«Δεν είναι παράλογο για έναν εργοδότη να θέλεινα βεβαιωθεί πως οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους την ώρα της εργασίας», απεφάνθη το δικαστήριο σχετικά με την υπόθεση ενός Ρουμάνου πολίτη, που απολύθηκε όταν το αφεντικό του διάβασε τα προσωπικά του μηνύματα στο Yahoo! chat
Οι εργοδότες φαίνεται πως θα μπορούν στο εξής να παρακολουθούν τα προσωπικά e-mail των εργαζομένων τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση ελήφθη όταν ένας Ρουμάνος πολίτης απολύθηκε, όταν το αφεντικό του διάβασε τα προσωπικά του μηνύματα στο Yahoo! chat.
«Δεν είναι παράλογο για έναν εργοδότη να θέλει να βεβαιωθεί πως οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους την ώρα της εργασίας», απεφάνθη το δικαστήριο.
Αν και η υπόθεση ξεκίνησε το 2007, η απόφαση έρχεται τη στιγμή που δικαστήρια και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να βρουν λύση στο δίλημμα της ιδιωτικότητας έναντι της εθνικής ασφάλειας, μετά από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τζιχαντιστών.
«Αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική για αρκετές χώρες της Ευρώπης», εξηγεί ο Michael Burd, στέλεχος στη Lewis Silkin LLP του Λονδίνου. «Μέχρι τώρα υπήρχε τεράστια διαφορά μεταξύ της ικανότητας των εργαζομένων να παρακολουθούν πράγματα για τη δουλειά σε σχέση με προσωπικά μηνύματα. Αυτή η απόφαση θα ταρακουνήσει όλη αυτή την ισορροπία», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο Ρουμάνος Bogdan Mihai Barbulescu απευθύνθηκε στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας του το 2008, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του εργοδότη προς την απόλυσή του ήταν το αποτέλεσμα παράβασης της ιδιωτικότητάς του.
Ο Barbulescu εργαζόταν ως μηχανικός, υπεύθυνος πωλήσεων για τον εργοδότη του από το 2004 μέχρι το 2007. Του ζητήθηκε να δημιουργήσει λογαριασμό στο Yahoo Messenger έτσι ώστε να απαντά σε ερωτήσεις των πελατών της εταιρείας. Τον Ιούλιο του 2007 του γνωστοποιήθηκε πως τα προσωπικά του μηνύματα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση εδώ και μέρες και πως απολυόταν επειδή χρησιμοποιούσε την υπηρεσία για να ομιλεί με την αρραβωνιαστικιά του. Το αντίγραφο των 45 σελίδων που του παρουσιάστηκε εμπεριείχε και αυτά τα άκρως προσωπικά μηνύματα.
«Η παρακολούθηση εκ μέρους του εργοδότη ήταν περιορισμένη και αναλογική με την υπόθεση», ανέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. «Επίσης, ο εργαζόμενος δεν έπεισε όταν παρουσίασε τον λόγο που χρησιμοποιούσε το Yahoo messenger για προσωπικά μηνύματα. Δεν υπάρχει ένδειξη που να αποδεικνύει πως ο εργοδότης δεν πέτυχε εξισορροπημένη αντιμετώπιση».
Σύμφωνα με την Claire Dawson, δικηγόρο στην Slater and Gordon του Λονδίνου, η απόφαση υπογραμμίζει την προσοχή που πρέπει να δίνουν οι εργαζόμενοι σε ό,τι αφορά την χρήση κοινωνικών δικτύων και προσωπικών μηνυμάτων την ώρα της εργασίας.