Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Ανατροπές στο νέο σύστημα τιμολόγησης λόγο των επερχόμενων αυξήσεων στα φάρμακα



Τα πάνω κάτω έρχονται στη φαρμακευτική πολιτική μετά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας και θα έχουν, όπως φαίνεται, αρνητικό αντίκτυπο στις «τσέπες» των πολιτών με αυξήσεις στα φάρμακα.

Παρά το κυβερνητικό αφήγημα ότι το νέο «μίγμα» στην τιμολόγηση των φαρμάκων διορθώνει σημαντικές μνημονιακές στρεβλώσεις, πηγές της αγοράς του φαρμάκου εμφανίζονται σίγουροι ότι θα φέρει αυξήσεις στις τιμές και κατά συνέπεια αυξήσεις στις συμμετοχές από τους πολίτες, ενώ από τις νέες αλλαγές φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες σε εκπροσώπους του φαρμάκου το προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης. Η τιμολόγηση θα παίρνει ως βάση αναφοράς το μέσο όρο από τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης, αντί για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υψηλότερες τιμές ως τιμές αναφοράς καθώς οι χώρες αναφοράς έχουν πιο ακριβά φάρμακα.

 

Πηγές από το υπουργείο Υγείας βέβαια αναφέρουν ότι θα γίνει πιο απλό το σύστημα τιμολόγησης και οι τιμές αναφοράς θα προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής – κοινωνικής ανάπτυξης. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι τιμές πολλών φαρμάκων θα αυξηθούν, με το υπουργείο Υγείας να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις φαρμακευτικές εταιρίες. Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς συμβαίνει μόνο λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Η τιμολόγηση δεν αφορά μόνο στα νέα φάρμακα, αλλά αναπροσαρμόζονται και τα υπάρχοντα. Οσα φάρμακα (on patent και off patent) είναι σήμερα κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης θα αυξηθούν σταδιακά, μέχρι 10% το χρόνο και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης. Αντίστοιχα, τα φάρμακα που είναι πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης μειώνονται σταδιακά, έως και 10% το χρόνο και μέχρι τις δύο χαμηλότερες.

Επιπλέον, ανάμεσα στα προωθούμενα μέτρα είναι να γίνεται μία ανατιμολόγηση στο δελτίο τιμών το χρόνο, αντί για δύο που ισχύει σήμερα. Σημειώνεται πως σε κάθε ανατιμολόγηση οι τιμές οδηγούνται προς τα κάτω.

'Οσον αφορά στα γενόσημα φάρμακα, θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου λήγει η πατέντα (off patent), έναντι 50% που λάμβαναν μέχρι σήμερα. Πηγές από την αγορά του φαρμάκου αναφέρουν ότι δεν συντελείται καμιά ριζοσπαστική αλλαγή στα γενόσημα φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώνεται και το τέλος εισαγωγής νέου καινοτόμου φαρμάκου (25%) σε 5% κατά τον πρώτο χρόνο, 4% τον δεύτερο, 3% τον τρίτο, 2% τον τέταρτο, 1% τον πέμπτο και στη συνέχεια θα παύει να υφίσταται.

Το υπουργείο Υγείας προωθεί πιο δίκαιη κατανομή στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες για υπέρβαση της δαπάνης. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η επίδραση της «ανάπτυξης» ενός φαρμάκου στην κατανομή του clawback σε 25%, σε σχέση με 10% που είναι σήμερα. Επιπλέον, από τις υποχρεωτικές επιστροφές εξαιρούνται τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα για τα δύο πρώτα χρόνια.

Οι προτάσεις αυτές του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δοθούν σήμερα στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για το φάρμακο και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης.