Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025 -

Άχρηστη η κίνηση Τσίπρα σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις



Σε μία «περιττή και άχρηστη» κατάσταση οδηγήθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Ντομπρόβσκις προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, σημειώνοντας πως σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει «εντός τροχιάς». Κατέστησε όμως σαφές ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει μονομερώς κοινωνικές παροχές μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για εβδομάδες εάν όχι για μήνες.

Η διαπραγμάτευση δεν είναι αδιέξοδη αλλά είναι «πιο ταραχώδης» σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, όταν οι Βρυξέλλες εκτιμούσαν θα μπορούσαν να πετύχουν τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση «αυτές τις μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τοποθετώντας τον νέο ορίζοντα για συμφωνία μέσα στους «επόμενους μήνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημείωσε πως μολονότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους τς επόμενης διετίας έχουν πλήξει τις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των δανειστών προς την Αθήνα.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει παροχές χωρίς πρότερη συζήτηση με τους θεσμούς, και υπενθύμισε ότι στο πρώτο πόρισμα των θεσμών για το πακέτο Τσίπρα καταγράφονται σημαντικές ανησυχίες.

Δεν αναφέρθηκε στο εφάπαξ βοήθημα 617 εκατομμυρίων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όμως άφησε μικρό παράθυρο οι θεσμοί να εξετάσουν την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. «Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να δουλέψουν με τις ελληνικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προβλέψεις», είπε λακωνικά.

Αναφερόμενος τέλος στις διαφωνίες ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αιχμή τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και τα δημοσιονομικά μέτρα που ίσως απαιτούνται για την επίτευξή τους, ο κ. Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα οι το χάσμα δεν είναι όσο μεγάλο όσο φαίνεται σε δημοσιεύματα.

«Υπάρχει τρόπος να γεφυρώσουμε τις διαφορές», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το Ταμείο έχει κάνει και στο παρελθόν απαισιόδοξες προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Αθήνας.

Απέφυγε πάντως να δηλώσει με βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.