τα ποτάμια της οργής. «Προσπαθούμε να σας σταματήσουμε με κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ εσείς έχετε το θράσος να μας επιρρίπτεται ευθύνες για τον διχασμό που καλλιεργήσατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά.

«Με τη συμφωνία που έχετε φέρει το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, οι πολίτες και η γλώσσα τους όχι» εξήγησε τη διαφωνία του. 

Στο σημείο αυτό έκανε μία παρένθεση λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι είναι αγενές να κοιτά συνεχώς το κινητό του. Μάλιστα, έκανε λόγο για νέα κοινοβουλευτικά ήθη.

Tweet22

Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της για αυτό είστε όλοι συνυπεύθυνη, επέστρεψε στο θέμα των Σκοπίων ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Αν ισχύει η δέσμευσή πως θα λύσετε και τα προβλήματα με την Αλβανία πριν φύγετε για διακοπές, είπε στον Νίκο Κοτζιά, τότε καλύτερα να φύγετε για διακοπές διαρκείας από τώρα. 

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον κοιτάξει: που είναι το Σεβάρνα Μακεντόνια. Μάλλον δεν ξέρετε που βάζετε την υπογραφή σας, σημείωσε, προφανώς δεν είχατε διαβάσει τη συμφωνία που σας σέρβιρε ο κ. Κοτζιάς.

Επιπλέον ρώτησε τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα και αν θα γράφουν τα σχολικά βιβλία κοινές επιτροπές. 

Κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανού για τα πάντα, επανήλθε στον διμέτωπο κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Δεν ντρέπεστε, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.

Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αποχαρακτηρισμού απόρρητων εγγράφων για να προκληθεί αντιπερισπασμός και να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης. Αναμχλεύοντας το παρελθόν δε θα ξεφύγετε από την αλήθεια, προσέθεσε. 

«Είστε έτοιμος να υπογράψετε μία συμφωνία που για εμένα αποτελεί μείζονα εθνική υποχώρηση, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου» τόνισε και επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι θα έπρεπε να τον ανησυχούν τα καλά λόγια από το εξωτερικό. 

«Οι εκλογές είναι θέμα μηνών και θα πάρετε τη θέση που σας αξίζει: του χειρότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της μεταπολίτευσης» κατέληξε και κάλεσε όσους αντιλαμβάνονται το βάρος της ευθύνης να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ. 

Ομιλία Καμμένου 

Θα απευθυνθώ πρώτα σε αυτούς που είναι έξω από αυτή την αίθουσα και διαδηλώνουν για το όνομα της μακεδονίας. Για αυτούς που ανησυχούν, να απευθυνθώ σε αυτούς που θα βρισκόμαστε αύριο στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος την ομιλία του στη βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ανησυχούν, όπως είπε, απλοί πατριωτες που δεν είναι σε κόμματα.Ανησυχούν στην εκκλησία, οι γέροντες στο Άγιο Όρος . 

“ Ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας τις καλύτερες μερες που έρχονται για τον ελληνικό λαό βαράει μπαλωθιές…”, είπε ο κ. Καμμένος. “Κύριε Μητσοτάκη, θα σας απογοητεύσω, Το κίνημα των ΑΝΕΛ δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία, δεν συμφωνεί με το κείμενο της συμφωνίας, δεν θα ψηφίσουμε όταν έρθει στην Βουλή, δεν θα βάλουμε την υπογραφή”, είπε σε έντονο ύφος ο κ.Καμμένος. 

 

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, αυτοί δεν είναι εγκάθετοι της ΝΔ που βγήκαν έξω, ούτε φασιστικά στοιχεία όπως χθες κάποιοι που ζήτησαν πραξικόπημα. Εμείς δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που θα πάει αύριο ο κ. Κοτζιάς να υπογράψει η οποία θα τεθεί σε ισχύ αφού πρώτα περάσει από τα Σκόπια, δημοψήφισμα εκλογές θα γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές και μετά θα έρθει προw κύρωση. Εσείς δεν έχετε καμία δύναμη και λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό, είπε ο κ. Καμμένος.

Θεοδωράκης: Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει βοήθεια στους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

«Εδώ δεν είναι Γιουροβίζιον για να μας αρκεί η Κύπρος, όλος ο κόσμος λέει τα Σκόπια Μακεδονία» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας για μεγάλες ευθύνες του πολιτικού κόμου ο οποίος δεν αντιμετώπισε το θέμα για δεκαετίες. Ο πρόεδρος του Ποταμιού συνέδεσε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τα Βαλκάνια. 

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο, είπε: θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την πορεία της; «Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονές μας πιο κοντά μας, πιο κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» συνέχισε. Στήριξε τη συμφωνία, αλλά προσέθεσε ότι η γλώσσα θα έπρεπε να είναι «μακεντόνσκι» και η ιθαγένεια θα έπρεπε να είναι «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». 

Θα έπρεπε να δώσετε πρόσβαση σε όλους τους αρχηγούς στα απόρρητα έγγραφα, σημείωσε απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, δεδομένου ότι ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος ως επιχείρημα στην αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. « Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει βοήθεια στου ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν τελειώνει με την υπάρχουσα κυβέρνηση». 

Πρέπει να απολογηθούν όσοι ταυτίζονται με τους φασίστες, συνέχισε ο πρόεδρος του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι βουλευτές που ήταν στα συλλαλητήρια δεν αντέδρασαν σε ακροδεξιά συνθήματα. Η στάση του κ. Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη, συγκέντρωσε τα πυρά του στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και αναρωτήθηκε ποιες είναι οι αρχές του. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει βάλει τόσε κόκκινες γραμμές όσες και τα ψέματά του, τόνισε. 

 

«Έχω στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βλέπω την πολιτική με τα μάτια του θιγμένου» εξήγησε τη στάση του. «Δε θα αλλάζω τις απόψεις μου επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα» ξεκαθάρισε. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική και στη στάση της αντιπολίτευσης. Για πολλούς κεντρώους και φιλελεύθερους πολίτες είναι ανεξήγητη η στάση της ΝΔ, γιατί οι παραχωρήσεις στα άκρα τα δυναμώνουν, υπογράμμισε. 

«Θα ήταν άτοπο και πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας» κατέληξε, σχετικά και με τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.

Γεννηματά: Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση:

 

Δεν εμπιστευόμαστε αυτήν την κυβέρνηση πουθενά και για κανένα θέμα, ειδικά στα εθνικά θέματα, ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώγη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για διενέργεια εκλογών.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι διχάζει τους πολίτες.

Τη χαρακτήρισε, δε, επικίνδυνη στα εθνικά θέματα, καταλογίζοντάς της προχειρότητα και διγλωσσία.

Απευθυνόμενη, εξάλλου, στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ανέφερε πως δεν χρειάζονται υποδείξεις. «Για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα μιλήσουμε εμείς, ο ελληνικός λαός, γιατί εμάς αφορά και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επεσήμανε ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «εν κρυπτώ» διαπραγμάτευση, ενώ την κατηγόρησε πως υπογράφει τη συμφωνία χωρίς τη συναίνεση των ΑΝΕΛ και του προέδρου τους, Πάνου Καμμένου.

Το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στο «κόκκινο», με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκης.

 

Ομιλία Σαμαρά

«Έκτρωμα» χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα τη δυναμιτίσει.

 

«Η συμφωνία αυτή είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις», πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

«Από τη μία είμαστε όλοι εμείς που αντισταθήκαμε στον αλυτρωτισμό, και από την άλλη εσείς που τους τα δώσατε όλα» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Μην μας λέτε για εθνική γραμμή, ήσασταν πάντα αντίθετοι».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε πως αναγνωρίζει πλήρως τον αλυτρωτισμό, καθώς και «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως είπε ψέματα, καθώς όπως πρόσθεσε, το όνομα δεν είναι αμετάφραστο, ούτε και erga omnes.

Μιλώντας για τα  Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως θέμα χρόνου είναι να αναβιώσουν οι επιθετικοί αλυτρωτισμοί.

Εκτοξεύοντας βολές στον πρωθυπουργό, ανέφερε πως «εσείς κ. Τσίπρα δεν γίνατε φυλοδυτικός ξαφνικά, ένας απλός yesman καταντήσατε».

Τόνισε επιπλέον πως «εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι κ. Τσίπρα» και υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επεσήμανε πως «στηρίζω πλήρως τον Κυριάκο Μητσάκη».

«Είστε ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλοι» συνέχισε ο κ. Σαμαράς και καταλήγοντας τόνισε: «Ο κόσμος σας έχει καταλάβει, ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε».

Κόντρα για τη διαδικασία

Οι αψιμαχίες ξεκίνησαν το Σάββατο ακόμη και για τα διαδικαστικά, αφού ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος διαφώνησαν με την πρόταση του Νίκου Βούτση για το πρόγραμμα των τοποθετήσεων, προκειμένου να γίνει στις 18:30 η ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να μειωθεί ο χρόνος ομιλίας των βουλευτών και ο αριθμός όσων θα τοποθετηθούν. Ο Κωστής Χατζηδάκης διαφώνησε, τονίζοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί να μην μιλήσουν όλοι οι βουλευτές και να ολοκληρωθεί στις 21:00 η διαδικασία. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έμμεση λογοκρισία. Με την πρόταση του κ. Βούτση διαφώνησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.  

Τελικά, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που επιθυμούν να τοποθετηθούν.

Καμμένος: Δέσμευση για μη κύρωση της συμφωνίας

Στο μεταξύ, με μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ δεσμεύονται για τη μη κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια, όταν έρθει στη Βουλή, αλλά παράλληλα κατέστησε σαφή και τη θέση στην αποψινή ψηφοφορία.

«Για να τελειώνει μια και έξω η προπαγάνδα για την Μακεδονία. Αύριο ψηφίζεται το τέλος των μνημονίων και η πάταξη της διαφθοράς. Δεν ισχύει καμία συμφωνία, έστω κι αν υπογραφεί, αν δεν επικυρωθεί από τη Βουλή, όπως γράφει το τελευταίο άρθρο. Οι ΑΝΕΛ δεσμευόμαστε για τη μη κύρωση», έγραψε, αργά της Παρασκευής στο Twitter.

Η τοποθέτηση Καραμανλή

Στο μεταξύ, ο Κώστας Καραμανλής, το πρωί του Σαββάτου, παρέπεμψε στα όσα είπε την Παρασκευή η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ για το ζήτημα, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού επισημάνθηκαν τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης»