Την πρώτη φωτογραφία από το διάστημα απέστειλε την Τετάρτη το διαστημικό σκάφος Juno, το οποίο στις 5 Ιουλίου τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Δία, έπειτα από ταξίδι πέντε ετών. Η NASA δημοσίευσε την εικόνα από τον τεράστιο πλανήτη, η οποία δείχνει ένα τμήμα του Δία που φωτίζεται καθώς και τρεις δορυφόρους του, την Ιώ, την Ευρώπη και τον Γανυμήδη. Ο τέταρτος μεγάλος δορυφόρος, η Καλλιστώ, δεν είναι ορατός.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαστήματος των ΗΠΑ (ΝΑSA), η εικόνα ελήφθη από το Juno το περασμένο Σάββατο, όταν το ερευνητικό διαστημικό σκάφος έκανε περιστροφές σε απόσταση 3 εκατ. μιλίων. Ακόμη και σε αυτήν την απόσταση, η μικρή κόκκινη κηλίδα του τεράστιου πλανήτη είναι ορατή. Η γνωστή ως Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι αποτέλεσμα των αναταραχών και καταιγίδων που σημειώνονται ανάμεσα στις ζώνες της εξωτερικής ατμόσφαιρας.
Η ερευνητική αποστολή του Juno θα διαρκέσει 20 μήνες και το διαστημόπλοιο θα εκτελεί «αβγοειδείς» περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές διαρκεί 14 ημέρες, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα φθάσει σε απόσταση 5.000 χλμ. πάνω από το πυκνό σύννεφο αστρικής σκόνης και αερίων που καλύπτει τους πόλους του πλανήτη.
Παράλληλα, το διαστημόπλοιο θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του αναφερόμενου πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία.
Όπως ενημέρωσε η NASA, το Juno αυτήν την περίοδο θα απομακρυνθεί από τον «γίγαντα αερίων», ωστόσο θα επιστρέψει περί τις 27 Αυγούστου, οπότε και θα λάβει νέες φωτογραφίες από πιο κοντινή απόσταση.
Ο Δίας θεωρείται ο πρώτος πλανήτης που σχηματίστηκε στο ηλιακό σύστημα και πρώτη φορά έγινε ορατός από τη Γη από τους Βαβυλώνιους τον 8ο αιώνα π.Χ.