Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

6 λόγοι για τους οποίους νιώθετε διαρκώς κουρασμένος/η



Υπάρχουν στιγμές που όλοι μας αισθανόμαστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Αν όμως το αίσθημα αυτό της κούρασης είναι πολύ συχνό, τότε πρέπει να λάβετε δραστικά μέτρα: προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερο, περιορίστε την κοινωνική σας ζωή προς χάριν της ξεκούρασης, προσπαθήσετ να τρώτε πιο υγιεινά, καταναλώνετε περισσότερα υγρά και περιορίστε την κατανάλωση νικοτίνης και αλκοόλ. Αν, παρ’ όλα αυτά, τα συμπτώματα επιμένουν, τότε δεν αποκλείεται να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

Έχετε αναιμία
Μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου, σε απώλεια αίματος, σε εσωτερική αιμορραγία ακόμη και σε κάποιο χρόνιο νόσημα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος και η νεφρική ανεπάρκεια. Η αναιμία προκαλεί διαρκή κούραση, δυσκολία στον ύπνο, έλλειψη συγκέντρωσης, ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος και πονοκέφαλο, κόπωση ακόμη και για την εκτέλεση απλών δραστηριοτήτων, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας.

Πάσχετε από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας, αδένας στο μέγεθος του κόμπου μιας γραβάτας, παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό σας. Η περίσσεια ορμονών είναι γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός, που συνεπάγεται επιτάχυνση του μεταβολισμού.
Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί μυϊκή κόπωση και αδυναμία, η οποία είναι αισθητή αρχικά στους μηρούς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να κάνετε ποδήλατο ή να ανεβαίνετε σκάλες. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ανεξήγητη απώλεια βάρους, την ταχυπαλμία, τη συχνότερη και πιο σύντομη σε διάρκεια εμμηνορρυσία. Ο υπερθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται συνήθως σε γυναίκες, στην ηλικία των 20-30 ετών, χωρίς αυτό να αποκλείει την εμφάνισή του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ο υποθυρεοειδισμός, από την άλλη πλευρά, προκαλεί επίσης κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, μυική κόπωση, ακόμη και με μικρή δραστηριότητα. Επίσης, πρόσληψη βάρους και κατακράτηση υγρών, ρίγη (ακόμη κι όταν ο καιρός είναι ζεστός), διαταραχές περιόδου και δυσκοιλιότητα.
Ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 50 ετών- υπολογίζεται ότι το 10% των γυναικών άνω των 50 ετών έχου υποθυρεοειδισμό.

Πάσχετε από διαβήτη
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 κάθε χρόνο, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Με δεδομένη την αδυναμία του σώματός τους να διαχειριστεί τη γλυκόζη ώστε το σώμα τους να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, οι άνθρωποι με διαβήτη συχνά παραπονούνται για κόπωση- είναι μάλιστα ένα από τα πρώτα σημάδια της πάθησης. Πολυουρία, πολυδιψία, πείνα, απώλεια βάρους, ευερεθιστότητα, μυκητιάσεις και θολή όραση, είναι μερικά ακόμη, κοινά συμπτώματα της νόσου.

Έχετε κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τον τρόποπου τρώμε, που κοιμόμαστε και αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Αν μείνουν χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες, για μήνες, ακόμη και για χρόνια. Και βέβαια, δεν βιώνουμε όλοι την κατάθλιψη με τον ίδιο τρόπο. Η κατάθλιψη προκαλεί ατονία, αλλαγή στα μοτίβα διατροφής και ύπνου, μειωμένη ενεργητικότητα, προβλήματα με τη συγκέντρωση και τη μνήμη, αίσθημα αβοήθητου, απελπισία και αρνητικότητα.

Πάσχετε από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι ο πονοκέφαλος, ο πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, η αδυναμία, η ευαισθησία στους λεμφαδένες και η αδυναμία συγκέντρωσης. Αν και οι αιτίες του παραμένουν άγνωστες, οι επιπτώσεις του είναι πολύ σημαντικές, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου και τη δυνατότητά του να ανταποκρίνεται στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πάσχετε από υπνική άπνοια
Αν ξυπνάτε κουρασμένος/η, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ κοιμάστε, ίσως πάσχετε από υπνική άπνοια. Πρόκειται για μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από σύντομες παύσεις της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μπορεί να συμβεί δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές στη διάρκεια του ύπνου. Καθεμιά από αυτές τις παύσεις της αναπνοής μπορεί να μην τους ξυπνά, διαταράσσει όμως τον ύπνο τους και δεν θα πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση, γιατί συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης και εγκεφαλικού.