Σάββατο 25 Μαΐου 2024 -

Ταξιδεύουμε στη Θάσο



Η Θάσος σήμερα είναι γνωστή ως το «Σμαραγδένιο νησί» λόγω της πλούσιας βλάστησης και των καταπράσινων δασών της, που έχουν καταστήσει τον τόπο ένα πανέμορφο τουριστικό προορισμό.

Από την αρχαιότητα ακόμη, το νησί ήταν γνωστό για την δύναμη και την επιρροή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Πέρσες και οι Ρωμαίοι είχαν αναγνωρίσει τον τόπο ως «την Αθήνα του Βορρά». Πλούσιο σε μεταλλεύματα και φυσικούς πόρους και στρατηγικά τοποθετημένο στον κεντρικό εμπορικό δρόμο που συνδέει την Ανατολία και την κεντρική Ελλάδα, το νησί υπήρξε πάντοτε στόχος εισβολέων και κατακτητών, που επεδίωκαν να το κατακτήσουν όποτε παρουσιαζόταν η ευκαιρία.

Για να ερευνήσουμε περισσότερο τη συναρπαστική ιστορία του νησιού, μια καλή αφετηρία θα ήταν το αρχαιολογικό μουσείο στην πόλη της Θάσου (γνωστή στους ντόπιους ως Λιμένας). Καθώς θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας μας, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί.

 

Το εύρος και η ποικιλία των εκθεμάτων περιλαμβάνει, από μνημειακά γλυπτά, μέχρι τα πιο περίτεχνα αρχαία κοσμήματα που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές σε ολόκληρο το νησί. Καθώς ο επισκέπτης κινείται από δωμάτιο σε δωμάτιο, έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ιστορία της Θάσου να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του, με χρονολογική σειρά, σε όλο το εύρος και το μεγαλείο της και έτσι να αποκτήσει μια συναρπαστική εικόνα για αυτό τον ιστορικά τόσο σημαντικό τόπο.

Ο Λιμένας είναι η σύγχρονη πρωτεύουσα του νησιού, όπως ήταν και στους αρχαίους χρόνους, κάτι που γίνεται φανερό στον επισκέπτη όταν εξερευνά την πόλη, καθώς σε κάθε γωνιά της, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τα απομεινάρια του αρχαίου παρελθόντος. Οι κύριοι αρχαιολογικοί χώροι είναι η αγορά (αρχαία αγορά), και τα ιερά των θεών Ηρακλή, Διονύσου, Αρτέμιδος και Ποσειδώνα.

Ανηφορίζοντας στην Ακρόπολη η οποία προσφέρει επίσης υπέροχη θέα στην πόλη και στον κόλπο κάτω, θα συναντήσετε το Αρχαίο Θέατρο, τα ερείπια των ναών του Απόλλωνα και της Αθηνάς και το ιερό του Πανός. Κάνοντας το γύρω της πόλης και σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο της, βρίσκονται τα ερείπια των επιβλητικών τειχών της, που είχαν ανεγερθεί σε ύψος 9 μέτρων και έχουν σαν κύριο υλικό κατασκευής το ολόλευκο μάρμαρο Θάσου.

 

Θαυμάστε τους επιβλητικούς ογκόλιθους, τοποθετημένους με τέτοια ακρίβεια τον ένα δίπλα στον άλλο, ώστε ακόμη και σήμερα, μια πιστωτική κάρτα δεν μπορεί να τοποθετηθεί ανάμεσά τους!!! Θαυμάστε αυτές τις τόσο στιβαρές αμυντικές κατασκευές, που η συνοχή τους διακόπτεται από περίτεχνα διακοσμημένες πύλες εισόδου, που επέτρεπαν στους επισκέπτες της να περάσουν στην παραμυθένια, κατασκευασμένη από ολόλευκο μάρμαρο, πόλη της Θάσου.

Για όσους ενδιαφέρονται να ερευνήσουν περισσότερο την ιστορία της Θάσου υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα διάσπαρτα σε ολόκληρο το νησί.

Ευρήματα του 3ου αιώνα π.Χ. υπάρχουν πίσω από την παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς, καθώς και στο γειτονικό ακρωτήριο, ερείπια του Φάρου του 4ου αιώνα π.Χ. Αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως στην περιοχή του οικισμού Σκάλα Σωτήρα, στα θεμέλια της εκκλησίας του χωριού βρέθηκαν ερείπια από την πρώιμη εποχή του χαλκού και πιο συγκεκριμένα ένα οχυρωμένο φρούριο που αποτελούσε τη βάση εξουσίας, ενός ισχυρού τοπικού πολέμαρχου της 3ης χιλιετίας π.Χ..