Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: "Εδώ και ένα μήνα έχουμε αποκλειστεί από την αιμοδοσία"


Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία. Αν και γίνονται αρκετές καμπάνιες για να ευαισθητοποιηθούν οι Έλληνες τα ποσοστά των αιμοδοτών παραμένουν χαμηλά.
Άρτεμις Μάντη
Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, σε προσωρινό αποκλεισμό από οποιαδήποτε αιμοδοσία βρίσκονται οι κάτοικοι, εργαζόμενοι αλλά και επισκέπτες περιοχών 12 Δήμων της χώρας μας, εξαιτίας κρουσμάτων ελονοσίας.
Ο Ανδρέας Παντελιάς, αν και είναι μόλις 23 ετών, τα τελευταία χρόνια έχοντας ως παράδειγμα και τον πατέρα του έχει ευαισθητοποιηθεί και είναι αιμοδότης. Πριν από ένα μήνα περίπου του έγινε γνωστό πως δεν θα μπορούσε να δώσει αίμα αυτή τη φορά.
«Πήγα να δώσω αίμα και δεν με άφησαν, αφού με ρώτησαν αν έχω διανυκτερεύσει το τελευταίο εξάμηνο έστω και ένα βράδυ στον Δήμο Μαραθώνα Αυτό έγινε στα πλαίσια του τυπικού ερωτηματολόγιου, που γίνεται πριν από κάθε αιμοδοσία με υπεύθυνη δήλωση του κάθε αιμοδότη». Ο Ανδρέας Παντελιάς έχει το εξοχικό του στην περιοχή και αυτόματα αποκλείστηκε από τη διαδικασία.
Το ερωτηματολόγιο αυτό δίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας και του ιού του δυτικού Νείλου, που παρουσιάζουν αύξηση.
Όπως τονίζει ο κ.Παντελιάς, οι ψεκασμοί του δήμου δεν είναι αρκετοί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της περιοχής με τα κουνούπια. «Οι ψεκασμοί άργησαν να ξεκινήσουν με αποτέλεσμα να προλάβουν αρκετά κουνούπια να δρουν ανενόχλητα. Αυτό που βλέπω εγώ ως άνθρωπος που μένει στον Μαραθώνα το τελευταίο διάστημα είναι ότι τα κουνούπια υπάρχουν και είναι αρκετά επικίνδυνα εάν βρίσκεσαι έξω τις ώρες «αιχμής», που είναι συνήθως το απόγευμα.»
Ο κ.Παντελιάς υπογραμμίζει πως οι ψεκασμοί που έγιναν προφανώς δεν επαρκούν καθώς όπως παρατηρούν οι κάτοικοι σε όλο το Δήμο δεν υπάρχει κάποια μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα - που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού. Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία και τη γνωστοποίηση πως ο δήμος Μαραθώνα είναι ένας από τους δήμους που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό η καθυστέρηση των ψεκασμών μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμα και για την οικονομία της περιοχής. «Καθώς ο πληθυσμός στην περιοχή του Μαραθώνα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αυξάνεται κατακόρυφα πιστεύω ότι ένας σωστός σχεδιασμός από την προηγούμενη χρονιά σχετικά με τους ψεκασμούς, θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα, όπως μείωση των προσβεβλημένων ανθρώπων από τους ιούς που μεταφέρουν τα κουνούπια. Επίσης, στα πλαίσια των τουριστικών αφίξεων στο Δήμο θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα καθώς είναι πολλοί οι τουρίστες οι οποίοι σκέφτονται αν θα πρέπει να διανυκτερεύσουν στον Μαραθώνα προκειμένου να μην κολλήσουν κάτι!»
Για άλλη μία χρονιά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με τους ψεκασμούς να καθυστερούν και τα προβλήματα να ταλανίζουν τους απλούς πολίτες. Αυτή τη φορά μάλιστα επηρεάζουν τη δημόσια υγεία στο μέγιστο βαθμό.