Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Η τεχνητή νοημοσύνη «τροφή» για τα εγκλήματα στο διαδίκτυο



Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, ωστόσο δεν χρησιμοποιείται από όλους για καλό σκοπό.

Για την ακρίβεια, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο εξελίσσεται ραγδαία χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σήμερα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν πολίτες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο με εξελιγμένες τεχνικές και δύσκολα ανιχνεύσιμες απάτες που μπορούν να ξεγελάσουν ακόμη και έμπειρα στελέχη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι το κόστος των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο το 2025 θα ξεπεράσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια (9,3 τρισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Cybersecurity Ventures.

Ο Χρήστος Ξενάκης, καθηγητής κυβερνοασφάλειας, εξηγεί στο Euronews πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους εγκληματίες να αναπτύσσουν πολύπλοκα και ευφάνταστα σενάρια για να εξαπατούν τα θύματά τους.

Οι εξατομικευμένες επιθέσεις περιλαμβάνουν εγκληματίες του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούν βίντεο και ήχο που είναι δημόσια διαθέσιμα στο διαδίκτυο για να μιμηθούν το πρόσωπο και τη φωνή ενός ατόμου.

Αυτά τα ψεύτικα προϊόντα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές βιντεοκλήσεις και να ζητήσουν χρήματα από συγγενείς ή συνεργάτες.

Πώς να προστατευτείτε

Οι ιδιώτες χάνουν 318 δισεκατομμύρια δολάρια (295 δισεκατομμύρια ευρώ) κάθε χρόνο από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα της Cybersecurity Ventures, το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων για τις ΜΜΕ μπορεί να κυμαίνεται από 120.000 έως 1,24 εκατομμύρια δολάρια (110.000 έως 1,15 εκατομμύρια ευρώ).

«Όλοι οι χρήστες ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένες βασικές αρχές. Για παράδειγμα, μην κάνετε εύκολα κλικ σε συνδέσμους που σας στέλνουν, προσπαθήστε να ελέγξετε τον αποστολέα», προτρέπει ο Νικόλαος Κουρογένης, καθηγητής τραπεζικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Συχνά, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πλαστογραφούνται εύκολα, γι’ αυτό οι οργανισμοί, για παράδειγμα οι τράπεζες, πρέπει να στέλνουν ειδικές οδηγίες στους πελάτες τους για να τους προειδοποιούν ότι δεν χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνικές», τονίζει ο Νικόλαος Κουρογένης, καθηγητής Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Το παγκόσμιο κόστος των κυβερνοεπιθέσεων κατά επιχειρήσεων και απλών πολιτών αυξάνεται κατά 15% κάθε χρόνο.