Η κίρρωση του ήπατος είναι μια εν δυνάμει θανατηφόρα νόσος, που συχνά προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Στην κίρρωση του ήπατος, τα κύτταρα του ήπατος παθαίνουν βλάβες, καταστρέφονται και δεν μπορούν να αποκατασταθούν.
Σταδιακά επέρχεται καταστροφή του ηπατικού ιστού και η δομή του αλλοιώνεται με συνέπεια την έκπτωση των ζωτικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη ζωή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του του Alcohol Research Center στην Κοπεγχάγη της Δανίας, όσοι πίνουν κρασί έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κίρρωση του ήπατος σε σχέση με εκείνους που πίνουν μπύρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά.
Όπως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήχθη μεταξύ 300 Δανών με κίρρωση του ήπατος, η οποία είχε αποδοθεί σε υπερκατανάλωση αλκοόλ, μόνο το 9,6% από αυτούς έπινε κρασί, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ασθενείς που έπιναν μπύρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά.
Η ομάδα των επιστημόνων αποδίδει τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης της νόσου μεταξύ των ατόμων που έπιναν κρασί στις πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται στο φλοιό των κόκκινων σταφυλιών και σε πολλές περιπτώσεις ίσως να προστατεύουν το ήπαρ από την κίρρωση. Οι ουσίες αυτές εμπεριέχονται στο πράσινο τσάι και στο μπαχαρικό κάρυ.
Όπως, μάλιστα, τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, το 40,8% των πασχόντων από κίρρωση είχαν καταναλώσει κρασί σε αμελητέες ποσότητες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.