Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Σαμοθράκη: Το στολίδι του Βορείου Αιγαίου..EIKONEΣ



Αναζητάτε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές ένα μέρος με παρθένα φυσική ομορφιά, άγρια βλάστηση και τρεχούμενα νερά; Τότε η κατάλληλη επιλογή για σας είναι η Σαμοθράκη, το απρόσβλητο από τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, νησί του Βορείου Αιγαίου!

Με τη φυσική ομορφιά να απαντάται σε κάθε γωνιά του νησιού, είναι βέβαιο πως η επίσκεψη συνιστά μια ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς ο περιηγητής θα απολαύσει τη διαμονή του σε ανέγγιχτα από την ανθρώπινη παρέμβαση μέρη.

Αν και η Σαμοθράκη είναι γνωστότερη κυρίως για το ελεύθερο κάμπινγκ, υπάρχουν άφθονες επιλογές για να κάνετε τη διαμονή σας στο νησί ξεχωριστή.

Οι Πύργοι των Γατελούζων

Από το συγκεκριμένο μέρος πρέπει να περάσει οπωσδήποτε ο περιηγητής ο οποίος αγαπά τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι συγκεκριμένοι Πύργοι χτίστηκαν από την οικογένεια στην οποία ανήκε το νησί, τους επονομαζόμενους «Γατελούζους». Αποτελούν έναν αρχαιολογικό τόπο ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος, με τον πιο σημαντικό από αυτούς, να βρίσκεται στην Παλαιόπολη.

gatelouzoi.jpg

Η Παλαιόπολη

Τοποθετημένη στα βόρεια του νησιού, είναι βέβαιο πως πρέπει να επισκεφτείτε την Παλαιόπολη. Στο μέρος αυτό, το οποίο είναι στολισμένο από πλατάνια και πυκνή βλάστηση, τελούνταν τα λεγόμενα «Καβύρεια Μυστήρια», τα οποία έμοιαζαν αρκετά με τα Ελευσίνια, και είχαν πιθανότατα ως στόχο να διατηρηθεί μέσα από αυτά η μεταθάνατον ζωή.

Εκεί βρέθηκε και η «Νίκη της Σαμοθράκης», η οποία όμως, φυλάσσεται στο Μουσείο του Λούβρου.

palaiopoli.jpg

Οι Καρυώτες

Από τα μέρη τα οποία πρέπει να επισκεφτεί ο περιηγητής που θα φτάσει στη Σαμοθράκη, είναι οι Άνω και Κάτω Καρυώτες. Πρόκειται για δυο γραφικούς οικισμούς με πυκνή βλάστηση και σε πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα του νησιού.

kariotes.jpg

Η Χώρα

Η Χώρα του νησιού αποτελεί ένα μέρος στο οποίο πρέπει να περιδιαβείτε. Χτίστηκε με σκοπό να είναι κρυμμένη στο βουνό και κατ’ επέκτασιν να αποφεύγονται οι πειρατικές επιθέσεις. Με την κίνηση των αυτοκινήτων να απαγορεύεται στα σοκάκια της, είναι βέβαιο πως ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τα γραφικά στενά και τα πετρόκτιστα, παραδοσιακά σπίτια.

xwra.jpg

Η Αγία Παρασκευή

Αφού μιλήσαμε για τα παραδοσιακά μέρη του νησιού, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό, γραφικό χώρο θρησκευτικού χαρακτήρα, ενώ στα νερά του ο περιηγητής μπορεί να απολαύσει με την ησυχία του τη θάλασσα, αφού το νερό είναι και κρύο και ζεστό, εξαιτίας του ποταμιού που κατεβαίνει εκεί.

agia paraskeui.jpg

Οι Κήποι

Επόμενη στάση μας στη δημοφιλέστερη παραλία του νησιούμ τους «Κήπους». Η παραλία είναι στολισμένη με μαύρα βότσαλα και το νερό ανεβαίνει συχνά απότομα, οπότε αυτό που απαιτείται είναι λίγη προσοχή και είναι βέβαιο πως η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

khpoi.jpg

Οι Γριά Βάθρα

Ένα ακόμα μέρος το οποίο δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε, είναι η Γρια Βάθρα του νησιού. Ο καταρράκτης ο οποίος χύνεται μέσα σε κοιλότητες από γρανίτη δημιουργεί ένα εκπληκτικό τοπίο. Το μέρος αν και απαιτητικό στο περπάτημά του σε κάποια σημεία, θα αποζημιώσει την επιλογή σας, ενώ τα παγωμένα νερά του, ενδείκνυνται ιδιαίτερα για βουτιές.

vathra.jpeg

Το λιμάνι της Καμαριώτισσας

Μια από τις βόλτες σας στο νησί θα μπρούσε να είναι κι αυτή στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. Παρότι δέχεται έναν αρκετά μεγάλο αριθμό επισκεπτών, το μέρος έχει καταφέρει να διατηρήσει ζωντανό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

kamariwtissa.jpg

Φυσικά, οφείλουμε να αναφέρουμε και το ήδη γνωστό σε πολλούς γεγονός: Το νησί της Σαμοθράκης, λόγω της πυκνής του βλάστησης ενδείκνυται για φυσιολατρικές αποδράσεις, μακριά από πολύβουα νυχτερινά κέντρα, γεμάτα ξενοδοχεία και συνωστισμένες παραλίες.

Κατά γενική ομολογία πάντως, το νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για αυτούς που αναζητούν έναν πιο εναλλακτικό τρόπο διακοπών, κοντά στη φύση, τα δέντρα και τη θάλασσα. Είναι βέβαιο πως η παρθένα ομορφιά του θα μαγέψει τον επισκέπτη και πιθανότητα να την επιλέξει ως καλοκαιρινό προορισμό για πάνω από μια φορά!

Έκταση: 178 τ.μ.
Υψόμετρο: 1611 μέτρα
Περιφέρεια: Θράκης
Νομός: Έβρου
Πρωτεύουσα: Σαμοθράκη (πόλη)
Πληθυσμός: 2.859 (απογραφή 2011)

Προσέγγιση

Η σύνδεση της Σαμοθράκης με την ηπειρωτική χώρα γίνεται ακτοπλοϊκώς. Αναζητήστε στις ιστοσελίδες αντίστοιχων εταιρειών, τα δρομολόγια προς το νησί.

Σε ότι αφορά την εσωτερική μετακίνηση, τα λεωφορεία στο νησί εκτελούν τακτικά δρομολόγια για όλες τις περιοχές. Επίσης, στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων θα βρείτε πληθώρα επιλογών για να ενοικιάσετε το δικό σας όχημα και να εξερευνήσετε πολύ πιο εύκολα όλο το νησί της Σαμοθράκης