Η «παρελκυστική τακτική» που ακολουθεί το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ όσον αφορά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών με στόχο τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το άνοιγμα νέων κλινών, είναι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο λόγος που ζητήθηκαν οι παραιτήσεις του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ ζήτησε χθες το βράδυ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά ο πρόεδρος του κέντρου Α. Γιαννόπουλος είπε σήμερα ότι ουδεμία επιστολή που να αξιώνει την παραίτηση τους έχουν λάβει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία ενημερώθηκαν γι’ αυτή την απόφαση από το διαδίκτυο. «Πληροφορήθηκα από το διαδίκτυο ότι ο αναπληρωτής υπουργός, ζήτησε τις παραιτήσεις μας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, να ζητούνται οι παραιτήσεις ενός συμβουλίου μεγάλου οργανισμού μέσα από αναρτήσεις στο διαδίκτυο», ανέφερε.
Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του εξηγεί ότι «μετά τη διαπιστωθείσα σωρεία παρατυπιών στη μοριοδότηση 88 υποψηφίων γιατρών και εν συνεχεία τις διαβεβαιώσεις του ΔΣ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την άμεση και με διαφάνεια ολοκλήρωση του διαγωνισμού από την επιτροπή αξιολόγησης, όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις, αλλά αμφισβητήθηκε ευθέως η ανάγκη εφαρμογής κριτηρίων ΑΣΕΠ στην προκήρυξη».
Σημειώνεται, όπως λέει το υπουργείο Υγείας, ότι είναι η πρώτη φορά «που ακριβώς επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει παρελθόν αδιαφανών προσλήψεων και πελατειακών μηχανισμών», απαίτησε ο διαγωνισμός να γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία.
Επί της ουσίας, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη άλλαξε ξαφνικά όταν το Δ.Σ. του Κέντρου δεν πήρε απόφαση προκειμένου να αναρτήσει τον τελικό πίνακα που είχε τα ονόματα για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ της χώρας. «Δεν είχαμε τα τελικά στοιχεία από την επιτροπή αξιολόγησης. Πώς θα παίρναμε τέτοια απόφαση;», διερωτάται ο κ. Γιαννόπουλος και εξηγεί ότι ο καθένας από τους ενδιαφερόμενους θα μπορούσε να προσφύγει εναντίον της απόφασης στα δικαστήρια. «Πήρε τους φακέλους και τους επεξεργάσθηκε, ως μη όφειλε, πράγμα το οποίο είναι παράνομο. Ήθελε να παρανομήσουνε, να βάλουμε την υπογραφή μας κάτω από έναν πίνακα, χωρίς αυτός να είναι ο τελικός», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά του ζητήθηκε να υπογράψει παράνομες συμβάσεις με κίνδυνο όταν ακυρωθεί ο διαγωνισμός να βρεθεί ο ίδιος και τα μέλη του Δ.Σ. κατηγορούμενοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωση του τονίζει ότι «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η περίοδος πολιτικής ασυλίας στο καθεστώς της αδιαφάνειας, της ημετεροκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, της συναλλαγής με τα συμφέροντα και των κομματικών επιρροών, τελειώνει οριστικά».
Πριν από την ανακοίνωση αυτή υπήρξε παρέμβαση από τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι πήρε σπίτι του «χωρίς να έχει οιαδήποτε αρμοδιότητα, τους προσωπικούς φακέλους των υποψηφίων στο διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις θέσεις γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», παραβιάζοντας «κάθε έννοια της προστασίας προσωπικών δεδομένων», και ότι έφτιαξε «δική του λίστα προσλήψεων την οποία επιχείρησε να επιβάλει στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ». «Ο κ. Πολάκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο» αναφέρει καταλήγοντας και αναρωτιέται «Υπάρχει, Υπουργός; Τι κάνει, επιτέλους, ο κ. Ξανθός;».
Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν το υπουργείο Υγείας να ζητήσει την παραίτηση του Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως τονίζει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, δεν ήταν μόνο οι προσλήψεις αλλά και άλλα ζητήματα όπως το γεγονός ότι το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ «δεν προέβη ως όφειλε και παρά τις ρητές προς τούτο εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, στις ενδεδειγμένες από το νόμο ενέργειες σε ό,τι αφορά τον Γενικό Διευθυντή του Κέντρου, Θεόδωρο Παπαδημητρίου ο οποίος εξακολουθεί να υπηρετεί στη θέση του ενώ α) έχει αμετακλήτως παραπεμφθεί για κακουργηματική απάτη σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και έχει σαφείς ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για την παράνομη διάθεση χρηματικών ποσών για διαφημιστικές καμπάνιες σε ΜΜΕ, β) εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο οικονομικής διαφθοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013 που αποκαλύφθηκε με έλεγχο του ΣΕΥΥΠ και για το οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε και εναντίον του ποινική δίωξη για απιστία σχετικά με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και γ) παρεμποδίζει συστηματικά τη συνέχεια του διαχειριστικού ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ από το ΣΕΥΥΠ».
Επίσης ακόμη ένας λόγο για να ζητηθούν οι παραιτήσεις, τονίζει το υπουργείο Υγείας, είναι η ανοχή του ΔΣ στην άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διενέργεια ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και συγκεκριμένα στη μη χορήγηση στοιχείων και εγγράφων για τον έλεγχο της ταμειακής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ παρελθόντων ετών, τα οποία έχουν ζητηθεί επανειλημμένως από το ΣΕΥΥΠ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου κλείνει τονίζοντας ότι «όσοι εγκαλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις ενέργειές του, στην ουσία προσφέρουν πολιτική κάλυψη σε αυτό το ανυπόληπτο καθεστώς με το οποίο έχει αρχίσει συστηματικά να ασχολείται η Δικαιοσύνη».