Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία άλλαξε χέρια –Ποιος την απέκτησε



Στην πλήρη εξαγορά των μετοχών της McLaren προχώρησε το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Bahrain, αποτελώντας πλέον το μοναδικό ιδιοκτήτη της βρετανικής φίρμας.

Στα χέρια ενός κρατικού επενδυτικού fund βρίσκεται πλέον η McLaren μετά και την πλήρη εξαγορά των μετοχών της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από την Bahrain Mumtalakat Holding Company.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Bahrain, το οποίο ιδρύθηκε το 2006, αύξησε τη συμμετοχή του στη McLaren από το 60% στο 100%, εξασφαλίζοντας στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία τους απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και διευκολύνοντας τη μετάβασή της στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Η McLaren αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια οικονομικές δυσκολίες, γεγονός που την ανάγκασαν να πουλήσει αρκετά από τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία είχε στην κατοχή της.

 
McLaren

Το 2022 παραχώρησε τη συλλογή που διατηρούσε με ιστορικά οχήματα με σκοπό να χρηματοδοτήσει την εξέλιξη της Artura, ενώ το 2023 προχώρησε στην πώληση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Woking της Μ. Βρετανίας και του εργοστασίου της αγωνιστικής ομάδας της Formula 1.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι κρατικό επενδυτικό ταμείο του Bahrain γίνεται ο ιδιοκτήτης του βρετανικού ομίλου εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το αγωνιστικό τμήμα της McLaren.

McLaren
 

Η εμπλοκή της Bahrain Mumtalakat Holding Company στo μετοχικό σχήμα της McLaren ξεκινά το 2007 με την εξαγορά του 30% μετοχών, ενώ τα επόμενα χρόνια το ποσοστό αυξήθηκε στο 56,4%.

Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό με το οποίο το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Bahrain απέκτησε κάτι παραπάνω από το 40% των μετοχών της McLaren ώστε να γίνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η ιστορία της οποίας ξεκινά το 1963 όταν ο Bruce McLaren χάρισε το όνομά του σε μια αγωνιστική ομάδα.

McLaren