Καρκίνος του στόματος: Προσοχή στα «αθώα» συμπτώματα – Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου
Αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του στόματοςμπορεί να αποδειχτεί μοιραίος.
Αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του στόματοςμπορεί να αποδειχτεί μοιραίος.
Αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας Ραλφ Σάκκο, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 922.000 άτομα που είχαν νοσηλευθεί για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2004-2014.
Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Εκτός από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, λιγότερο γνωστοί, που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.
Ως όγκος στο κεφάλι ορίζεται η δημιουργία μιας μάζας, ή η συσσώρευση ανώμαλων κυττάρων στον εγκέφαλό σας, ή κοντά σε αυτόν. Ο όγκος στον εγκέφαλο έχει πολλές διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις. Ορισμένοι όγκοι είναι μη-καρκινικοί (καλοήθεις) και μερικοί άλλοι είναι καρκινικοί (κακοήθεις).
Προστατευτικοί παράγοντες
- Σκόρδο ακατέργαστο ή ελαφρά μαγειρεμένο
- Τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή και λυκοπένιο
- Ψάρια
- Τσάι
- Πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Α και ασκορβικό οξύ
- Ψύξη των τροφίμων μειώνει τους πιθανούς κινδύνους
- Λαχανικά: κρεμμύδια