Κυριακή 02 Ιουνίου 2024 -

Αλαλούμ με την αλλαγή φύλου: Η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει αφού ψηφιστεί ο νόμος


Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου με μία αίτηση έφερε, όπως εδώ και ημέρες, κάποια αναστάτωση σε κόμματα και σε βουλευτές.
 
Στην Εκκλησία όμως δεν  υπήρξε κάποια αντίδραση. Τουλάχιστον  επισήμως δεν μάθαμε να αντέδρασαν ούτε η Ιερά Σύνοδος, ούτε στο σύνολό της η Ιεράρχία. Κάποιες  τοποθετήσεις έκανε για το θέμα μόνο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. 
 
Την προσεχή εβδομάδα συνέρχεται η διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και θεωρείται βέβαιον ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί. Θα είναι όμως κατόπιν εορτής αφού το νομοσχέδιο (με τις όποιες τροπολογίες) θα ψηφιστεί έως τότε και θα ισχύσει ως νόμος. 
 
Θα μου πείτε το θέμα ήταν γνωστό και θα μπορούσαν να το είχαν βάλει σε προηγούμενες συνεδριάσεις αλλά εκείνοι είχαν πιο σοβαρά θέματα όπως το να ψηφίσουν εγκύκλιο που θα απαγόρευε στους αγιορίτες να ομιλούν και να έρχονται σε εκκλησίες και εκκλησαστικά κέντρα της εκκλησίας της Ελλάδος.
 
Εχει σημασία ωστόσο ότι όταν το νομοσχέδιο συζητούνταν στην αρμόδια επιτροπή στην οποία είχαν προσκληθεί διάφοροι φορείς, ορισμένοι από τους φορείς αποχώρησαν μόλις πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας.
 
Μια από τους εκπροσώπους των trans μάλιστα, δικαιολόγησε  την αποχώρησή της στους βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή λέγοντας ότι αποχώρησαν γιατί δεν ήθελαν να ακούσουν  κακοποιητικό λόγο. " Τον ακούμε έξω, εδώ θέλουμε την προστασία σας». είχε πει η εκπρόσωπος.
 
Πάντως είναι γεγονός ότι στο σύνολό της η Ιεραρχία δεν υπάρχει.
 
 
Σιωπά σε όλα τα θέματα που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της χώρας, που αφορούν το ορθόδοξο φρόνημα, την εκπαίδευση των παιδιών και τα βιβλία των θρησκευτικών.
 
Έχουν γίνει σίγουρα συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και αυτό δυστυχώς φαίνεται κάθε μέρα και πιο πολύ.
 
Την ώρα πάντως που ούτε σε αυτό το θέμα αντιδρά εγκαίρως η ιεραρχία ως όφειλε, η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στα προστάγματα της νέας εποχής και βεβαίως ο αντιρατσιστικός νόμος που πέρασε και αυτός έτσι απλά και ανώδυνα τους κλείνει το στόμα. 

 

Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί από τα 17 χρόνια, στα 15 ή στα 16, το όριο ηλικίας των ανήλικων για την νομική αναγνώριση φύλου, δεσμευόμενος ότι, εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση, 

θα προχωρήσει στην βελτιωτική αλλαγή μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, στην Ολομέλεια της Βουλής. Δηλαδή τα 15χρονα θα αποφασίζουν για την αλλαγή φύλου τους αν επιθυμούν ! Όπως δηλαδη κάνουν τατουάζ ή χρήση ναρκωτικών ή εγκληματούν και μετά τους οδηγούν σε ιδρύματα ανηλίκων έτσι θα αποφασίζουν για την αλλαγή φύλου και ας το μετανιώνουν μετά 

 

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το νομοσχέδιο για τα «intersex» άτομα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία για να είναι νομοθετικά τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο, ώστε να ρυθμίσει πράγματι ζητήματα που εκκρεμούν χρόνια.

 

«Έχουμε λάβει υπόψη όλες τις παρατηρήσεις για το όριο ηλικίας για τη μετάβαση φύλου. Δεν προσδιορίστηκε αυθαίρετα το όριο των 18 ετών καθώς τότε δίνεται το δικαίωμα της ψήφου. Ετσι και για τη ζωή του μπορεί να πάρει αποφάσεις. Για την μετάβαση φύλου στα 17 έτη απαιτείται η συναίνεση των γονέων» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Θα συζητήσουμε εάν το όριο αυτό μπορεί να πάει στα 16 ή 15έτη. Εκεί επειδή έχομε να κάνουμε με ανήλικο η βούληση του οποίου δεν είναι ισχυρή κατά το νόμο αλλά επιδέχεται μεταβολών – θα πρέπει ενδεχομένως να δούμε εκτός από τη βούληση που θα συνοδεύεται από σύμφωνη γνώμη γονέων να συνοδεύεται και από κάτι περισσότερο. Για παράδειγμα, ίσως παρακολούθηση από δημόσιο νοσοκομείο ή μια σύμφωνη γνώμη ενός συμβουλίου αλλά μόνο γι’ αυτή την περίπτωση. Θα το συζητήσουμε και θα το δούμε μέχρι την Ολομέλεια».