Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025 -

Μια πόλη για τον Άρη από το ΜΙΤ



Νικήτρια στον διεθνή διαγωνισμό Mars City Design 2017, με θέμα τον σχεδιασμό βιώσιμων πόλεων στον Άρη για τον επόμενο αιώνα, αναδείχθηκε ομάδα του ΜΙΤ.

Όπως αναφέρει το MIT News, το σχέδιο του ΜΙΤ, με τίτλο Redwood Forest, περιλαμβάνει θόλους και οικισμούς- «δέντρα», όπου μπορούν να ζουν μέχρι και 50 άνθρωποι. Οι θόλοι παρέχουν ανοιχτούς, δημόσιους χώρους με φυτά και νερό, προερχόμενο από τις βόρειες περιοχές του Άρη, ενώ τα «tree habitats» βρίσκονται πάνω σε δίκτυα τούνελ (στο πρότυπο των ριζών ενός δέντρου), και παρέχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς χώρους, μέσα μεταφοράς σε άλλους οικισμούς, σε μια κοινότητα 10.000 κατοίκων. Αυτοί οι οικισμοί, πέραν της εύκολης διασύνδεσης, παρέχουν επίσης προστασία από την κοσμική ακτινοβολία, πτώσεις μικρομετεωριτών, διακυμάνσεις θερμοκρασίας κ.α.

Η Βαλεντίνα Σουμίνι, μεταδιδακτορική του ΜΙΤ, και η βοηθός καθηγήτρια Κέιτιλιν Μίλερ, που διδάσκει στα τμήματα Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών, ηγήθηκαν της ομάδας, που περιελάμβανε εννιά φοιτητές του ΜΙΤ από διαφορετικά τμήματα και ερευνητικές ομάδες.

«Στον Άρη, η πόλη μας φυσικά και λειτουργικά θα μιμείται ένα δάσος, χρησιμοποιώντας τοπικούς αρειανούς πόρους, όπως ο πάγος και το νερό, ο ρεγόλιθος και ο ήλιος για να υποστηρίξει ζωή. Ο σχεδιασμός ενός δάσους επίσης συμβολίζει τις δυνατότητες για ανάπτυξη προς τα έξω, καθώς η φύση εξαπλώνεται ανά τον Άρη» λέει η Σουμίνι.
Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για τους κατοίκους, χρησιμοποιώντας επίσης αρχιτεκτονική και τοποθεσίες με βάση τη βιωσιμότητα- κρίσιμο παράγοντα για κάθε κοινότητα του Άρη. «Κάθε οικισμός- δέντρο στο Redwood Forest θα συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο και θα τη χρησιμοποιεί για να επεξεργάζεται και μεταφέρει το νερό σε όλο το δέντρο- και κάθε δέντρο είναι σχεδιασμέλνο ως ένα πλούσιο σε νερό περιβάλλον» λέει ο Τζορτζ Λόρντος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αρχιτεκτονική συστήματος του Redwood Forest.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, πολλά από τα χαρακτηριστικά του σχεδίου αυτού θα είναι επίσης χρήσιμα και στη Γη, όπως ηλεκτρικά οχήματα που θα κινούνται σε υπόγεια δίκτυα πολλαπλών επιπέδων, χώροι διαβίωσης και εργασίας σε αφιλόξενα περιβάλλοντα, υδροπονικές εγκαταστάσεις για παραγωγή φρούτων, λαχανικών και ιχθυοκαλλιέργειες κ.α.