Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σε ποιες παραλίες της Ελλάδας έχουν εμφανιστεί καρχαρίες;

Τα τελευταία 161 χρόνια στην Ελλάδα, έχουν σημειωθεί μόλις 14 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες.

Το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιουλίου του 2015 εμφανίστηκε στην παραλία Κανταρέ της Κορίνθου καρχαριοειδές 2,5 μέτρων περίπου.

Επί μιάμιση ώρα έκανε βόλτες στο μικρό κολπίσκο σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 50-70 μέτρων από την στεριά, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι να πανικοβληθούν. Αργότερα βέβαια οι Αρχές ανέφεραν πως μάλλον επρόκειτο για κάποιον ξιφία ο οποίος έχασε τον δρόμο του.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2015 στην παραλία Καλάμια που βρίσκεται λίγο έξω από τη Νέα Αρτάκη. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η στιγμή που ο απρόσκλητος επισκέπτης, μήκους δυόμισι μέτρων, «σουλατσάρει» στην ακτή προκαλώντας πανικό και τρόμο στους λουόμενους, οι οποίοι έτρεχαν να βγουν από τη θάλασσα. Μαρτυρίες έκαναν λόγο ότι πρόκειται για σκυλόψαρο.

Υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στην Ελλάδα;

Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε ποια είναι η σχέση του λευκού καρχαρία με τις ελληνικές θάλασσες. Η απάντηση είναι μία: ο λευκός καρχαρίας είναι ένας από τα είδη καρχαρία που βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στα νερά μας διαβιούν 47 είδη καρχαρία, συμπεριλαμβανομένου του γνωστότερου και πιο τρομακτικού πλάσματος των θαλασσών, του Μεγάλου Λευκού

Ο λευκός καρχαρίας (επιστημονική ονομασία Carcharodon carcharias) είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι και πάνω από 2 τόνους. Είναι το μόνο είδος του γένους του Carcharodon που υπάρχει ακόμα.

– Το 1847 από το Gosport της Αγγλίας επιβιβάστηκε σε πλοία και απέπλευσε το 36ο τάγμα του Worcestershire, με προορισμό την Κέρκυρα. Ανάμεσα σε μια παρέα στρατιωτών του τάγματος, που κολυμπούσαν στο βόρειο τμήμα του Φρουρίου στο νησί των Φαιάκων, ήταν και ένας 19χρονος, ο οποίος δέχθηκε θανατηφόρα επίθεση από καρχαρία.

– Το καλοκαίρι του 1903 στην Κρήτη συνέβησαν δύο θανατηφόρα περιστατικά με θύματα σφουγγαράδες γυμνούς δύτες.

-Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, 1948: ένας ψαράς δέχεται θανατηφόρα επίθεση από γιγαντιαίο σκυλόψαρο.

-Παρασκευή 17 Αυγούστου,1951: στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας μία νεαρή γυναίκα δέχεται επίθεση από καρχαρία και χάνει τη ζωή της.

– Στην Κάτω Αχαΐα, στις 4 Ιουνίου 1962, σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, αλιεύθηκε ένας από τους δύο καρχαρίες που είχαν θεαθεί. Η περίμετρος του στόματός του ήταν 2 μέτρα.

-1η Ιουνίου του 1963 στον Παγασητικό κόλπο: η Αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος Χέλγκα Πογκλ κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε σε απόσταση μόλις τριών μέτρων από την ακτή, μπροστά στα μάτια της φίλης της, Βίλκεν.

– 14 Αυγούστου 1977: οι ναύτες του πλοίου «Φάλτσερ», που εκτέλεσε το πρώτο δρομολόγιο στην πορθμειακή γραμμή Βόλος – Συρία, παρατήρησαν αρκετούς καρχαρίες οι οποίοι ακολουθούσαν τα φορτηγά πλοία, για να τρώνε τα σκουπίδια που πετούσαν, στον Παγασητικό.

– το 1981 σημειώθηκε ακόμη μία επίθεση καρχαρία σε τουρίστα από την Αυστρία, πάλι στην περιοχή του Παγασητικού.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1983, το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της επόμενης ημέρας, δίπλα σε μια φωτογραφία νέου που κρατάει από τα μάτια έναν ροφό, έγραφε: «Τον σκότωσε καρχαρίας ενώ ψάρευε». που δεν γνώριζε κανείς