Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 -

Κι όμως, μπορείτε να απαλλαγείτε από τις αλλεργίες για πάντα!



Ενώ οι περισσότεροι γύρω σας περιμένουν με ανυπομονησία την άνοιξη, εσείς θα θέλατε το κρύο -που αποτρέπει τα δέντρα, τα φυτά και τα λουλούδια από το να ανθίσουν, άρα και τις αλλεργίες σας από το να φουντώσουν- να κρατούσε, ακόμη και για πάντα. Με το που σκέφτεστε και μόνο τη συνεχή καταρροή, το μπούκωμα, το φτέρνισμα, τα δακρυσμένα μάτια, το βήχα και τη δυσκολία στην αναπνοή, η διάθεσή σας για τον ερχομό της άνοιξης μειώνεται δραματικά. Τι θα λέγατε, όμως, αν μαθαίνατε ότι υπάρχει τρόπος για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα των αναπνευστικών αλλεργιών, καθώς και από τα φάρμακα που χρειάζεται να παίρνετε για να τις κρατάτε σε ύφεση; Ποιος είναι αυτός; Η ανοσοθεραπεία, που είναι γνωστή και ως απευαισθητοποίηση ή εμβόλια κατά της αλλεργίας. 

 

Πώς λειτουργεί; 

Είναι μια διαδικασία κατά την οποία χορηγούνται στον ασθενή τακτικά μικρές και προοδευτικά αυξανόμενες δόσεις από το αλλεργιογόνο στο οποίο αντιδρά έντονα ο οργανισμός του. Σιγά-σιγά το ανοσοποιητικό σύστημα συνηθίζει το αλλεργιογόνο, με αποτέλεσμα η αλλεργική (ανοσολογική) αντίδραση που εκδηλώνει να είναι περιορισμένη αρχικά και μηδενική τελικά (ανοσολογική ανοχή)

 

Σε ποιες αλλεργίες εφαρµόζεται; 

Προς το παρόν αφορά τις αναπνευστικές αλλεργίες, που οφείλονται στη γύρη των φυτών, των δέντρων, των λουλουδιών, στα ακάρεα και την οικιακή σκόνη, στα σπόρια των μυκήτων, καθώς και στην αναφυλαξία από υμενόπτερα (σφήκα, μέλισσα). 

 

Γίνεται µόνο µε ενέσεις; 

Όχι μόνο. Με υποδόριες ενέσεις γίνεται η κλασική μέθοδος, που εφαρμόζεται ήδη 110 χρόνια. Οι ενέσεις αυτές περιέχουν εκχύλισμα από το ή τα αλλεργιογόνα που ταλαιπωρούν τον ασθενή (όταν πρόκειται για 1 έως 3 διαφορετικά αλλεργιογόνα, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα) και χορηγούνται σε μικρές δόσεις, προοδευτικά αυξανόμενες μέχρι να επιτευχθεί η μέγιστη δόση που είναι ανεκτή από τον οργανισμό του ασθενούς (δόση συντήρησης). Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και η θεραπεία που γίνεται με σταγόνες ή χάπια που λαμβάνονται υπογλώσσια, σχεδόν καθημερινά, ακόμα και στο σπίτι. Η θεραπεία αυτή αφορά μόνο τις αναπνευστικές αλλεργίες και όχι την αναφυλαξία από τσιμπήματα υμενοπτέρων. 

 

Υπάρχουν επιπλοκές; 

Οι ενέσεις, εκτός από έναν τοπικό ερεθισμό -που ενδέχεται να προκαλέσει ελαφρύ πρήξιμο, ερυθρότητα και κνησμό για λίγες ώρες-, μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν γενικευμένη αλλεργική αντίδραση αμέσως μετά την εφαρμογή τους, γι’ αυτό και χρειάζεται να παραμείνετε για μισή ώρα στο ιατρείο αφού την κάνετε. Επίσης, πρέπει να γίνονται πάντα από ειδικό αλλεργιολόγο. Όσον αφορά τα χάπια και τις σταγόνες, πιθανή παρενέργειά τους είναι ένας μικρός τοπικός ερεθισμός κάτω από τη γλώσσα, ο οποίος υποχωρεί μέσα σε μισή ώρα, και πολύ πιο σπάνια πιο γενικευμένες αντιδράσεις. 

 

Πόσο συχνά γίνονται οι ενέσεις; 

Μία φορά την εβδομάδα στους πρώτους μήνες και στη συνέχεια (με τη δόση συντήρησης) κάθε 3 ή 4 εβδομάδες στο ιατρείο του αλλεργιολόγου. 

 

Κάθε πότε να παίρνω τα χάπια ή τις σταγόνες; 

Οι σταγόνες και τα χάπια λαμβάνονται ανά 24ωρο. Τις σταγόνες τις ενσταλάζετε καθημερινά κάτω από τη γλώσσα, αυξάνοντας προοδευτικά τη δόση, για περίπου έναν μήνα. Μετά, είτε συνεχίζετε την καθημερινή ενστάλαξη είτε την εφαρμόζετε κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα, ανάλογα με το σκεύασμα. Τα χάπια λαμβάνονται κάθε μέρα ή κάθε δύο, υπογλώσσια, χωρίς τροποποιήσεις. 

 

Πόσο διαρκεί η διαδικασία; 

Και με τις 2 μεθόδους τουλάχιστον 3 με 5 χρόνια και στα υμενόπτερα ίσως περισσότερο. 

 

Είναι αποτελεσµατική; 

Η ανοσοθεραπεία θεωρείται ότι μειώνει την ένταση των αλλεργικών συμπτωμάτων κατά 80% ή και περισσότερο (εφόσον τηρούνται πιστά οι κανόνες εφαρμογής της) και το όφελός της γίνεται πιο αισθητό όσο περνά ο καιρός. Όσο για την ανοσοθεραπεία στο δηλητήριο της μέλισσας και των σφηκών, θεωρείται αποτελεσματική σε ποσοστό που σχεδόν αγγίζει το 100%. 

 

Τα αποτελέσµατά της διαρκούν για πάντα; 

Κατά κανόνα ναι. Επιπλέον, η ανοσοθεραπεία προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινοεπιπεφυκίτιδας σε άσθμα και επίσης την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του ασθενούς σε άλλα αλλεργιογόνα.