Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

H UNESCO συμπεριλαμβάνει το Νυμφαίο ανάμεσα στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης

Ο χρόνος έχει σταματήσει στο ακριτικό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, στο Νομό Φλώρινας. Το Νυμφαίο είναι σύμφωνα με την UNESCO ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της γηραιάς Ηπείρου.  

 
xwrio
xwrio

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Νυμφαίου  Γιάννης Ιατρίδης εξηγεί στο lykavitos.gr αυτό συμβαίνει επειδή το Νυμφαίο κράτησε την ταυτότητα του στο  πέρασμα των χρόνων. «Το Νυμφαίο κράτησε τον τύπο της αρχιτεκτονικής του, καθώς πολλοί κάτοικοι τον περασμένο αιώνα φεύγανε για να πάνε να δουλέψουν ως μετανάστες. Έτσι τα κτήρια έμειναν ως είχαν. Δεν δόθηκαν αντιπαροχή τα ακίνητα για να πάρουν θέση πολυκατοικίες. Το χωριό δεν άλλαξε ποτέ, δεν το άγγιξε ο χρόνος με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μια πύλη που συνδέει το παρόν με το παρελθόν.  Είναι εμπειρία ζωής να επισκεφθεί κανείς το Νυμφαίο, είναι πραγματικά υπέροχο. Οι ξενώνες και τα ξενοδοχεία είναι παλιά αρχοντικά και δίνουν μια άλλη αίσθηση  στον επισκέπτη». 

Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός

Το Νυμφαίο, που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός» βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μέτρων. Τα υπέροχα λιθόστρωτα μονοπάτια του, τα αψεγάδιαστα καλντερίμια, τα εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά και τα πανύψηλα δέντρα οξιάς, που το περιβάλλουν είναι ο κατάλληλος προορισμός για παραδεισένιους περιπάτους. Μια «ανάσα» ζωής από την καθημερινότητα.

xwrio

 

 

Η Νίκειος Σχολή

Σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί το παλιό πέτρινο σχολείο, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του μεγάλου καπνεμπόρου Ζαν Νίκο το 1928, που χαρίζει στη σχολή και το όνομά της. Πλέον αποτελεί Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

xwrio

Υπόκλιση στο περιβάλλον και στη φύση

Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από το χωριό, όπως ο πρόεδρός του Νικόλαος Μέρτζος και η οικογένεια Μπουτάρη, έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού.

 

Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωριό.

Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούνται αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους και αρκετοί λύκοι αντίστοιχα - ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον.

Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί ιππικός όμιλος, ο αστικός συνεταιρισμός γυναικών "Η Νύμφη", ο οποίος παράγει και πουλά παραδοσιακά προϊόντα, πέντε παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια και η κοινοτική επιχείρηση τουριστικής ανάπτυξης

 

xwrio

 

Το στρατηγείο του Παύλου Μελά

Στο χωριό υπάρχει επίσης και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο είναι η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου (1875-1930), η οποία δε λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών και αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και ένα από τα τρία σημεία ενημέρωσης κοινού της ΜΚΟ Αρκτούρου.

 

xwrio

 

xwrio

 

xwrio

 

xwrio

 

xwrio