Τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) δεν είναι πάντα ορατά με γυμνό μάτι, ενώ όταν είναι, έχουν τη μορφή κονδυλωμάτων.
Ο ιός μεταδίδεται μέσω της δερματικής επαφής, συνήθως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, υπάρχουν όμως αρκετοί ακόμη παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως στα γεννητικά όργανα, τα δάχτυλα και το στόμα.
Πρόκειται για ιδιαίτερα κοινό νόσημα και στους περισσότερους ανθρώπους ο ιός υποχωρεί από μόνος του, χωρίς καν κάποιος να γνωρίζει ότι είναι φορέας. Σε κάποιους όμως, η μόλυνση επιμένει για μεγάλο διάστημα.
Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι του ιού HPV, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αβλαβείς, 12 όμως από αυτούς συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου.
Tα κονδυλώματα μεταδίδονται σχεδόν πάντα με τη σεξουαλική επαφή. Eίναι αρκετά δύσκολο να μεταδοθούν με άλλους τρόπους, π.χ. χέρια, κλινοσκεπάσματα κλπ.
Σύμφωνα όμως με την Κλινική Mayo, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος από τον ιό και αυτοί είναι:
Αριθμός σεξουαλικών συντρόφων
Ο πρώτος σχετίζεται με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων. Όσο περισσότερους έχει κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να μολυνθεί. Η σεξουαλική συνεύρεση με άτομο που έχει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης.
Ηλικία
Η ηλικία μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο. Τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως αυτό που αποκαλούμε μυρμηγκιές (προσβολή του δέρματος από κάποια στελέχη του ιού HPV), στα χέρια, τα δάχτυλα και τους αγκώνες, ενώ οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες εκδηλώνουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Οι μυρμηγκιές μεταδίδονται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών.
Ανοσοποιητικό
Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης από HPV. Ένα ανοσοποιητικό που έχει αποδυναμωθεί από το ιό HIV / AIDS ή από τα φάρμακα που λαμβάνονται μετά από μεταμόσχευση οργάνων για την καταστολή του ανοσοποιητικού, καθιστά τον οργανισμό επιρρεπή στη λοίμωξη από HPV.
Δερματική επαφή
Η απευθείας επαφή με τα κονδυλώματα κάποιου, καθώς και η έκθεση χωρίς προστασία σε χώρους που έχουν μολυνθεί από τον ιό (κοινόχρηστες τουαλέτες, πισίνες κλπ.) αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
Εμβολιασμός
Όλα τα κορίτσια μπορούν να εμβολιαστούν έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων από την ηλικία των 12 έως 18 ετών.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μ. Βρετανίας, το εμβόλιο προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ο συνηθέστερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 35 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.