Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

10ήμερο εθνικής υπερηφάνειας!



10ήμερο εθνικής υπερηφάνειας ήταν αυτό που μας πέρασε, στα μέσα του Αυγούστου! Χαρακτηρίζεται ως τέτοιο, γιατί η χώρα μας μετά από μια ανείπωτη τραγωδία(βλ. στο Μάτι), έδειξε να <<στέκεται>> στα πόδια της και να σημειώνει μεγάλες επιτυχίες.

Οι επιτυχίες αφορούν τόσο σε αθλητικό επίπεδο(Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου), όσο και στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικώνπου κρατούνταν παράνομα του για 167 ημέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.  

Η Αρχή-Μίλτος Τέντογλου... 

Η αρχή έγινε στις 8 του μηνός, με υπογραφή Μίλτου Τέντογλου, εκ Γρεβενών. Ο νεαρός αθλητής, στην ηλικία των 20,κατέκτησε την πρώτη θέση με 8.25μ.. Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν η πρώτη του εμφάνιση στη διοργάνωση, χαρίζοντας και το 9ο χρυσό μετάλλιο στη χώρα, στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. 

Οι “Ιπτάμενες”- Στεφανίδη/Κυριακοπούλου...

Η 9η Αυγούστου 2018 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων! Αυτό οφείλεται στα ιπτάμενα κορίτσια μας, Κατερίνα Στεφανίδη(1η) και Νικόλ Κυριακοπούλου(2η) να κατακτούν την κορυφή της Ευρώπης, στο επί κοντώ, στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο. Η Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια, Κατερίνα Στεφανίδη υπερασπίστηκε επάξια τον τίτλο της που κατέχει από το 2016, και τους αγώνες του Άμστερνταμ. Με τα άλματα των δύο κοριτσιών, Στεφανίδη στα 4.85 μ., και Κυριακοπούλου στα 4.80, η Ελλάδα είδε για πρώτη φορά δύο αθλήτριες της να κατακτούν την κορυφή της Ευρώπης, ταυτόχρονα.

“Χρυσό” Άλμα-Βούλα Παπαχρήστου...

Με άλμα στα 14.60μ., η Βούλα Παπαχρήστου κατέκτησε την πρώτη θέση στον τελικό του τριπλούν, μαζί και το χρυσό. Η μεγαλύτερη επιτυχία-έως τώρα- της Ελληνίδας αθλήτριας σε επίπεδο γυναικών. Και είναι η μεγαλύτερη, γιατί είχε προσπαθήσει τρείς φορές στην τελευταία διετία να ανεβεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, και δεν τα είχε καταφέρει. Αυτές είναι στο Πόρτλαντ 2016- παγκόσμιο κλειστού, Άμστερνταμ 2016- ευρωπαϊκό ανοιχτού, Βελιγράδι 2017- ευρωπαϊκό κλειστού, που είχε αρκεστεί στο χάλκινο. Μετά το “χρυσό” άλμα της, η αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι, έδειξε με το δάκτυλο την μαύρη κορδέλα που έφερε δίπλα στο εθνόσημο, ως ένδειξη πένθους για τα θύματα της πυρκαγιάς στην Δυτική Αττική.

«Ασημένια» η Μαρία Μπελιμπασάκη...

Όλη η Κρήτη έτρεξε μαζί της! Ο λόγος για την Μαρία Μπελιμπασάκη που κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, στον τελικό των 400μ.. Η 27χρονη, αν και ασχολείται λιγότερο από έναν χρόνο με την απόσταση των 400μ., σημείωσε επίδοση 51.14 και έχασε για μόλις 4 δέκατα του δευτερολέπτου το χρυσό από την Πολωνή, Γίστινα Σβιέτι(50.41). 

Ποτέ Δεν Είναι Αργά- Δημήτρης Τσιάμης...

Εύκολα ο παραπάνω τίτλος, θα μπορούσε να ήταν τίτλος κάποιου τραγουδιού, με ερμηνευτή κάποιον Δημήτρη Τσιάμη! Δεν είναι όμως. Ο Δημήτρης Τσιάμης, στα 36 του χρόνια κατάφερε να πετύχει τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Αυτό το πέτυχε, με επίδοση 16.78μ., που αποτελεί και την καλύτερη του φετινή επίδοση. Ο έμπειρος άλτης μας, σημείωσε την μεγαλύτερη του επιτυχία μετά από 20 χρόνια αγώνων, και απέδειξε πως με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται.

Τα “Δελφίνια” Μας- Γκολομέεβ/Χρήστου...

Ο Απόστολος Χρήστου τερμάτισε τρίτος στον τελικό των 100μ. του υπτίου, με χρόνο 53.72. Ο 21χρονος με τέτοιες επιδόσεις, είναι σίγουρο πως θα μας απασχολήσει και θα σημειώσει ακόμη περισσότερες επιτυχίες, στο εγγύς μέλλον.

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ ολοκλήρωσε με τον ιδανικότερο τρόπο την ελληνική παρουσία, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης. Ο γεννημένος <<αγωνιστής>> και χτυπημένος από τη μοίρα, Γκολομέεβ, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. Ελεύθερο, με χρόνο 21.44 που αποτελεί και το νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, <<έσπασε>> την κατάρα με τις πέντε συνεχόμενες τέταρτες θέσεις σε ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Είχαν προηγηθεί οι τέταρτες θέσεις, στα 50μ. Ελεύθερο το 2012 και το 2016, στα 50μ. Πεταλούδα φέτος, καθώς και τα 4Χ100μ. στο ελεύθερο και στη μικτή ομαδική το 2016.

“Χρυσά” Κουπιά στη Δίκωπο Άνευ Πηδαλιούχου! “Ασημένια” στο Διπλό Σκιφ...

Κουπιά από χρυσάφι είχαν οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες, Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου, στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου νεανίδων που διεξήχθη στο Ρατσίτσε της Τσεχίας. Χρυσό που ήρθε από παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιτελικό, και συγκεκριμένα 7:15.530. Με το ασημένιο στο διπλό σκιφ, αποχώρησαν οι Ισμήνη Νόνη και η Ελένη Αγιώτη. Ασημένιοι και οι Πέτρος Γκαϊδατζής-Γρηγόρης Σχιζοδήμος, που στον ημιτελικό σημείωσαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Νέος Ναδάλ στο Πρόσωπο, του Τσιτσιπά...

Ο νέος Ναδάλ είναι Έλληνας και κατάγεται από την Θεσσαλία, και ειδικότερα από την πόλη της Καρδίτσας. Το όνομα αυτού, Στέφανος Τσιτσιπάς! Ο 20χρονος Τσιτσιπάς <<τρέχει με 1000>> και καθημερινά μας κάνει υπερήφανους. Τελευταίο του επίτευγμα και το μεγαλύτερο παράσημο στην έως τώρα καριέρα του, η συμμετοχή του στον τελικό του Rogers Cup, του Τορόντου. Εκεί, αντιμετώπισε τον κορυφαίο τενίστα του κόσμου, Ράφαελ Ναδάλ. Μπορεί να <<λύγισε>>, αλλά ο δικός μας Στέφανος είχε γράψει τη δική του ιστορία. Για να βρεθεί στον μεγάλο τελικό, σημείωσε νίκες που προκαλούν δέος. Σ’αυτήν την εκπληκτική του διαδρομή, απέκλεισε πέντε τενίστες που βρίσκονται πιο πάνω από αυτόν στην παγκόσμια κατάταξη, και οι τέσσερις μάλιστα, στο <<top-10>>. Κατά σειρά, τα <<θύματα>> του ήταν οι Νταμίρ Τζουμχούννο 24 στον κόσμοΝτόμινικ Τιμ νο 8 στον κόσμοτον θρύλο Νόβακ Τζόκοβιτς, νο 10 στον κόσμο, Αλεξάντερ Ζβέρεφτον περσίνο νικητή του θεσμού και νο 3 στον κόσμο, Κέβιν Άντερσον, νο 6 στον κόσμο. Τα σχόλια είναι περιττά. Αναμένεται να μπει στο <<top-20>> παγκοσμίως και το μέλλον του ανήκει.

Φτου (Ξ)Ελευθερία!

Φτου (ξ)ελευθερία λοιπόν, όπως λέγαμε κάποτε στις αλάνες παίζοντας <<κρυφτό>>! Μετά από 167 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζηςεπέστρεψαν στην χώρα. Μια επιστροφή που την περίμεναν όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι <<δικοί>> τους άνθρωποι, οι γονείς τους. Ο <<Γολγοθάς>> των δύο στρατιωτικών μας και των οικείων τους, έμελλε να τελειώσει τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Αυγούστου, ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πρόκειται, για ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, που ευτυχώς είχε <<Happy End>>, έστω και καθυστερημένα...

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα και οι Έλληνες, αποδείξαμε πως δεν λυγίζουμε και <<στεκόμαστε>> γερά στα πόδια μας! Ας είναι αυτό το δεκαήμερο, <<οδηγός>> για ένα λαμπρό μέλλον, γεμάτο επιτυχίες, χαρές και νίκες σε κάθε μας μάχη. Εξάλλου κι ας κρατήσουμε αυτό, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρωθυπουργός της χώρας του, κατά τις περιόδους 1940-45 και 1951-55, είχε δηλώσει το εξής: << Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες>>…

Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης