Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 -

Fortnite, Tik Tok κι άλλα βίαια παιχνίδια στο διαδίκτυο- έτσι επωάζεται το bullying στα σχολεία..



Πως σχετίζονται τα διαδικτυακά παιχνίδια όπως το Fortnite και δημοφιλείς πλατφόρμες στους κόλπους των παιδιών όπως το Tik Tok με το που bullying που λαμβάνει χώρα στις σχολικές αυλές; Οι ειδικοί απαντούν στο Dikaiologitika News.

Με όλη την κοινωνία σε εγρήγορση για τα περιστατικά bullying στα σχολεία που γίνονται όλο και πιο πολλά και πιο βίαια οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των γονιών στα βίαια παιχνίδια που παίζουν κι ύστερα αντιγράφουν τα παιδιά, από το διαδίκτυο.

Για τον κο Γιώργο Κορμά, υπεύθυνο της γραμμής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου υπάρχει αναμφίβολη σύνδεση ανάμεσα στις βίαιες συμπεριφορές και το bullying στο διαδίκτυο σε αυτό στον φυσικό κόσμο. «Aπό τα περιστατικά που μας καταγγέλλονται βλέπουμε ότι υπάρχει συχνά σύνδεση ανάμεσα στα δύο πεδία» λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Η βίαιη συμπεριφορά των παιδιών πηγάζει σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο όπου οι συμμαθητές ξεκινούν με αρνητικά σχόλια ή υπονοούμενα στα social media ή στα παιχνίδια που παίζουν από κοινού κι η κατάσταση συνεχίζεται μετά στο σχολείο». Παιχνίδια όπως το Fortnite είναι εντελώς ακατάλληλα για την ηλικία τους κι αυξάνουν την επιθετικότητα» συμπληρώνει.

bullyingmesa

 

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ίδιος τα παιδιά δέχονται ασταμάτητα ερεθίσματα από το παιχνίδι- σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα τα μικρά αγόρια επιζητούν να αγοράζουν μεταλλικές τάπες Forthnite ενώ και στο YouTube υπάρχουν βίντεο με τη χορογραφία που κάνουν οι ήρωες του παιχνιδιού με τα παιδιά να μεταφέρουν τη χορογραφία στα σχολικά προαύλια.

Η επικίνδυνη Fortnite μανία

To παιχνίδι “Fortnite Battle Royale” είναι για τον Κορμά, ίσως το πιο επικίνδυνο από όλα κι έχει δημιουργήσει μια μανία «που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί». Όπως εξηγεί σύμφωνα με τις ίδιες τις οδηγίες της εταιρείας το παιχνίδι είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 12.
Πάντως η μανία των παιδιών συνεχίζεται ακάθεκτη- πριν από δύο ημέρες κυκλοφόρησς το Season 2 του Fortnite Chapter 2 (αυτή τη φορά το θέμα του παιχνιδιού είναι η κατασκοπεία).

To παιχνίδι παίζεται ως εξής: εκατό παίκτες συγκεντρώνονται σε ένα νησί και πρέπει να εξοντώσουν ο ένας τον άλλο μέχρι να μείνει ένας ζωντανός, που θα είναι και ο νικητής. To Fortnite είναι διαθέσιμο από PC, Mac, PlayStation 4, Xbox One και iPhone, Ανάμεσα στους κινδύνους που ενέχει το παιχνίδι είναι η επικοινωνία με αγνώστους, μια και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργούν ομάδες και να συνομιλούν είτε με μηνύματα είτε με μικρόφωνο και εικόνα, καθώς και το cyberbullying, όταν οι συζητήσεις βγαίνουν εκτός ορίων πάνω στην ένταση του παιχνιδιού. Πάντως, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχει εκδώσει κι οδηγίες για τους γονείς έτσι ώστε να προστατεύουν τα παιδιά τους από την πολλή ενασχόληση με το εν λόγω παιχνίδι.

H Τικ Τοκ μανία κι ο Κρανιοθραύστης

Τους δικούς του κινδύνους κρύβει και άλλη μια νέα «μανία» των παιδιών, η διαδικτυακή πλατφόρμα Τικ Τοκ.

To νέο challenge (σ.σ πρόκληση) στην πλατφόρμα, έχει το ανατριχιαστικό όνομα «Κρανιοθραύστης» κι αναγκάζει το παιδί να σταθεί μπροστά στην κάμερα που κάποιος συμμαθητής κρατά, να κάνει ένα επιτόπιο ψηλό άλμα και πριν προσγειωθεί δύο άλλα παιδιά να του βάλουν τρικλοποδιά, ώστε να πέσει κάτω με την πλάτη, με κίνδυνο να χτυπήσει το κεφάλι του.Για τους απροπόνητους με το tik tok, οι προκλήσεις εκπληρώνονται, με performance act, ένα προσωπικό μουσικοχορευτικό show. Όσο για την πρόκληση «Κρανιοθραύστης» ξεκίνησε από την Ισπανία όταν δύο μαθητές βιντεοσκόπησαν τους εαυτούς να πραγματοποιούν την πρόκληση. Ο τρίτος συμμαθητής τους δεν τραυματίστηκε σε εκείνη την περίπτωση αλλά η πρόκληση έγινε viral παγκοσμίως.

 Έτσι, λίγες ημέρες αργότερα στις ΗΠΑ δύο παιδιά βρέθηκαν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο στην προσπάθειά τους αν αποδώσουν την πρόκληση ενώ σοβαρό κρούσμα παρουσιάστηκε και στην Βενεζουέλα όταν ο τρίτος μαθητής χτύπησε σοβαρά το κεφάλι του.

«Η πρόκληση του ‘Κρανιοθραύστη’ δεν έχει πάρει προεκτάσεις στην Ελλάδα, από την άποψη ότι για την ώρα δεν έχουμε καταγραμμένο κάποιο περιστατικό. » μας λέει η, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi) το οποίο εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την ίδια, το tik tok, είναι αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στις μικρές ηλικίες και η πρώτη επιλογή social media στα 12 χρόνα. «. Δεδομένου ότι οι γονείς δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτή την πλατφόρμα, ούτε και τη χρησιμοποιούν, η χρήση της από τα παιδιά απαιτεί ιδιαίτερή προσοχή μιας και στον πυρήνα αυτού του social media βρίσκονται τα challenges- προκλήσεις- όπως πειράματα με πρίζες, με φωτιές κι όπως είδαμε και τώρα, με τον “Κρανιοθραύστη”. Τα challenges που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και βίαια είναι πολλά.

Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι να κάνουν άμεσα ιδιωτικό το προφίλ των παιδιών τους στο tik tok και να απενεργοποιήσουν την επιλογή της εμφάνισης της τοποθεσίας που βρίσκεται ο χρήστης για να προστατεύσουν όσο καλύτερα μπορούν σε πρώτη φάση τα παιδιά τους».