Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Νέα μελέτη: Εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σε ανθρώπινους πλακούντες



Μικροπλαστικά σε όλους τους ανθρώπινους πλακούντες που εξετάστηκαν, εντόπισαν οι επιστήμονες με αποτέλεσμα να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις που έχουν για την υγεία ακόμη και των εμβρύων στη μήτρα. 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 62 δείγματα ιστού από πλακούντα και βρήκαν ότι το πιο κοινό πλαστικό που ανιχνεύτηκε ήταν το πολυαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται για πλαστικές σακούλες και πλαστικές φιάλες.

Μία δεύτερη μελέτη αποκάλυψε μικροπλαστικά και στις 17 ανθρώπινες αρτηρίες που εξετάστηκαν και έδειξε ότι μπορεί να συνδέονται με την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.

Μικροπλαστικά ανακαλύφθηκαν προσφάτως και στο ανθρώπινο αίμα, όπως και στο μητρικό γάλα, αποδεικνύοντας ότι έχουν «καταλάβει» τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ακόμη άγνωστες, αλλά τα μικροπλαστικά έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο.

Σωματίδια θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στον ιστό και να προκαλέσουν φλεγμονή, όπως κάνουν τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ οι χημικές ουσίες στα πλαστικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη.

Ως γνωστόν, οι άνθρωποι καταναλώνουν μικροπλαστικά μέσω της τροφής και του νερού, ενώ «εισβάλλουν» στον οργανισμό και μέσω της αναπνοής. Έχουν δε βρεθεί σε κόπρανα μωρών και ενηλίκων.

Ο καθηγητής Matthew Campen, του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, στις ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, ανέφερε: «Αν βλέπουμε επιπτώσεις στους πλακούντες, τότε μπορεί να έχει επηρεαστεί η ζωή όλων των θηλαστικών στον πλανήτη. Αυτό δεν είναι καλό».

Είπε, επίσης, ότι η αυξανόμενη συγκέντρωση μικροπλαστικών στον ανθρώπινο ιστό μπορεί να εξηγήσει την αινιγματική αύξηση κάποιων προβλημάτων υγείας, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών και η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Μία μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είχαν 50% περισσότερα μικροπλαστικά στα κόπρανα τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Toxicological Sciences, βρήκε μικροπλαστικά σε όλα τα δείγματα πλακούντα που εξετάστηκαν, με συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 6,5 έως 790 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού. Το PVC και το νάιλον ήταν τα πιο κοινά πλαστικά που εντοπίστηκαν, μετά το πολυαιθυλένιο.

Η συγκέντρωση μικροπλαστικών στους πλακούντες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, σύμφωνα με τον καθηγητή Campen. Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος ιστός μεγαλώνει μόνο για οκτώ μήνες, καθώς αρχίζει να σχηματίζεται περίπου έναν μήνα μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης.

 «Σε άλλα όργανα του σώματός μας συσσωρεύονται για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους», πρόσθεσε.