Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία που παίρνει πίσω τη διάταξη για τις offshore.
Η Νέα Δημοκρατία ποχώρησε από τη συνεδρίαση της Βουλής, όπου συζητείται αυτή την ώρα η τροπολογία για τις offshore.
Μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Νίκου Δένδια, η ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και εν μέσω έντασης, η κοινοβουλευτική ομάδα αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.
«Γιατί δεν ήταν αυτή η αρχική βούληση», αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας τοποθετούμενος στη Βουλή για την τροπολογία της κυβέρνησης.
«Η ρύθμιση ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Οι τυχόν παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή του. Αν αυτός ήταν ο κυβερνητικός στόχος έχει επιτευχθεί. Ο κάτοχος offshore έχει κερδίσει ακαταδίωκτο.
Η διάταξη είναι τόσο αυστηρή που γίνεται αντισυνταγματική και παντελώς ανεφάρμοστη.
Αυτά τα παίγνια δεν μπορεί να τα δεχτεί κανείς σοβαρός άνθρωπος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Εμείς στα παίγνια δεν συμμετέχουμε», τόνισε και δήλωσε πως δεν συμμετέχει στη συζήτηση.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Η τροπολογία εισάγει καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και προσδιορίζει τις απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ορίζει, επίσης, ότι «καταργείται από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4389/2016 (Α' 97)».
Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία - η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο - αφορά, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.
Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.
Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.
Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού.
«Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς» αναφέρει επίσης η εισηγητική έκθεση.
Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.
Επίσης, τίθεται αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα, ενώ η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.