Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Ταξιδεύοντας στη Σιένα τη μεσαιωνική πόλη της Τοσκάνης..



Η Σιένα είναι μία μαγική μεσαιωνική πόλη της Τοσκάνης, λίγο έξω από τη Φλωρεντία που με τη μοναδικότητα και τον χαρακτήρα της μπορεί να σας καταπλήξει από την πρώτη στιγμή που θα φτάσετε. Είναι ίσως από τις πιο ελκυστικές περιοχές της Ιταλίας, γνωστή για την αρχιτεκτονική, τα μουσεία της και το Πάλιο, την ιπποδρομία που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα το έθιμο κρατάει πολλούς αιώνες και πρόκειται για έναν παραδοσιακό, μεσαιωνικό αγώνα δρόμου με άλογα κούρσας, η οποία πραγματοποιείται γύρω από την Piazza del Campo, στο κεντρική πλατεία της πόλης, στις 2 Ιουλίου και 16 Αυγούστου.

siena15.jpgPiazza del Campo

Τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε είναι ενδιαφέροντα και σας φτάνει ένα σαββατοκύριακο για να δείτε τα σημαντικότερα. Ξεκινώντας την πρώτη μέρα με τον υψηλότερο πύργο που θα βρείτε στην Τοσκάνη, συγκεκριμένα στην εμβληματική Piazza del Campo, στην οποία τα χρώματά της και η κυκλική δομή της είναι κάτι το μοναδικό. Στην ίδια πλατεία, μπορείτε να βρείτε και το Palazzo Pubblico, όπου δεσπόζει και το πανέμορφο κτίριο του δημαρχείου της πόλης. Πιείτε έναν ιταλικό espresso και συνεχίστε με το Duomo, τον καθεδρικό ναό της Σιένας, που δικαίως κερδίζει τις εντυπώσεις με την αύρα και την αίγλη που αποπνέει. Θα σας εκπλήξει η αρχιτεκτονική του, η οποία μάλιστα δέχτηκε επιρροές και από την αναγεννησιακή αισθητική.

siena3-BFQ6l.jpg
Grand Hotel Continental

Επειδή ο ρομαντισμός και η ατμόσφαιρα της πόλης θα σας συνεπάρουν, το ξενοδοχείο που θα επιλέξετε καλύτερα να κινείται στο ίδιο κλίμα και να θυμίζει άλλη εποχή. Η πρώτη σας επιλογή είναι Grand Hotel Continental, που όπως μπορείτε να καταλάβετε και από τη φωτογραφία, πρόκειται για ένα στολίδι στο κέντρο της Σιένα. Η χάρη και η απαράμιλλη αισθητική του θα σας αφήσουν άφωνους. Γι’αυτούς που μπορεί να θεωρούν too much τη διακόσμηση και θέλουν να προτιμήσουν κάτι πιο λιτό, αλλά εξίσου όμορφο και chic, εξαιρετική επιλογή είναι το Hotel Palazzetto Rosso.  Ένα μικρό και πολύ προσεγμένο ξενοδοχείο, σε βολική τοποθεσία στο ιστορικό κέντρο.

siena11.jpg
Μuseo dell’Opera del Duomo

Οι λάτρεις της ζωγραφικής και της γλυπτικής δεν πρέπει να παραλείψουν την επίσκεψη στο μοναδικό Μuseo dell’Opera del Duomo, δηλαδή το μουσείο του καθεδρικού ναού. Εκεί θα βρείτε σπουδαίους Ιταλούς αναγεννησιακούς καλλιτέχνες, όπως ο Duccio di Buoninsegna και ο Jacopo della Quercia. Ακόμη, στην ίδια περιοχή, θα βρείτε την Κρύπτη της εκκλησίας, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια. Οπότε, μάλλον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις της ιστορίας και της τέχνης.

Τέλος αν θέλετε να θαυμάσετε ένα αριστούργημα της ανθρώπινης καλλιτεχνίας, σίγουρα θα πρέπει ανεβείτε τα σκαλιά του Καθεδρικού ναού και να φτάσετε στο καμπαναριό. Η διαδρομή μέχρι την κορυφή είναι γνωστή και ως Πύλη του Παραδείσου, μάλλον για τη συγκλονιστική ομορφιά του κτιρίου που παρατηρεί κανείς αναβαίνοντας, που είναι παραμυθένια. Φτάνοντας στο καμπαναριό, μάλιστα, και θα απολαύσετε μια πανοραμική θέα της Σιένα, που θα σας κόψει την ανάσα και θα σας κάνει να υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα επιστρέψετε. Ακόμα και για να επισκεφτείτε ξανά τα ίδια μέρη. Είναι τόσο όμορφα και γραφικά, που πραγματικά δε σταματά ποτέ κανείς να τα θαυμάζει, όσες φορές και αν τα δει.

5-ginma.jpg

Και φυσικά όπως σε κάθε Ιταλική πόλη το φαγητό είναι άπλετο και γευστικότατο! Το πρώτο σας βράδυ ξεκινήστε, δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα από το εστιατόριο Tre Christi, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο λόγος για ένα ατμοσφαιρικό restaurant που προσφέρει γευστικά πιάτα και διαθέτει πλούσια λίστα τοπικών κρασιών. Έγινε γνωστό για τα θαλασσινά του, αλλά πλέον εξειδικεύεται και στα κρεατικά -δοκιμάστε τη Bistecca alla Fiorentina, αν και το πιάτο είναι γνωστό περισσότερο στη Φλωρεντία, πραγματικό το απογειώνει!

Στη συνέχεια ακόμη ένα εξαιρετικό εστιατόριο είναι το La Cantina, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Σιένα, στο ξενοδοχείο Castel Monastero. Προτιμήστε τις απίθανες μακαρονάδες του, αλλά και τα sharing plates αλλαντικών και τυριών της περιοχής. Ακόμη, ένα από τα ομορφότερα bars, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, πίνοντας το ποτό σας είναι το Un Tubo, όπου, αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε και ζωντανή μουσική! Βαδίζοντας λοιπόν στην κουλτούρα της γειτονικής μας χώρας, και η συγκεκριμένη πόλη αποδεικνύει ότι το εκλεκτό φαγητό μάλλον είναι περισσότερο θέμα πάθους και αριστοτεχνίας…

siena7.jpg