Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Deal Αλαφούζου – Πιεμπονγκσάντ: Τι σημαίνει η συμφωνία με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία



Μετά από έξι μήνες συζητήσεων, διαπραγματεύσεων, σεναριών επί σεναριών, το πρωί της Τρίτης ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε την συμφωνία του με την Panasia για την παραχώρηση του 50% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που του ανήκουν.

 

Μία ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος της όλης ιστορίας, μιας και δεν ρίχνει φως σε πολύ σημαντικές παραμέτρους της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και δεν ενημερώνει ενδελεχώς και όπως θα έπρεπε τα εκατομμύρια των φίλων του ᾽᾽τριφυλλιού᾽᾽!

Πάμε να δούμε όσα μάθαμε και κυρίως όσα δεν μάθαμε από την ανακοίνωση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως τα καταγράφει το «www.gazzetta.gr»

 

*Αυτό που μάθαμε και είναι πλέον ξεκάθαρο είναι η οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Συμφωνία για μεταβίβαση του 50% των μετοχών του Γιάννη Αλαφούζου. Προσοχή! Η ανακοίνωση κάνει λόγο για συμφωνία μεταβίβασης και όχι μεταβίβαση. Εξάλλου δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για μεταβίβαση από την στιγμή που δεν έχει περάσει τον έλεγχο της ΕΕΑ το επενδυτικό σχήμα και δεν έχει βάλει χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ. Άλλο πράγμα η συμφωνία για την μεταβίβαση και άλλο η μεταβίβαση. Απλά ελληνικά είναι...

Προσοχή νούμερο 2: Συμφωνία όχι για το 50% της ΠΑΕ αλλά για το 50% του Αλαφούζου. Δηλαδή ο Παϊρότζ και όποιοι εκπροσωπεί(ακόμη μία σημαντική αλλά άγνωστη παράμετρος του deal) θα έχουν ένα σημαντικό ποσοστό αλλά δεν θα είναι μεγαλομέτοχοι στην εταιρία.

 

*Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τις μισές μετοχές που ανήκουν στον Γιάννη Αλαφούζο. Μιλάμε για ένα ποσοστό κοντά στο 85%, το οποίο όμως είναι ᾽᾽σπασμένο᾽᾽ σε δύο κομμάτια. Σε μετοχές που ανήκουν στο όνομα του Έλληνα επιχειρηματία και μετοχές που ανήκουν στην Sortivo, συμφερόντων Αλαφούζου. Δεν γίνεται ξεκάθαρο αν η συμφωνία προβλέπει το μισό του 85% ή το μισό των μετοχών που είναι στο όνομα του Αλαφούζου ή το μισό των μετοχών της Sortivo. Λεπτομέρεια; Καθόλου. Για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός μιλάμε και ήταν κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ξεκάθαρο στην ανακοίνωση.

*Καμία λεπτομέρεια επί της συμφωνίας δεν γίνεται γνωστή. Καμία. Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως ο Παϊρότζ θα βάζει χρήματα τμηματικά στην ΠΑΕ μέχρι να φτάσει στο ποσό που θα του δώσει τις μισές μετοχές του Γιάννη Αλαφούζου. Δηλαδή μπορεί να αποκτήσει τις μισές μετοχές του Αλαφούζου σήμερα, μπορεί αύριο, μπορεί σε έξι μήνες, μπορεί και... ποτέ! Όμως είναι διαφορετικές οι πληροφορίες του κάθε δημοσιογράφου και άλλο πράγμα η επίσημη τοποθέτηση, οι καθαρές και ξάστερες κουβέντες, ώστε όλοι να γνωρίζουν υπεύθυνα τι πρέπει να γίνει, ώστε ο Παϊρότζ να πάρει στον έλεγχό του ένα σημαντικό ποσοστό της ΠΑΕ.
Από κει και πέρα και ξέχωρα από τα της ανακοινώσεως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα περιμένουμε μέσα στην ημέρα και την τοποθέτηση από την Panasia(aν αυτή υπάρξει), η οποία θα πρέπει να ρίξει εκείνη το... φως στο τι προβλέπει η συμφωνία και με ποιον τρόπο θα περάσουν οι μετοχές στην κατοχή της και φυσικά ποιοι είναι οι άνθρωποι τους οποίους εκπροσωπεί ο Παϊρότζ και ποια είναι τα σχέδια τους για την ΠΑΕ.
Παράλληλα και επειδή καλό είναι να μην ξεχνάμε το πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία, προκαλεί απορία το εξής: Η δημόσια πρόταση της Panasia έκανε λόγο για 47 εκατομμύρια, τα οποία θα έμπαιναν άμεσα στην ΠΑΕ και θα έχριζαν μεγαλομέτοχο το συγκεκριμένο fund. Αντί για αυτό, φτάσαμε σε μία συμφωνία που αν ολοκληρωθεί θα φέρει συνδιοίκηση στην ΠΑΕ και φυσικά δεν θα έχει καμία σχέση με την αρχική πρόταση που έγινε δημόσια γνωστή και σκόρπισε τότε αισιοδοξία και ελπίδα στον κόσμο του Παναθηναϊκού.