Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σκύρος: Το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί των Σποράδων



Την αγαπούν οι σοφιστικέ και οι εναλλακτικοί αλλά και οι οικογένειες που αναζητούν διακοπές με άρωμα παλιότερων δεκαετιών.

Το πλοίο σάς αποβιβάζει στα Λιναριά, λιμάνι όχι ιδιαίτερα γραφικό, ωστόσο ορμητήριο για εκδρομές με καΐκι και στέκι για ψαροφαγία. Προτιμήστε να μείνετε στα παραθαλάσσια θέρετρα Μώλος ή Μαγαζιά, κάτω από την πόλη της Σκύρου, ή ακόμη καλύτερα στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας. Θα βρίσκεστε σε ένα είδος ζωντανού μουσείου, με στενά ελικοειδή δρομάκια, παλιά μαγαζιά και κατάλευκα σπίτια που σκαρφαλώνουν στην εντυπωσιακή πλαγιά μέχρι το βυζαντινό κάστρο.

Το νησί όπου κρύφτηκε ο Αχιλλέας προκειμένου να αποφύγει τον Τρωικό πόλεμο και το νησί που φιλοξένησε το Θησέα μετά την επιστροφή του από το λαβύρινθο της Κρήτης. Ένας τόπος έντονα επηρεασμένος από τις ληστρικές επιδρομές των πειρατών με τη χώρα του αμφιθεατρικά χτισμένη και προστατευμένη από τη θάλασσα.

Στα δύο μουσεία που υπάρχουν στο νησί τόσο στο αρχαιολογικό όσο και στο λαογραφικό μπορεί να δει κανείς την μακροχρόνια ιστορική πορεία της Σκύρου καθώς και τα έντονα λαογραφικά στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Η Σκύρος βρίσκεται απέναντι από την Εύβοια με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά, ενώ συνδέεται αεροπορικώς με Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες της τις αμμώδεις και κρυστάλλινες ακρογιαλιές της και σας περιμένει να την ανακαλύψετε.

Στη Χώρα, εκτός από τα μπαρ και τις ταβέρνες, θα ανακαλύψετε ένα μεγάλο μέρος της πραγματικής ομορφιάς και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Σκύρου. Για τις βουτιές σας δοκιμάστε τις κατάφυτες με πεύκα, σμαραγδένιες βορειοδυτικές παραλίες. Το πράσινο και δασωμένο βόρειο κομμάτι του νησιού διατρέχεται από ασφάλτινους και εύκολους χωμάτινους δρόμους που φτάνουν σε αμμώδεις παραλίες. Γαλήνιες και χαλαρές, είναι ιδανικές για όσους προτιμούν έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Αξίζει να κάνετε μια εξερευνητική βόλτα προς το ορεινό νότιο τμήμα του νησιού, όπου το σκηνικό θυμίζει Κυκλάδες – άγριο, με βράχια που κατακρημνίζονται στη θάλασσα. Επίσης, φροντίστε να κάνετε τη βόλτα με καΐκι στις απομονωμένες ανατολικές θαλασσινές σπηλιές Πεντεκάλι και Διατρύπι, μια ημερήσια εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.