Σχεδόν όλη την ημέρα κρατάμε ένα κινητό. Γιατί; Οι λόγοι ποικίλουν. Απαιτητικές επαγγελματικές υποχρεώσεις, άγχος για τα παιδιά, επικοινωνία με τον αγαπημένο μας, μας κάνουν να έχουμε κυριολεκτικά το κινητό προέκταση του χεριού μας. Μήπως όμως κάποια στιγμή πρέπει να το κλείσουμε;
Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν προειδοποιούν ότι απαγορεύεται η χρήση του κινητού μετά τις 9 το βράδυ αν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία μας.
Η χρήση του κινητού το βράδυ, εκτός ωραρίου εργασίας, προκαλεί έντονο στρες, μας στερεί ενέργεια και προκαλεί αϋπνία.
Πρόκειται για ένα «εργασιακό hangover» που μας αποτρέπει να αποδώσουμε την επόμενη μέρα. «Το κινητό κρατά το μυαλό απασχολημένο και μας δυσκολεύει να απομακρυνθούμε από τις εργασιακές υποχρεώσεις ώστε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε», δηλώνει ο Ράσελ Τζόνσον από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο διαφορετικές πειραματικές μελέτες ώστε να αξιολογήσουν τη σχέση του κινητού με την αϋπνία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εξάρτηση από το κινητό και οι βραδινές εργασιακές υποχρεώσεις οδηγούν στον κακό ύπνο και την έλλειψη παραγωγικότητας την επόμενη μέρα.
Το κινητό αναδείχθηκε «νικητής» μεταξύ των ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς αποδείχθηκε πως έχει τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία.
Οι ερευνητές, υποστηρίζουν ότι το φως που εκπέμπουν τα κινητά διαταράσσει τον ύπνο, επειδή εμποδίζει την απελευθέρωση μελατονίνης.
Η ορμόνη αυτή απελευθερώνεται φυσικά από τον οργανισμό τις βραδινές ώρες ώστε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.
Όλες οι συσκευές έχουν αυτήν την επίδραση στον οργανισμό, όμως χαρακτήρισαν το κινητό ως την πιο «αδιάκριτη και επεμβατική συσκευή» που συνοδεύει κάθε στιγμή της ζωής μας.