Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στη Σαντορίνη εξαιτίας των πολλαπλών σεισμικών δονήσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα.
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων και επισημαίνοντας ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα.
Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη νήσο Θήρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Λίγο μετά το μήνυμα του 112 για τη Σαντορίνη ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 112 προειδοποιώντας για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ίου, της Αμοργού, της Θήρας και της Ανάφης και καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.
Σε εξέλιξη είναι η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η σύσκεψη γίνεται παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα εκδόθηκαν δύο μηνύματα του 112. Το πρώτο ενημέρωνε τους κατοίκους της Σαντορίνης για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων τονίζοντας ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα, ενώ το δεύτερο προειδοποιούσε για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ίου, της Αμοργού, της Θήρας και της Ανάφης καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.
«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση και συσχέτιση με τη σεισμική δραστηριότητα. Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται έξω από το Κολούμπο, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Μπορεί να έχουμε και έναν σεισμό μεγαλύτερο από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 είναι μια πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί και σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε πάνω από 6, που είναι το ακραίο σενάριο», επεσήμανε στο ΕΡΤΝews, ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Η μετασεισμική ακολουθία απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς τα βορειονατολικά και, όσο μεγαλώνει η απόσταση, μειώνονται οι πιθανότητες για να υπάρχουν σημαντικές ζημιές», ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου, Βασίλης Καραστάθης.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία αυτή ανοιχτά της Σαντορίνης και μεταξύ της νήσου Σαντορίνης και Ανύδρου, οπότε πρέπει να περιμένουμε κι άλλο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο. Ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε για αυτά τα σενάρια», τόνισε ο Θανάσης Γκανάς, Δ/ντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.