Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 -

Η Microsoft προχωρά σε επενδύσεις άνω των 10 δισ. δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας



Η Microsoft υπέγραψε συμφωνία με την Brookfield Asset Management για επενδύσεις άνω των 10 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό την τροφοδοσία της αυξανόμενης ζήτησης για τεχνητή νοημοσύνη και κέντρα δεδομένων (data centers), όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τετάρτη.

Η Brookfield θα παραδώσει 10,5 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας για τη Microsoft μεταξύ 2026 και 2030 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο πλαίσιο της συμφωνίας. Οι εταιρείες χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως τη μεγαλύτερη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που υπογράφηκε μεταξύ δύο εταίρων.

Τα 10,5 γιγαβάτ ανανεώσιμης δυναμικότητας είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα 3,5 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα κέντρα δεδομένων στη Βόρεια Βιρτζίνια, τη μεγαλύτερη αγορά αγορά κέντρων δεδομένων στον κόσμο, αναφέρει το «CNBC».

Η συμφωνία θα επικεντρωθεί στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε νέες τεχνολογίες χωρίς άνθρακα.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης συμπίπτει με την επέκταση της κατασκευής ημιαγωγών και μπαταριών στις ΗΠΑ, καθώς και την ηλεκτροδότηση του στόλου οχημάτων της χώρας. Μετά από μια δεκαετία σταθερής ανάπτυξης, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με σημείωμα της Wells Fargo Research τον Απρίλιο.

Η Microsoft έχει δεσμευτεί ότι το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας θα καλύπτεται από αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα έως το 2030.