Στην πλατφόρμα ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων και βίντεο «Snapchat» εξετάζει να επενδύσει η Υahoo, αποτελώντας την πρώτη κίνηση μετά την εξασφάλιση 9,4 δισ. δολαρίων από την πώληση μετοχών του κινεζικού κολοσσού Alibaba.
H διευθύνουσα σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου, Μαρίσα Μάγιερ, διερευνά το ενδεχόμενο επένδυσης περίπου 20 εκατ. δολαρίων στον επόμενο κύκλο χρηματοδότησης του Snapchat, ενισχύοντας την αξία του στα 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal.
Ετσι, ο συνιδρυτής της πλατφόρμας, Εβαν Σπίγκελ, είναι περισσότερο κερδισμένος απ όσο θα ήταν ένα μήνα πριν, εάν πράγματι ισχύουν σενάρια που τον ήθελαν να έχει απορρίψει προσφορά εξαγοράς από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ύψους 3 δισ. δολαρίων.
H πλατφόρμα Snapcat ανήκει στη νέα γενιά εταιρειών στο Διαδίκτυο όπου επενδυτές τοποθετούνται σε αυτές, αλλά δεν ανακοινώνουν εταιρικά έσοδα. Το 2005, ο συνιδρυτής της Yahoo, Τζέρι Γιανγκ, εξαγόρασε μερίδιο της τάξεως του 40% από το μετοχικό κεφάλαιο του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, έναντι ενός δισ. δολαρίων. Πούλησε μέρος του μεριδίου αυτού ένα μήνα πριν στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής της Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εξασφαλίζοντας περισσότερα από εννέα δισ. δολάρια προ φόρων.
Αυτά τα κεφάλαια ή τουλάχιστον μέρος αυτών φαίνεται πως δεν θα μείνουν αναξιοποίητα. Από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας, η κ. Μάγιερ επιδιώκει να μετατρέψει τη Yahoo από μηχανή αναζήτησης σε πάροχο περιεχομένου. Μέσα στην τελευταία διετία έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από δέκα συμφωνίες με στόχο την αλλαγή του προφίλ της εταιρείας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην εξαγορά της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω κινητών MessageMe. Πέρυσι, η κ. Μάγιερ απέκτησε τον έλεγχο της υπηρεσίας blogging Tumbir έναντι ενός δισ. δολαρίων.
H εφαρμογή snapcat δημιουργήθηκε προ τριετίας από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ενώ πέρυσι απορρίφθηκε η πρόταση εξαγοράς από το Facebook, ύψους 3 δισ. δολαρίων, διότι θεωρήθηκε πολύ χαμηλή. Πολλές νεοσύστατες εταιρείες στη Σίλικον Βάλεϊ αποτιμώνται σε εκατομμύρια δολάρια χωρίς να παρουσιάζουν εταιρικά έσοδα, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από επενδυτές. Ανάλογα παραδείγματα είναι το δίκτυο ενοικίασης κατοικιών Airnub και το δίκτυο που «μοιράζει» κούρσες για ταξί Uber.