Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Αχτσιόγλου: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από τις αρχές του 2019



Από τις αρχές του 2019 και χωρίς ηλικιακές διακρίσεις θα ισχύει ο νέος, αυξημένος ενιαίος κατώτατος μισθός, προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. 

Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, ο σχεδιασμός «είναι να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού άμεσα, το επόμενο διάστημα». Μιλώντας «Στο Κόκκινο» 105,5, η υπουργός διευκρίνισε ότι απαιτείται περίοδος περίπου 4 μηνών μέχρι την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, κατά την οποία θα γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες και διαβουλεύσεις. 

 

«Θα καταλήξουμε, μετά από αυτούς τους τέσσερις μήνες, σε μία υπουργική απόφαση που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό, ταυτόχρονα με την κατάργηση του υποκατώτατου» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου. 

Το ύψος της αύξησης θα αποφασιστεί μετά το τέλος της τετράμηνης διαδικασίας

Ωστόσο, η υπουργός δεν διευκρίνισε το ύψος της αύξησης, παραπέμποντας στο τέλος της τετράμηνης διαδικασίας, που θα οδηγήσει σε εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την ίδια. «Επομένως, δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα του διαλόγου και της δουλειάς των επιστημονικών φορέων» σχολίασε. 

 

Ανάλογη διαδικασία, υποστήριξε, θα έχουμε κάθε χρονιά και θα υπάρχει αύξηση ανάλογα με τα δεδομένα. 

Τι θα ισχύσει για τους μισθωτούς έως 25 ετών 

Η κυρία Αχτσιόγλου σχολίασε και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ για τους νέους και την καταπολέμηση του brain drain. 

Σε αυτό το πλαίσιο έδωσε έμφαση στη μεγάλη μείωση ή και το μηδενισμό των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών έως 25 ετών. Όπως σημείωσε, είναι ένα μέτρο που θα ισχύει για περίπου δύο χρόνια και θα ξεκινήσει και αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2019. 

«Έχει μεταβατική διάσταση ελάφρυνσης, προκειμένου να δημιουργηθούν, κυρίως, κίνητρα για την εργασία των νέων και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, θα είναι μείωση ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών έως 25 ετών κατά 50% το 2019 και κατά 100% το 2020» συμπλήρωσε η αρμόδια υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για την προστασία του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού.

Επίσης, εξέφρασε την αντίθεση της κυβέρνησης στις προτάσεις του ΣΕΒ, λέγοντας ότι αποτελούν τη γραμμή της ΝΔ. «Το έχει πει πάρα πολύ καθαρά ο ΣΕΒ ... είναι εξάλλου και η γραμμή της ΝΔ στα εργασιακά ... ότι το τρίπτυχο της αρχής της επεκτασιμότητας, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής εργαζόμενων στη διαιτησία, το τρίπτυχο που πλέον έχει διασφαλίσει η κυβέρνησή μας για τους εργαζόμενους, συνιστά -κατά την άποψη του ΣΕΒ- ένα καταστροφικό τρίπτυχο που εμποδίζει την ανάπτυξη» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.