Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αλλαγή ώρας 2019: Πότε έρχεται και πότε καταργείται οριστικά



Τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019 θα πρέπει να γυρίσουμε όλοι τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Η αλλαγή ώρας, λοιπόν έρχεται και συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του μήνα θα μετακινήσουμε τους δείκτες ώστε να δείχνουν 04:00.

Μέχρι τώρα, η ώρα άλλαζε πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε πήγαινε μπροστά (θερινή ώρα) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου πίσω (χειμερινή ώρα).

Συγκεκριμένα, με ψήφους 23 υπέρ έναντι 11 κατά, η Επιτροπή Μεταφορών & Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα.

Για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι χώρες έχουν προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου να αποφασίσουν ποια ώρα θα επιλέξουν.

Η Κομισιόν διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι του 2018, στην οποία συμμετείχαν 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, από τους οποίους το 84% τάχθηκε υπέρ της σταθερής ώρας, ενώ το 16% εναντίον.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για διακοπή των εποχικών αλλαγών του χρόνου μέσα στο 2019, αλλά η Ευρωβουλή μετέθεσε την απόφαση των κρατών – μελών για το 2021.

Η απόφαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ολομέλεια στο Στρασβούργο, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με αρμόδιους υπουργούς των 27.εν