Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

28 στρατηγικά κρίσιμα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου θα κατοικηθούν βάσει εθνικού προγράμματος


Tην προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο όπως αναφέρει τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα “για εθνικούς κυρίως λόγους”, φανέρωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
 
Την είδηση αυτή έκανε αναπαραγωγή το ρωσικό Sputnik με έναν τίτλο που τα λέει όλα :
 
«Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατοίκηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να αποτρέψει τις τουρκικές διεκδικήσεις»
 
Το Sputnik, αναφέρει χαρακτηριστικά, τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβρη, με τις οποίες αμφισβητούσε τη συνθήκη της Λωζάννης, ενώ κλείνει υπενθυμίζοντας πως «η διαμάχη για το Αιγαίο έχει προκαλέσει πολλές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τη δεκαετία του 1970, φέρνοντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης το 1987 και το 1996.
 
Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών ξεκίνησαν το 1999, όταν η Τουρκία συμφώνησε να λυθεί η διαφορά στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ.»
 
Την Δευτέρα ο υφυπουργός απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ανέφερε ότι η αρμόδια Γενική Γραμματεία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου.
 
Στόχος, είναι τα νησιά αυτά να αποκτήσουν «οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους» σημειώνει ο κ. Σαντορινιός και εξηγεί ότι η πρωτοβουλία αφορά την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών από τη δεκαετία του 1990 υποδομές καθώς και την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, προκειμένου να νησιά να γίνουν κατοικήσιμα και να αναπτυχθούν δραστηριότητες.
 
Αναφέρει μάλιστα ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου καθώς και η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού.
 
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας απεκάλυψε επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου.
 
Ο εταίρος θα συμμετάσχει στη εν λόγω δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό Interreg Ελλάδας-Κύπρου.
 
Η Μόσχα σήμερα αναφέρεται στην πρόταση αυτή εντάσσοντάς την στην πραγματική της διάσταση που είναι «η αποτροπή εχθρικών τουρκικών ενεργειών». Η κίνηση είναι πολύ σοβάρη καθώς έχουν άμεση σχέση και με την ελληνική ΑΟΖ.