Σάββατο 06 Ιουλίου 2024 -

Ηλιακό έγκαυμα: Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε



Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να αποδειχτεί επώδυνο και σίγουρα όταν μας συμβεί όλοι μας αναζητούμε άμεσους τρόπους για να ανακουφιστούμε.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από ένα ηλιακό έγκαυμα:

1. Δροσιστείτε με ένα ντους

“Κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή ντους για να μειώσετε τη θερμοκρασία του δέρματός σας”, συμβουλεύει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος, δρ. Melissa Piliang. Αυτό βοηθά στην μείωση της φλεγμονής.

Αλλά κάντε το σύντομο: ο υπερβολικός χρόνος στο νερό στεγνώνει το δέρμα σας. Εάν κάνετε ντους, διατηρήστε την πίεση του νερού ήπια, ώστε να μην ασκήσετε υπερβολική πίεση στο προσβεβλημένο δέρμα.

2. Ενυδάτωση επιδερμίδας

Αφού δροσιστείτε με το ντους, σκοπός είναι να “κλειδώσετε” όση περισσότερη υγρασία μπορείτε στην επιδερμίδα σας. Ενώσω το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό από το ντους, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν για να “σφραγίσετε” την υγρασία. Τις πρώτες μέρες μετά το αρχικό ηλιακό έγκαυμα, εφαρμόστε συχνά ενυδατική κρέμα για να περιορίσετε την ξηρότητα.

Απλά φροντίστε να μην ενυδατώσετε το δέρμα σας μέχρι να κρυώσει, διότι θα παγιδεύσετε τη θερμότητα και θα προκαλέσετε περισσότερο πόνο και φλεγμονή.

3. Χρησιμοποιήστε αλόη βέρα

Μπορεί να καταπραΰνει και να δροσίσει το δέρμα σας κατά τη διάρκεια ενός ηλιακού εγκαύματος. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, η αλόη βέρα μπορεί να ηρεμήσει το δέρμα σας και να ανακουφίσει κάθε τσούξιμο ή ενόχληση.

Απλώς φροντίστε να εφαρμόσετε καθαρό τζελ αλόης βέρα (απευθείας από το φυτό) ή τζελ από φαρμακείο χωρίς πρόσθετα ερεθιστικά ή αρώματα.

4. Αλοιφή για μείωση του κνησμού

Μερικές φορές, ο κνησμός (φαγούρα) από το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι εξίσου ενοχλητικός με την καταστροφή της επιδερμίδας. Υπάρχουν όμως τρόποι να το μετριάσετε και αυτό.

Εάν αισθάνεστε φαγούρα, δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια λεπτή στρώση κρέμας υδροκορτιζόνης 1% στην περιοχή που έχει καεί από τον ήλιο.

5. Δροσερές κομπρέσες

Ειδικά αν το ηλιακό έγκαυμα επηρεάζει μόνο μια μικρή περιοχή περιοχή, μπορείτε να το κρυώσετε χρησιμοποιώντας μια κρύα κομπρέσα όπως μια βρεγμένη πετσέτα.

Αλλά μείνετε μακριά από τη χρήση παγοκύστης στο έγκαυμα! Αν και μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να καταπολεμήσετε την υπερβολική ζέστη με ακραίο κρύο, ο πάγος μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Απλώς τοποθετήστε την κομπρέσα απαλά στο έγκαυμα μέχρι να αισθανθείτε το δέρμα σας πιο δροσερό στην αφή. Και μην τρίβετε την κομπρέσα στο δέρμα, αλλά να “ταμπονάρετε” με αυτήν τα σημεία που σας ενοχλούν.

6. Πάρτε ένα αναλγητικό

Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε πόνο και ερεθισμό από το ηλιακό έγκαυμα, μη διστάσετε να πάρετε ένα παυσίπονο.

“Μπορείτε να πάρετε κάτι και για τη φλεγμονή, όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ασπιρίνη”, συνιστά η δρ. Piliang.

7. Διατηρήστε τον εαυτό σας ενυδατωμένο

Τα ηλιακά εγκαύματα απομακρύνουν υγρά από άλλα μέρη του σώματός σας προς το δέρμα σας, κάτι που μπορεί να σας αφυδατώσει γρήγορα. Επομένως, φροντίστε να πίνετε επιπλέον νερό για να το αντισταθμίσετε.

“Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε καλά. Πιείτε πολύ νερό. Τα αθλητικά ποτά που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν”, συμβουλεύει η ίδια.