Έχουμε δει και στο παρελθόν διάφανα φωτοβολταϊκά panels, όπως αυτά που θέλει να τοποθετήσει η Sharp σε παράθυρα και μπαλκόνια, αλλά η δημιουργία του Michigan State University πηγαίνει την τεχνολογία σε άλλο επίπεδο και ίσως επηρεάσει μελλοντικά ακόμη και τη φόρτιση των φορητών συσκευών μας.
Τα προαναφερθέντα διάφανα φωτοβολταϊκά panels δεν είναι ακριβώς…διάφανα. Εξορισμού, ένα τέτοιο panel δεν μπορεί να είναι απόλυτα διάφανο, αφού αυτό θα σήμαινε ότι επιτρέπει τη διέλευση του φωτός χωρίς να απορροφώνται φωτόνια για να μετατραπούν σε ηλεκτρόνια (ηλεκτρισμός), και γι’ αυτό οι κατασκευάστριες εταιρείες ουσιαστικά δημιουργούν ημι-διάφανα panels (όταν πέσει φως φαίνεται και η σκιά τους).
Οι ερευνητές του Michigan State University κατάφεραν να παρακάμψουν τα προβλήματα χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνική για την απορρόφηση του φωτός. Αντί να δημιουργήσουν ένα πραγματικά διάφανο φωτοβολταϊκό panel (κάτι πρακτικά αδύνατο), χρησιμοποίησαν ειδικά οργανικά άλατα (TLSC) που απορροφούν την υπεριώδη και την υπέρυθρη ακτινοβολία (δηλαδή έξω από το ορατό φάσμα) και στη συνέχεια την εκμπέμπουν επίσης στο υπέρυθρο φάσμα. Αυτή η ακτινοβολία οδηγείται στην άκρη του πλαστικού του φωτοβολταϊκού, όπου μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό.
Η απόδοση των TLSC’s είναι κοντά στο 1%, αλλά θεωρούν ότι θα μπορέσουν σύντομα να φτάσουν στο 5%. Το ποσοστό δεν ακούγεται υψηλό, ωστόσο, αν τοποθετηθούν μαζικά τέτοια panels π.χ στα παράθυρα ενός κτιρίου, τότε το όφελος δεν είναι αμελητέο. Μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στις οθόνες των smartphones/tablets, προφανώς όχι για πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, αλλά για την προσθήκη μερικών έξτρα ωρών αυτονομίας.