Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 -

Αμανατίδης: Kάνουμε πράξη το όραμά μας για τη Θράκη



Την πεποίθηση ότι το όραμα της κυβέρνησης για τη Θράκη πραγματοποιείται υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στην ομιλία του προς τους διοργανωτές του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αμανατίδης:

Το όραμα ωστόσο της ελληνικής Κυβέρνησης για τη Θράκη είναι να πάψει να συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων περιφερειών της Ευρώπης. Αντίθετα, το ζητούμενο για την Κυβέρνησή μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής, άμεσα, δυναμικά και με τρόπο που θα συμβαδίζει με την προστασία της και με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Κινούμενοι στην κατεύθυνση αυτή, κάνουμε ήδη πράξη το όραμά μας για τη Θράκη, αναδεικνύοντας το ρόλο της σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. H αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, η προώθηση του αγωγού TAP, αλλά και - μόλις χθες - η υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας (FID) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, έρχονται να ενισχύσουν το σχεδιασμό μας για την μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα, όμως, η αναπτυξιακή μας στρατηγική για τη Θράκη έχει σαφές κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Ειδικότερα, σχεδιάζεται με κριτήρια τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων.

Στον ευρύτερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής εντάσσεται και η προώθηση ενός μοντέλου ήπιας ανάπτυξης, με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία της Θράκης. Η πολιτική αυτή αναμένεται να προσδώσει νέα ώθηση στον τουρισμό, να στηρίξει αποτελεσματικά τον αγροτο-διατροφικό τομέα, να υποδείξει νέες παραγωγικές δυνατότητες για την εκμετάλλευση του ορεινού όγκου της Θράκης, να αξιοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματα και τους υδάτινους πόρους.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την ανάδειξή του σε εμπορικό κόμβο ευρύτερης σημασίας, τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων και των κάθετων αξόνων, ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διόδων, για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας, μέσω της Θράκης. Προχθές, άλλωστε, υπεγράφη συμφωνία για διαλιμενική συνεργασία της Αλεξανδρούπολης με το ραγδαία αναπτυσσόμενο λιμάνι της Δαμιέττης στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, η ενίσχυση της Θράκης συνεπάγεται μέριμνα και για τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές της υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό επενδύουμε και θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην ουσιαστική στήριξη της δημόσιας και μειονοτικής Παιδείας, με σύγχρονους όρους. Η Θράκη αποτελεί ήδη σημαντικό παράδειγμα διαθρησκευτικής συνύπαρξης. Πρέπει να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά ώστε να αποτελέσει σύγχρονο πρότυπο για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, ειδικά σε μία περίοδο που οι διαθρησκευτικές εντάσεις οξύνονται.

Φίλες και Φίλοι,

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια νέα σχέση του Απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα, βασισμένη σε συγκεκριμένους στόχους και εναρμονισμένη με τις σύγχρονες ανάγκες των Ελλήνων εντός και εκτός της χώρας.

Έχουμε αποφασίσει κεντρικά και αμετάκλητα ως Κυβέρνηση να ενδυναμώσουμε την παρουσία των Ελλήνων της Διασποράς σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας της χώρας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Πιστεύω ότι οι Θράκες Ομογενείς αποτελούν, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού της Διασποράς, ανθρώπινο δυναμικό ανεκτίμητης αξίας και συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, των επιτευγμάτων και της διεθνούς εικόνας της Πατρίδας μας. Άλλωστε, οι προσωπικές περιπτώσεις καθεμιάς και καθενός συνθέτουν ένα μακρύ ιστορικό μεταναστεύσεων που, κατά κανόνα, δεν ήταν προϊόν ελεύθερης επιλογής.

Η Θράκη αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, σε μία εποχή όπου οι διαθρησκευτικές εντάσεις οξύνονται, με τραγικές συνέπειες.
Γνωρίζετε ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε θέσει στις προτεραιότητές μας το διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο, με πρωτοβουλία του Υπουργού, κ. Νίκου Κοτζιά. Επιδιώκουμε την εμπέδωση σχέσεων ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες, σχέσεων που θα βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δείχνοντας και σε άλλους λαούς το δρόμο.

Φίλες και Φίλοι,

Η επιτυχία της προσπάθειάς μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θράκης θα κριθεί, πρωτίστως, από το εάν θα κατορθώσουμε να κρατήσουμε τους Θράκες στον τόπο τους. Έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε τη Θράκη να προσφέρει, ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους της, την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, ώστε να μην αναγκάζονται να την εγκαταλείπουν οι πιο υγιείς παραγωγικές της δυνάμεις.

Σίγουρος για τις ελπιδοφόρες προοπτικές της ακριτικής μας Θράκης, είμαι βέβαιος ότι το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριό σας θα αποτελέσει ιδανικό περιβάλλον για την ενίσχυση των δεσμών της κοινής καταγωγής που σας συνδέουν, καθώς και εφαλτήριο για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των κοινών μας δράσεων, με στόχο την ανάπτυξη της Θράκης».