Κυριακή 04 Αυγούστου 2024 -

Α.Γεωργιάδης: «Πιο αμαρτωλή ιστορία από την τράπεζα Αττικής δεν έχει υπάρξει και βαραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ»



Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι «πιο αμαρτωλή ιστορία από την τράπεζα Αττικής δεν έχει υπάρξει», επισημαίνοντας ότι οι «αμαρτίες» της τράπεζας αυτής «βαραίνουν αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως είπε, απαντώντας στις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους επενδυτές της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής «επι διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το κράτος έβαλε μέσω του ταμείου των μηχανικών έναν σκασμό λεφτά, λεφτά που εξαερώθηκαν και η τράπεζα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκκάθαριση και κλείσιμο μηδενίζοντας τις καταθέσεις και τις περιουσίες»

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις έχοντας κάνει προσκλήσεις σε επενδυτές που βλέπουν ότι λείπουν περισσότερα χρήματα, έχει γίνει ένα δράμα στην τράπεζα αυτή. Εύχομαι πραγματικά για το καλό του τόπου να ολοκληρωθεί η συμφωνία που διαφαίνεται ανάμεσα στους επενδυτές της Παγκρητίου και της τράπεζας Αττικής. Είναι σχεδόν η μοναδική πραγματική λύση, οι επενδυτές δεσμεύονται να βάλουν έναν σκασμό λεφτά, εάν δεν ευοδωθεί ένα τέτοιο σχήμα έχει σοβαρά προβλήματα ελλείματος κεφάλαίου στο δυναμικό της η τράπεζα».

Όπως είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ο κ. Κσασελάκης που διατείνεται ότι γνωρίζει από τραπεζικά μου κάνει εντύπωση που αντιδρά σε μια τέτοια συμφωνία τόσο εμφανώς ωφέλιμη για το δημόσιο για την τράπεζα τους πολίτες και τους καταθέτες».

«Δεν θα ήθελα καν να σκέφτομαι τι θα σήμαινε στην Ελλάδα μια τραπεζική κρίση γιατί η Τράπεζα Αττικής δεν είναι μια ασήμαντη τράπεζα και οι φλόγες δεν έχουν δυσκολία να επεκταθούν. Έχει μεγάλη σημασία να διατηρείται η ηρεμία στον τραπεζικό τομέα» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Επανερχόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε «δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης γιατί δεν ξέρω ούτε έναν που ξέρει από τραπεζικά, ανεξαρτήτως κόμματος, και να μην εύχεται να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».

«Οι προηγούμενες προσπάθειες όλες απέτυχαν γιατί διαπιστώθηκε ότι είχε μεγαλύτερα προβλήματα η τράπεζα. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται τώρα, ήδη έχουν δείξει τις προθέσεις τους με την Παγκρήτιο, μακάρι να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο και στην Τράπεζα Αττικής που είναι πολύ μεγαλύτερη».

«Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι γιατί θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιας άλλης τράπεζας, η οποία δεν θέλει να φτιαχτεί 5ος πυλώνας. Γιατί καταλαβαίνω αν είσαι μέτοχος ή αν έχεις συμφέροντα σε μία από τις άλλες τέσσερις συστημικές τράπεζες πιθανόν να θεωρείς απειλή το να γίνει ο 5ος πυλώνας και πιθανόν να θες να βάλεις και έναν πολιτικό να κάνει φασαρία. Γιατί άλλη λογική δεν βλέπω» είπε ο Α,Γεωργιάδης για τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Για το κράτος, το συμφέρον του κράτους των φορολογούμενων των καταθετών είναι το εγχείρημα αυτό να προχωρήσει και να δημιουργηθεί πέμπτος πυλώνας. Χωρίς να γνωρίζω κάτι, πιθανόν κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, στον καπιταλισμό υπάρχουν συγκρουόμενα σύμφερόντα, που αντιδρούν. Το ερώτημα είναι με ποιον θέλεις να είσαι, με τα ιδιωτικά συμφέροντα ή με το κράτος; Το συμφέρον του κράτους στην προκειμένη περίπτωση είναι να προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Όποιος αντιμάχεται αυτή τη συμφωνία προσπαθεί να εξυπηρετήσει άλλα σύμφέροντα και όχι του κράτους. Επειδή δεν είναι Τσίπρας και γνωρίζει για τα τραπεζικά μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι ξαφνικά ξύπνησε μια ημέρα και ασχολείται με τη συμφωνία, ξύπνησε δηλαδή μέσα στον καύσωνα και αποφάσισε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να χαλάσει τη συμφωνία εξυγίανσης, δεν βγάζει νόημα αυτό που γίνεται».

«Την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ η τράπεζα αυτή καταστράφηκε, στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν του ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών και του κράτους, το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής ξεπερνάει κάθε λογική» κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.