Ανατροπή με έμμεσες μειώσεις μισθών από 4% ως 10% έρχεται στις εισφορές όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τις αποδοχές στις οποίες επιβάλλονται από 1ης/1/2017 οι ασφαλιστικές κρατήσεις για την κύρια σύνταξη στον ΕΦΚΑ επανεξετάζεται με αφορμή τις αλλαγές που θα έχουν στις ασφαλιστικές κρατήσεις τα ειδικά μισθολόγια.
Η πρόταση που συζητείται σε επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών είναι να υπόκεινται σε κράτηση 6,67% το σύνολο των αποδοχών τους και μάλιστα πέραν των ειδικών μισθολογίων εξετάζεται να επεκταθεί και στους δημοσίους υπαλλήλους, στο πλαίσιο θέσπισης «ενιαίων κανόνων ασφάλισης και σύνταξης» μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ που θα διέπει όλους τους ασφαλισμένους χωρίς εξαιρέσεις.
Με το νέο σχέδιο που συζητείται για τις εισφορές στο Δημόσιο, οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους χωρίς εξαιρέσεις.
Το μεγαλύτερο αγκάθι ωστόσο δεν είναι αν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων αλλά πόσο θα μειωθούν οι αποδοχές των αμειβόμενων με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή στρατιωτικών, καθηγητών, γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων. Οι απώλειες θα είναι άνω του 10% σε όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η άτυπη επιτροπή συζητά την επιβολή εισφορών και σε αποδοχές όπως οι εφημερίες των γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και σε διάφορα επιδόματα για τα οποία σήμερα δεν επιβάλλεται καμία κράτηση. Οι αμοιβές αυτές φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις να είναι όσο και ο κανονικός μισθός.
Οι αλλαγές είναι θέμα χρόνου να πάρουν τελική μορφή και να εφαρμοστούν αναδρομικά από 1ης/1/2017.
Το υπουργείο Εργασίας μάλιστα ενώ είχε έτοιμο το σχέδιο της εγκυκλίου για τις εισφορές των «ειδικών μισθολογίων» το ανακάλεσε και συζητά να υπόκεινται σε εισφορές όχι μόνον ο νέος βασικός μισθός των ενστόλων αλλά και οι πάσης φύσεως αποδοχές που δεν προσδιορίζονται ως συντάξιμες με το νέο μισθολόγιο όπως η ημερήσια αποζημίωση (46 ευρώ) των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, τα διδακτικά επιδόματα των καθηγητών ΑΕΙ – ΤΕΙ και οι εφημερίες γιατρών – νοσηλευτών.
Στην επανεξέταση της βάσης υπολογισμού των εισφορών μπαίνουν και όλες οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο των «ενιαίων κανόνων» με τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Η διεύρυνση της βάσης μισθών για τις ασφαλιστικές εισφορές στο Δημόσιο έχει όμως και διπλό αντίκτυπο στις δαπάνες. Από τη μία το Δημόσιο ως εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει εισφορά 3,33% (για το 2017) και 6,67% για το 2018 επί των αποδοχών που θα θεωρούνται συντάξιμες για τους υπαλλήλους ενώ από το 2020 θα πληρώνει 13,33%.
Το κόστος ασφάλισης ανεβαίνει δηλαδή σημαντικά λόγω της διεύρυνσης της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών κρατήσεων.
Από την άλλη όμως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα έχουν μεν μια έμμεση μείωση μισθού, λόγω μεγαλύτερων κρατήσεων, αλλά όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν οι αποδοχές που θα μετρήσουν για να βγει η ανταποδοτική σύνταξη θα περιλαμβάνει όχι μόνο τον βασικό μισθό και τα επιδόματα θέσης ή το ανθυγιεινό αλλά ένα μεγαλύτερο ποσό.
Η σύνταξη δηλαδή θα υπολογιστεί σε υψηλότερο μισθό από τη στιγμή που θα υπόκειται σε εισφορές το σύνολο των αποδοχών τους.
- Για παράδειγμα υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με 34 έτη έχει νέο βασικό μισθό 2.095 ευρώ και αν παίρνει επίδομα 1.000 ευρώ φτάνει στα 3.095 ευρώ μικτά το μήνα. Η εισφορά σύνταξης είναι 206 ευρώ το μήνα. Αν έχει δύο παιδιά παίρνει 120 ευρώ επίδομα που υπόκειται σε εισφορά για τους παλαιούς ως το 1992 υπαλλήλους. Με τη διεύρυνση αποδοχών το επίδομα τέκνων θα έχει εισφορά και η επιβάρυνση θα φτάσει τα 218 ευρώ. Αν ο υπάλληλος υπηρετεί σε απομακρυσμένη περιοχή και παίρνει το επίδομα των 100 ευρώ, τότε η ασφαλιστική επιβάρυνση πάει στα 225 ευρώ το μήνα. Η μείωση μισθού θα είναι 4% λόγω της ένταξης στις συντάξιμες αποδοχές του επιδόματος απομακρυσμένων περιοχών.
- Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με 30 έτη έχει νέο βασικό μισθό 1.918 ευρώ και αν παίρνει επίδομα προϊσταμένου 290 ευρώ φτάνει στα 2.208 ευρώ μικτά το μήνα. Η εισφορά σύνταξης σήμερα είναι στο βασικό και στο επίδομα θέσης με 147 ευρώ το μήνα. Αν έχει και επίδομα 120 ευρώ για δύο παιδιά και επίδομα 100 ευρώ για υπηρεσία σε παραμεθόρια περιοχή τότα θα έχει κρατήσεις και σε αυτές τις αποδοχές με την επιβάρυνση να φτάνει τα 162 ευρώ, δηλαδή θα έχει έμμεση μείωση μισθού 10% από τη διεύρυνση της βάσης αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές.
Μειώσεις-σοκ όμως στις μηνιαίες τους αποδοχές θα δουν το 2018 και χιλιάδες εν ενεργεία αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες που έχουν καταταγεί στις υπηρεσίες τους πριν από την 1η/1/1993.