Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 -

Aμερικανίδα καθηγήτρια: "Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει την κυριαρχία της..."


Είναι η Ελλάδα το... Πουέρτο Ρίκο της Ευρώπης ή μήπως το νησί της Κεντρικής Αμερικής είναι το κοινωνικό και οικονομικό αντίστοιχο της χώρας μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού;
 
Οι συγκρίσεις έχουν απασχολήσει ουκ ολίγα ξένα ΜΜΕ που προσπάθησαν να κάνουν τις ανάλογες συσχετίσεις, θεωρώντας πως αν υπάρχουν δύο χώρες που ακολουθούν παράλληλες πορείες, καίτοι γεωγραφικά απέχουν πολύ, αυτές δεν μπορούν να είναι άλλες από την Ελλάδα και το Πουέρτο Ρίκο.
 
Μιλώντας στο αμερικανικό «Truthout», η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Mills στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, Ντέμπορα Μπέρμαν-Σαντάνα, ειδικευμένη στην αποικιοκρατία και τις επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού, αναφέρει πως η Ελλάδα, όντως, μοιάζει με μια χώρα της Λατινικής Αμερικής προ 20-30 ετών. Μια σύγκριση που αν μη τι άλλο σοκάρει, έστω και αν, εξαρχής, φαντάζει υπερβολική.
 
Ωστόσο, το σκεπτικό της Μπέρμαν-Σαντάνα είναι συγκεκριμένο: «Μιλώντας ως άνθρωπος που βρίσκεται εκτός του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έχω να πω ότι ουσιαστικά υφίσταται τις παγιδεύσεις μιας κυρίαρχης χώρας. Μου θυμίζει τη Λατινική Αμερική πριν από 20-30 χρόνια, όπου αντιμετώπισε αυτού του είδους τις παγιδεύσεις της κυριαρχίας της. Η πραγματική διακυβέρνηση ήταν πολύ αποικιακή, με μια ολιγαρχία που επωφελούνταν από αυτή την κατάσταση και βρισκόταν πάντα στην ευχάριστη θέση να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εξωτερικών δυνάμεων».
 
Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτού του είδους οι εξωτερικές δυνάμεις βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης.
 
Κατά την Μπέρμαν-Σαντάνα, η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ δημιουργεί μια άνιση Ένωση. «Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει μεγάλο μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Ελλάδα, έτσι δεν μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Αν ήθελε να βοηθήσει την οικονομία της, θα έπρεπε να μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ελέγξει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να το πράξει όσο παραμένει μέλος της Ευρωζώνης».
 
Μάλιστα, σε συμβολικό επίπεδο, η παρουσία της ΕΕ είναι συνολική και καθολική στην ελληνική επικράτεια. Αναφέρει η Αμερικανίδα καθηγήτρια: «Η σημαία της ΕΕ είναι παντού στην Ελλάδα – δίπλα από την ελληνική. Αυτό το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Στο Πουέρτο Ρίκο, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να βάζουν τη σημαία των ΗΠΑ δίπλα στη δική τους. Μάλιστα, αποκαλούν την αμερικανική σημαία ''la pecosa'' που σημαίνει ''αυτή με τις φακίδες''. Βλέποντας κανείς τη σημαία της ΕΕ θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει κι άλλη σημαία με... φακίδες».
 
Στη συνέχεια αναφέρεται στους κοινούς φόβους που έχουν οι πολίτες της Ελλάδας και του Πουέρτο Ρίκο, μήπως οι χώρες τους επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση. Η Ελλάδα στις «κακές ημέρες της δραχμής και το Πουέρτο Ρίκο στις εποχές που τα πορτοφόλια των ανθρώπων δεν είχαν αμερικανικά δολάρια.