Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Αγανάκτηση Μουζάλα κατά του δήμου Χίου για το προσφυγικό



Επικριτικός απέναντι στη στάση τοπικών αρχών στα νησιά για το προσφυγικό ζήτημα εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του στον Real FM. «Να φύγουν λέει από το νησί. Να πέσει η συμφωνία. Ο δήμος Χίου θα πάρει την ευθύνη για όλη την Ελλάδα. Να πέσει η συμφωνία. Θα τρελαθούμε», τόνισε σε έντονο ύφος ο κ. Μουζάλας.

«Να αρχίσουν να έρχονται πάλι 15 χιλιάδες την ημέρα στην Ελλάδα. Ο δήμος Χίου αυτό που πρέπει να κάνει είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις λύσεις που προτείνει και που είναι πολύ συγκεκριμένες. Να φτιαχτεί ένα καμπ ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης, να φτιαχτεί ένα κέντρο κράτησης το οποίο υπήρχε στη Χίο και ο Μητροπολίτης πήρε ασφαλιστικά μέτρα. Εφτά χρόνια χρησίμευε σαν κέντρο, τώρα τους ενόχλησε, ώστε να παταχθεί, να χτυπηθεί η παραβατικότητα και να λειτουργήσει το άσυλο σωστά. Άλλη πρόταση δεν υπάρχει στο τραπέζι», τόνισε.

Στο ερώτημα, με αφορμή τα επεισόδια στη Χίο κι αν βλέπει ανάμειξη στοιχείων που θέλουν να προκαλέσουν ένταση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε: «Είμαι σαφής ότι βλέπω τέτοια στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά έγιναν την ημέρα που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πήγαν στη Χίο και δημιούργησαν κλίμα "να φύγουν οι αραπάδες"».

Στο ερώτημα αν βλέπει ανάμειξη της Χρυσής Αυγής ο κ. Μουζάλας ήταν κατηγορηματικός: «Βλέπω σαφέστατα ανάμειξη, πάνω όμως σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, όχι στο κενό. Δεν αρνούμαι την ύπαρξη του προβλήματος. Αναφέρομαι στο ότι κάποιοι αξιοποίησαν σε ρατσιστική κατεύθυνση αυτό το πρόβλημα. Αν υπήρξε συνεργασία με την Αστυνομία ή όχι, θέλω να πιστεύω πως όχι, είναι προς διερεύνηση από την Αστυνομία και ο κ. Τόσκας το διερευνά αυτό».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα του προβλήματος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε: «Πρέπει να γίνει μεταφορά και στη Χίο γίνεται συνέχεια, τώρα ξεκινάμε στη Σάμο, αυτών οι οποίοι κρίθηκαν ότι μπορούν να επιστρέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και να μην επιστρέψουν στην Τουρκία. Πρέπει να φτιαχτούν τα καμπ ώστε να έχουν, οι οικογένειες τουλάχιστον και οι σοβαροί άνθρωποι, καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Πρέπει να φτιαχτεί κέντρο κράτησης ώστε τα κακοποιά στοιχεία να κρατούνται επί τόπου και να στέλνονται πίσω στην Τουρκία και πρέπει να λειτουργήσει το άσυλο καλύτερα».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την πραγματική αποσυμφόρηση των νησιών: «Εφόσον φτιαχτούν αυτά τα πράγματα, τώρα οργανώνουμε την υπηρεσία ασύλου, η οποία δεν υπήρχε το 2013 την φτιάξαμε, την τριπλασιάσαμε σε έναν χρόνο. Υπολογίζω ότι εφόσον γίνουν αυτά τα πράγματα μέσα στον Δεκέμβριο θα έχουμε 100 επιστροφές την εβδομάδα στην Τουρκία, έως 200».

Και σημείωσε ο κ. Μουζάλας: «Όλα αυτά εφόσον οι τοπικές κοινωνίες καταλάβουν ότι ή θα βελτιωθεί η κατάσταση με μία πρόταση σαν αυτή που κάνουμε εμείς ή κάποια άλλη ή θα καταπέσει η συμφωνία και τότε ουαί και αλίμονο. Βέβαια, θα σας πω και κάτι το οποίο ακούγεται προκλητικό, αλλά θα το τολμήσω: Όταν τα νησιά μας υπέφεραν, όταν οι νησιώτες υπέφεραν πέρυσι υπήρξαν κάποιοι λίγοι οι οποίοι βγάλαν πάρα πολλά χρήματα. Ας ελέγξουν αν υπάρχουν κάποιοι που θα θέλανε να δημιουργηθεί πάλι η περσινή κατάσταση. Οι νησιώτες το ξέρουν αυτό που λέω».